Aplastik Anemi Tedavi

Aplastik anemi tedavi yöntemleri nelerdir? Sorusuna yanıt olarak aplastik anemi tedavisi için şifalı bitkiler ve aplastik anemi tedavi yöntemleri hakkında faydalanacağınız bilgiler bu makalede yer almaktadır.

Kemik iliğinin yeni dokular meydana getirememesine Aplastik Anemi denir.Kan hücrelerinin yeterince üretilmemesi sonucu gelişen ciddi bir kemik iliği yetmezliğidir.

Aplastik Anemide Tedavi 3'e Ayrılır;

1-Destek tedavisi:

Aşırı halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı varsa kırmızı kan (eritrosit süspansiyonu), kanama, kolay morarma varsa beyaz kan (trombosit süspansiyonu) verilmesi gerekmektedir.
Ateş ve enfeksiyon tespit edildiğinde hastanın kliniğine göre hastanede yatarak veya evde antibiyotik verilir. Bütün bunlar destek tedavisi olarak adlandırılır. Kan ve trombosit verilirken kan bağı olan kişilerden alınan kan ve trombositlerin verilmemesine dikkat edilir.
Kırmızı kan alan hastalarda bu kanlar ile demir yüklenmesi olabilir. Demirin fazlası vücutta kalp, karaciğer, deri gibi çeşitli dokularda birikir. Bu birikme zaman içinde hastaya zarar vermeye başlar. Bu nedenle, 25 üniteden fazla eritrosit süspansiyonu alan hastalara demir birikimini engelleyecek tedavi verilmektedir. Bu tedavi bir pompa yardımıyla uzun süreli devam edecek şekilde cilt altından veya damardan verilebildiği gibi ağızdan alınacak ilaç şeklinde de olabilir.

2-İmmün sistemi baskılayıcı tedavi:

Amaç kemik iliğinin yeniden çalışmasını sağlamaktır. Vücudun kendi hücrelerine karşı geliştirdiği reaksiyonu kırmak için Antilenfosit globulin (ALG), antitimosit globulin (ATG), siklosporin-A gibi immün sistemi baskılayıcılar birlikte veya tek başlarına kullanılırlar. Bu tedavi seçeneği ile %70-80 yanıt alınabilir.

3- Kök hücre nakli:

Şifanın elde edilebileceği bir tedavi seçeneğidir. Ancak uygun kök hücre vericisi bulmak her zaman olası değildir. Kök hücre nakli için kan grubu değil doku grubu denen bir başka uyum aranmaktadır. Vericinin kan grubunun aynı olması gerekmemektedir. Doku grubu uyum oranı aynı anne ve babadan olma kardeşler arasında yaklaşık %25 olup, diğer kişiler arasında bu oran çok daha düşüktür. Zaman zaman ülkemizde ve dünyada bulunan doku grubu bankalarından da uygun kök hücre vericisi aranmaktadır.

Aplastik anemide, ATG veya ALG ile tedaviye yanıt alınana kadar geçen süre yaklaşık 2 ayı bulmakta bazen geçmektedir. Bu süre içinde hastaya yoğun destek tedavisi gerekmektedir. Hastaların en sık kaybedildiği dönem bu dönemdir. Sık sık eritrosit ve trombosit süspansiyonu vermek gerekmektedir. Lökositlerin düşük olması nedeniyle ateş yükselmekte çeşitli enfeksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Özellikle akciğerlerde ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonları ağır seyredebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp