döllenmenin ilk belirtileri

DÖLLENME

Bir spermin, bir yumurta hücresine girerek sperm ve yumurtanın sitoplazma ve çekirdeklerinin bir araya gelmesine döllenme denir. İnsandaki döllenme olayı sırasıyla aşağıdaki gibi gerçekleşir:
Ovulasyonla serbest kalan yumurta,yumurta kanalına geçerek döl yatağına doğru ilerlemeye başlar.
Yumurtanın yumurta kanalında ilerlediği günlerde çiftleşme olmuşsa döl yatağına bırakılan binlerce sperm yumurta kananlarına doğru ilerler. Yumurtanın döllenmeye ve hamileliğe uygun olduğu günler, Menstrual döngünün ortasındaki günlerdir.
Olgunlaşmış yumurta, kanalda ilerlerken spermi kendine doğru çeken özel bir sıvı salgılar.
Yumurtanın bu salgısıyla etkileşen spermlerin bir kısmı, yumurtaya yönelerek hızla ilerler.

Yumurtanın en yakınında bulunan spermlerden bir kısmı yumurtaya temas eder.

Yumurtanın spermlerin temas ettiği kısmında “döllenme konisi” denilen bir şişkinlik oluşur.
ÄSpermlerden, döllenme konisine en yakın olan bir tanesi, salgıladığı özel maddeyle yumurtanın döllenme konisini deler.Sperm, bu delikten yumurtaya girer.

Bu sırada spermin kamçısı dışarıda kalır.

Bir sperm yumurtaya girince yumurtanın dışında “döllenme zarı” denilen zar oluşup başka bir spermin yumurtaya girişini engeller.
Yumurtanın sitoplazmasına karışan spermin önce hücre zarı çözünür. Daha sonra yumurtanın ve spermin çekirdek zarları çözünerek yumurtanın n kromozomuyla spermin n kromozomu eşleşip diploit (2n) zigot oluşur. Oluşan zigot hemen mitoz bölünmeye başlayarak embriyonu oluşturmak üzere gelişme olayı başlatılmış olur.
ÄOluşan embriyon, yumurta kanalından geçip döl yatağına gelir. Embriyon; kalınlaşmış, yumuşamış ve gözenekli bir yapı kazanmış döl yatağının iç çeperlerine yerleşir.

Böylece gebelik başlamış olur.

Döllenme, erkek üreme hücresi sperm ile dişi üreme hücresi yumurtanın buluşup spermin, yumurta içine girmesi halidir. Bu olay, kadın tüplerinden birisinin içinde gerçekleşir.Cinsel ilişkide, boşalmadan sonra meni içerisindeki spermler, hızla serviks denen rahmin boyun kısmından içeri girerler. Spermler buradan rahmin içerisinde yukarıya doğru ilerleyerek, tüplerin içerisine girerler ve burada da ilerlemeye devam ederler.Yumurta hücresi, kadın yumurtalığından serbest bırakıldıktan sonra karın boşluğunun alt kısmına düşer. Düştüğü yer, tüplerin eldiven parmağı gibi uzantıları olan serbest ucuna yakındır. Yumurta hücresi, tüpün uzantıları tarafından tüpün içine alınır. Yumurta hücresi tüpün içinde rahim tarafına doğru yavaşça iletilir. Bu sırada tüp içine kadar ulaşmış sperm hücresi varsa, döllenme için buluşma gerçekleşmiş olur.Sperm ile yumurta hücresinin buluşmasından sonra sperm, baş kısmındaki eritici enzimlerle yumurtanın zarlarını delerek içine girer. Bir sperm yumurta içine girdikten sonra yumurta zarının özelliğini değiştirerek başka spermlerin yumurta içine girmesine müsaade etmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp