Kızıl Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Kızıl Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir? : Ani, döküntülü ve bulaşıcı bir hastalıktır. İlk belirtisi kusmadır, hemen ardından şiddetli ateş, çok hızlı nabız ve yutkunmada acı ile bilinen boğaz ağrısı gelir. Ardından hastalık en üst sınırına ulaşana kadar önce kollarda, boyunda, göğüste ve yüzde başlayan isilik veya kızarıklıklar vücuda yayılır, daha sonra hafifçe sarımsı olur ve dış deri pul pul veya küçük kepek gibi soyulur. Bu yumuşak vakaların sürecidir, fakat bu ülserleşmiş boğaz veya başka belirtilerle de karışabilir.
 
Tedavi
Şüphe edilen vakalarda hasta hemen yatağa yatırılmalı ve oda sıcak ve sessiz tutulmalıdır. Bir doktor çağırın ve bol miktarda limon suyu verin.
 
Kızıl Hastalığı İçin
Safran çayı hazırlayın. Bu tarif bana yaşlı bir Alman kadın tarafından verildi.İyice ayıklanmış ve yıkanmış yulafı bir saat demleyin, sonra ılık olarak alın. Bu çay en inatçı Kızıl hastalığı vakalarını iyileştirecektir. Ben torunumun Kızıl Hastalığını doktorsuz, Geyikotu, Kedlayağı Balsamı, Altın Mühür ve Kedi nanesi ile çok iyi netice alarak iyileştirdim.

Çocuklarda görülen kızıl hastalığı bağışıklık bırakan bir enfeksiyon konumundadır. Genel olarak hastaların üst solunum yollarından bulaşmaktadır. Eğer varsa ameliyat, yara yerinden de direkt yolla bulaştığı da görülebilir. Gıdalarla bulaşması ise pastörize olmayan sütlerle olabileceğinin altı çizilmektedir. Hastalık her yaş grubunda görülebilen bir enfeksiyon niteliğindedir.

Kızıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalık ani bir şekilde başlar. Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş, halsizlik başlangıç şikayetleridir. Karın ağrısı ve kusma da görülebilmektedir. Ateş ani bir şekilde yükselmektedir. Başlangıçta 39 dereceye kadar çıkar. İkinci gün ise ateş maksimum limitte yükselir. 6-7 gün içerisinde bu şiddetli ateş kademeli olarak düşmeye başlar. Bademcikler ise kırmızı, büyük ödemli olup üzerinde pürüzler görülmektedir.

Başlangıçtan ortalama 24-36 saat sonra vücudun çeşitli yerlerinde dökülmeler görülür. Bu dökülmeler üst bölgeden başlayıp alt tarafa doğru kendini gösterir. Yanaklarda, çenede ve yüzde parlak kırmızı döküntü ağız ve çevresinin solukluğu ile bir bütün oluşturur. Gövde ve boyun kısmında yoğun bir şekilde görülen kırmızı deri döküntüleri üzerinde nokta biçiminde daha küçük kırmızı lekeler görülmektedir. Bacak ve kollarda döküntünün yoğunlaştığı görülür. Bunlar birbirinden ayrı kabartılar biçimindedir. Kızamıkçık döküntüleri ile bu oluşan döküntüleri birbirinden ayırmak hayli güçtür.

Belirtiler Dahilinde Hemen Bir Doktora Başvurun

Şiddetli anjin ile birlikte kızılda ilk iki gün dilde beyaz bir örtü görülür. Damakta da kırmızı döküntüler belirmektedir. Beyazlaşan dilin üzeri birkaç gün içerisinde yorulmaktadır ve kırmızı pütürler halinde bir çilek dili görünümüne bürünür. Bademcikler üzerinde de yer yer beyaz sulu, parlak kırmızı kabartılar görülmektedir.

Deri döküntüleri 5-6 gün sonra boyundan başlayarak gövdede soyulma gösterir. Bu soyulmalara gövdeyi takiben el ve ayak da katılır. Çilek dili ve soyulma, kızıl tanısı konulmasında önemli ayrıntılardır.

Kızıl Tedavisi Nasıldır?

Uygun ve etkin bir antibiyotik tedavisi önemlidir. İlacın doktor gözetiminde hastalık boyunca düzenli bir şekilde verilmesi önemidir. Penisilin uygulama olanağı yok ise kilo başına 25 mg miktarında eritromisin verilebilmektedir. Verilecek eritromisin 10 gün süreyle uygulanmaktadır. Sadece bakterilerin büyümesini engelleme amaçlı sülfamitler kullanılmamadır. Kızıl geçiren küçük yaştaki çocuklarda yatak istirahati önemlidir. Çocuğa sıvı kaybının engellenmesi açısından sıvı verilebilir. Kızıl geçiren bir çocuğu belirtiler dahilinde derhal doktora götürmek gereklidir. Doktor muayenesi ve kontrolü ile kızıl hastalığı rhaat bir süreçte atlatılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp