Kan Çıbanları, Kan Çıbanı Nedir

Kan Çıbanları, Kan Çıbanı Nedir

Kan çıbanı, derideki ter ya da kıl bezlerinin bakteriler tarafından iltihaplanması sonucu oluşur. Hatalı beslenme (yağlı besinler) ya da metabolizma hastalıkları (şişmanlık, şeker hastalığı) gibi durumlarda çıbanlara karşı vücudun korunma gücü oldukça zayıftır. Kabızlık ve aşırı terleme gibi durumlar kan çıbanlarının çoğalmasına neden olur.

Kan Çıbanı Belirtileri

Çevresi kırmızı, çoğu zaman ortasında kıl çıkmış, küçük' ve başsız bir sivilce şeklinde belirir.

Kan Çibani Seyri

Sivilce yerinde şişme, yanma ve ağrı başlar. Bir süre sonra hafif bir ateş yapar ve ilgili lenf bezinin iltihaplandığı görülür. Sonunda ucu beyaz renkli iri bir sivilce oluşur. Sivilcenin ucundaki beyazlık bir süre sonra patlar ve dışarıya iltihaplı bir sıvı akar. İltihap aktıktan sonra, çıbanın dibinde sertçe sarı bir oluşum göze çarpar ve halk dilinde çıbanın özü olarak adlandırılır. Çıbanlar vücudun her yerinde çıkabilir.

Yüzdeki çıbanlar çok tehlikelidir, çünkü sonunda hem menenjit hastalığına neden olabilirler hem de septisemiye yol açabilirler. Kan çıbanı, iltihabın bulaşması sonucu birbirine çok yakın olarak çoğalabilir. Çıbanların göründükten sonra kaybolması haftalarca, hatta aylarca sürebilir.

Kan Çıbanı Tedavisi

Kan çıbanının büyümesi, ilk devresinde üzerine tentürdiyot sürülerek, arap sabunu ile yıkanıp temizlenerek ya da güneş banyosuyla durdurulabilir. Kan çıbanını sıkarak temizlemeye çalışmak çok hatalı bir davranış olur. Yüzdeki çıbanlar mutlaka bir doktora gösterilmelidir. İlk tedavi olarak bitkisel besinler, temizlik ve güneş banyosu şarttır. Bazı durumlarda çıbanın yarılarak iltihabının boşaltılması gereklidir.

Çıban Hastalığı, Çıban Tedavisi İçin Bilgiler

Çıban Nedir, genellikle kıl kökü iltihabı olarak başlayan içi irin dolu, lokalize, yumuşak ve kırmızı şişliklerdir.

Sebebi: Kıl kökünün bakterilerce enfekte olmasıdır. Kaşıntı, ağrı, sivilce oluşması ve kabuk tutması şeklinde seyreder.

Deriyi kaşımak, kopartmak doğru değildir. Baş oluşmamış sivilceler sıkılmamalıdır. Siyah noktalar belirdiğinde hafifçe sıkarak yok edilmelidir. Baş oluşması için çıbanın üzerine sıcak tuzlu su kompresi koymalıdır (bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyun, bir parça temiz tülbenti buna batırın). Baş oluşunca, steril (mikroptan arınmış) bir iğne veya bıçakla deriyi çizin ve irini akıtın. Çıban büyükse, doktorunuza danışın.

Tıbbi tedavi: Günde 3, 4 defa uygulanan bakteriye özgü antibiyotik krem ve pansuman. Yeniden çıkarsa, banyo suyuna katılacak antiseptik kullanılabilir veya antiseptik ihtiva eden özel bir sabun gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp