Bağışıklık Sistemini Güçlendiren İlaçlar

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren İlaçlar: HPV tedavisi sonrası veya sıklıkla HPV virüsüne bağlı genital siğil, kondilom nükslerinin olduğu hastalarda, bu enfeksiyon tekrarlamalarından korunmak için veya virüsün tekrar aktifleşmesini önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemlidir.

Antioksidan yiyecekler burada önemli rol oynarlar.

Fakat hastalara sağlıklı beslenme önerileri dışında ilaç olarak bağışıklık sistemini güçlendirici preparatları da tavsiye etmek fayda sağlamaktadır. Ben takip ve tedavi ettiğim HPV' li hastalarıma sağlıklı beslenmeleri dışında ayrıca bağışıklık sistemini (immunite) güçlendirici ilaçları da tavsiye etmekteyim. Ülkemizde de üretilen bu ilaçları kolaylıkla temin etmek mümkündür. Doğal kaynaklı olan bu ilaçların ciddi yan etkileri olmadığı için doktor önerisi ile uzun süre de kullanmak mümkün olabilmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren en sık kullanılan ilaçların yapısı nedir?

Anti-oksidanların en önemlileri C ve E vitamini, beta-karoten, selenyum, bazı protein bileşikleri, isoflavonlardır. Bu anti-oksidanları içeren besinleri günlük beslenmemiz içerisinde bol miktarda tüketmeliyiz. Anti-oksidanlar dışında bazı besin maddelerini günlük beslenmemize eklememiz bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapacaktır. Omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalardan aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır. Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek gıdalar arasında beta-glukan, echinacea, probiyotikler, izozomlar ve yeşil çay gibi doğal maddeler de yer alır.

Bağışıklık istemini güçlendiren ilaçların en önemli maddesi Beta-glukan 'dır.Beta-glukan ekmek mayası hücre duvarından elde edilen, bağışıklık sistemini güçlendiren tamamen doğal bir maddedir. Bağışıklık cevabını artırarak vücut savunma hücrelerinin patojenleri daha etkili şekilde yok etmesini sağlar ve sıklıkla hastalıkları önler.

Kişinin kendini daha sağlıklı hissetmesini sağlar. Stres gibi bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlere karşı vücut direncini artırır. HPV' li hastalarda ve sıklıkla bu enfeksiyonu geçiren kişilerde de vücudun hastalıkla mücadelesini kolaylaştırır. Tüm ilaçlar gibi bu tür immüniteyi güçlendiren ilaçlar ve antioksidan vitaminlerinde mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereklidir. Eczaneye gidip bilinçsizce bütün vitaminleri alıp kullanmak bazen zararlı sonuçlar doğurabilir. Beta-glukan maddesi içeren bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçları ülkemizde de temin etmek mümkündür.

Ayrıca unutmamak gerekir ki ,koşullarının uygun olmaması, stres, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, kötü ve yetersiz beslenme, sigara ve alkol kullanımı, aşırı egzersiz gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur ve enfeksiyonun nüks etmesine de sebeptir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler ve bitkisel ilaçlar nelerdir?


Bu bitkisel ilaçların görünürde ortak bir yönleri olmadığı sanılsa da, özellikle güncel tedavide, bağışıklık sistemi ve direnci güçlendirmek amacı ile kullanılmalarına neden olan maddeler ve etki mekanizmaları benzer olduğu için bir grup oluşturmaktadırlar. Bu bitkilerden yapılan preparatlar, ilaçlar eczanelerde satılmaktadır, fakat bunların bilinçsizce kullanılmaları bir çok yan etkiye sebep olabilmektedir.

Echinacea


Bitkinin Türkçe bir adı yoktur ve ana vatanı Kuzey Amerika‘dır. Özellikle E. pallida ve E. angustifolia türlerinden yararlanılmaktadır. Kuzey Amerika yerlileri tarafından, çok eskiden beri özellikle “yara iyi edici” olarak kullanılmıştır. Çeşitli araştırmalar tarafından bu etki doğru ve kanıtlanmış kabul edilmektedir.

Latince adı “Echinos=Kirpi” kelimelerinden türetilmiştir. Bunun nedeni yapraklarının fırça gibi sert ve batıcı tüylerle kaplı olmasındandır. Türkçe olarak benzer şekilde “Kirpi Otu” adı önerilebilir.

Isırgan Otu (Urtica dioica)

Türkiye‘de 4-5 kadar Isırgan Otu türü vardır. Genel olarak bunlardan yalnız U. dioica (çok yıllık ve köklü), U. urens‘in (tek yıllık, köksüz) yaprakları ve U. pilulifera‘nın tohumlarının tıbbi amaçlarla kullanıldığı kabul ediliyorsa da, yöresel olarak diğer türlerin kullanımı da söz konusu olmaktadır.

Bitkinin yapraklarında, vücuttaki sinir iletiminde rol oynayan bazı maddelerin bulunması çok ilginçtir. Taze yapraklar bazı organik asitler , çok tahriş edici (0,1 mikro gram ile etkili) ve azot taşımayan bir madde dolayısıyla haricen kan toplayıcı olarak romatizmal hastalıklarda kullanılmıştır. Yaprakların kurutulması veya hazırlanan sulu-alkollü preparatların ısıtılması ile bu etki ortadan kalkar.

Isırgan Otu, vitaminler (özellikle beta- karoten, pantotenik asit ve vitamin B 2 gibi) açısından zengin olup, yüksek miktarda klorofil taşır. Eskiden beri sözü edilen kan yapıcı özelliğin bu vitaminler ve klorofilden ileri geldiği düşünülebilir. (Ispanak da klorofil açısından zengindir) Taşıdığı Folik asit, B kompleks vitaminleri içinde yer alan ve gerçek anlamda vitamin olan bir maddedir ve özellikle cilt sorunlarında (antidermatik faktör) etkili olmaktadır. Bitkinin Avrupa‘da geniş çapta antiallerjik olarak cilt hastalıkları ve astımda kullanılışı bu maddenin varlığı ile açıklanabilir.

Son yıllarda Isırgan Otunun bağışıklık sistemi ve direnç güçlendirici etkisi çeşitli virüs hastalıkları (grip, hepatit,HPV, AIDS vb.) ve tümoral (urlu) hastalıklarda ön plana çıkmaktadır. Yukarıda sözü edilen etken maddelerin genel, bileşik etkisi yanında, taşıdığı bazı polisakkaritlerin (Echinaceadaki gibi), enzim (hyaluronidaz) baskılayıcı özellikleri ile etkili olduğu kabul edilmektedir.

Bu tür maddeler Echinacea ve Isırgan Otu yanında Sinirli Ot (Plantago spec.) ve Geven (Astragalus spec.) bitkilerinde de söz konusudur.

Sinirli Ot (Plantago lanceolatis)

Sinirli Ot da halk arasında, Echinacea gibi harici ve dahili yaraların tedavisinde kullanılmış, eski Türk hekimliğinde Orta Asya‘dan beri bilinen bir drogtur. Karaciğer ve diğer bazı iç organ hasarlarında kullanılabilen etkili ve zararsız bir drogtur.Ülkemiz Geven türleri açısından zengin olup, kökleri kitre zamkı denen değerli bir maddenin elde edilişinde kullanılır. Almanya‘da sürdürülen araştırmalar esnasında bağışıklık sistemi ve direnç güçlendirici etkisi tespit edilmiştir.

Ginseng kökü (Panax ginseng)

Taşıdığı (Saponin sınıfı) maddeler nedeniyle bağışıklık sistemi ve direnci sağlayan bazı hücrelerin oluşumunu destekleyen ve cinsel gücü artırdığı kabul edilen bitkisel droglardan biri de yurdumuzda Ginseng (ya da bazen çok yanlış ve yanıltıcı olarak Adam Otu) kökü adı altında pazarlanan Panax ginseng bitkisinin kökleridir. Bu bitkinin de yetiştiği yerlere göre farklı formları vardır. Bitki yurdumuzda yetişmez.

Pirinç (Oryza sativa)

Değerli bir besin maddesi ve nişasta kaynağı olarak tanınan pirinç, tohumlarının üst kısmında E vitamini açısından zengin bir tabaka taşır. Bu yüzden kahverengi pirinç adı ile pazarlanan cilalanmamış pirincin kullanılışı tercih edilmelidir. Ancak pişirilirken bu maddelerin tahrip olacağı da açıktır.

Uzak Doğu‘daki işlenme şeklinde ise (Soyadaki gibi) pişirmeden, mayalandırma veya sübyesini (sütünü) hazırlama gibi farklı yöntemler de söz konusudur. Bazı bakterilerle muamele etmek yoluyla hazırlanan ve koyu kırmızı bir renk alan (gıda boyası olarak özellikle et ürünlerinde kullanılmaktadır) bazı pirinç ürünleri bağışıklık ve dirençten sorumlu bazı hücreleri artıran çok güçlü maddeler taşımaktadır. Batıda bu maddeler pek çok ilacın bileşiminde yer almakta ve önemli bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus)

Sanayide özellikle et işlenmesinde (Meat curing) proteinleri parçalayarak etin kolay pişmesini ve yumuşak olmasını sağlamak amacıyla kullanılan bazı enzimler, dokuya gömülen toksinlerin buradan çıkartılarak, imha edici bağışıklık sistemi hücrelerinin onları yok etmesini sağlamak amacıyla da, direnç artırıcı olarak kullanılabilmektedir.

Bunların başında Papaya bitkisinin meyvelerindeki Ananas ve Bromelia türlerinde bulunan enzimlerdir. Ayrıca İncir, Kırlangıç Otu ve bazı Sütleğen türleri de benzer enzimler taşır ve haricen siğil gibi urumsu oluşumların gelişimini engelleme ve eritmek amacıyla yararlanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp