Koahın Bitkisel Tedavisi

Koahın Bitkisel Tedavisi

Koahın Bitkisel Tedavisi veDiğer Tedavi Yöntemleri Hakkında Genel Bilgiler

Koahın bitkisel tedavisi çeşitli bitki merkezlerince yapılmaktadır.Ancak burda kronik olan bir rahatsızlıktan bahsettiğimizide unutmamalıyız.Koah kronik bir rahatsızlık olduğu için bitkisel tedavisininde uzun olacağını söyleyebiliriz.Koah akciğer hastalığı kronik bir rahatsızlıktır.Koah hastalığı bir akciğer rahatsızlığı olup genellikle sigara geçmişi olan veya tozlu ortamlarda uzun süre kalan insanlarda görülür.Çocuklarda görülmeyen koah hastalığı için doktorunuza zamanında baş vurmalısınız.Bir akciğer rahatsızlığı olan koah için hazırlanan yardımcı gıda takviyelerini görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz...


Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubudur. KOAH‘ın en sık görülen özelliği, akciğerlerinize giren ve akciğerlerinizden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilmesidir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) için yulaf samanı kürünü öneriyor.

Hazırlanışı:

Bir su bardağı kaynar suyun içine 1 tatlı kaşığı yulaf samanı konularak 7 dakika kısık ateşte kaynatılır.Yedinci dakika dolar dolmaz bekletmeden sıcakken süzülür.


Uygulanışı:


Ilıyınca yudum yudum içilir.Bir ay süre ile gün aşırı sabah,öğle veya akşam yemeklerinden iki saat sonra yudum yudum içilir.

Bir ayda toplam onbeş gün uygulanmış olacaktır.Bir aydan sonra onbeş gün ara verilir. ve onbeş gün aradan sonra aynı şekilde tekrar edilir.

Koahın Diğer Tedavi Yöntemleri

KOAH da tıpkı astım, diyabet… gibi ömür boyu devam eden bir hastalık olduğu için her şeyden önce hastaların ve hasta yakınlarının KOAH konusunda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri çok önemlidir. KOAH sadece ilaç tedavisi ile düzelecek bir hastalık değildir. Tedavide ilaçlardan çok önce gelen pek çok konu vardır. Bunlar düzeltilmeden ve yoluna konmadan KOAH tedavisi mümkün değildir.

Ataklara yol açan risk faktörlerinin ortadan kaldırılması veya önlenmesi… ataklarda hangi ilaçların, nasıl ve hangi dozlarda kullanılacağı… ne zaman bir hastane veya doktora müracaat edilmesi gerektiği… oksijen tedavisi ve yardımcı solunum aletlerinin kullanımı… hastalar ve hasta yakınları tarafından iyi bilinmelidir.

KOAH‘ lılar hiçbir şikayetleri olmasa da hastalıklarının derecesine göre belirli aralıklarla doktor kontrolü altında olmalıdır. Bu hem KOAH ve hem de KOAH ile çok sık birlikte bulunan koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz… gibi birçok diğer hastalığın erken tanısı ve tedavisi için de çok önemlidir.

KOAH‘ ta ilaç tedavisinin hedefi nedir?

KOAH‘ ın ilaç tedavisi denince anlaşılması gerekenler KOAH oluşumunu önleyici tedavi, atak tedavisi, atakları önleyici tedavi, komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi, şikayetleri olmayan stabil KOAH‘ lıların tedavisi, oksijen tedavisi, yardımcı solunum tedavisi… gibi tedavilerdir.

KOAH‘ ın gelişiminin önleyici bir tedavi elbette çok önemlidir, ama ne yazık ki bugün için elimizde KOAH oluşumunu engelleyecek herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Bu hastalık ancak risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasıyla önlenebilir. Risk faktörlerinin en başında ise sigara gelir. KOAH‘ ta solunum fonksiyonlarındaki azalmanın engellenebilmesi için tek etkili yöntem sigaranın bırakılmasıdır.

KOAH‘ ın ortaya çıkmasını önleyici bir tedavi olmamasına karşılık, atakların ve komplikasyonlarının önlenmesi ve tedavisinde kullanılan ilaçlar vardır. Amaç, hastaların şikâyetlerinin özellikle nefes darlığının ortadan kaldırılması veya azaltılması, egzersiz kapasitelerinin artırılması, sosyal hayatlarının… kısacası daha kaliteli bir hayat sürmesini sağlamaktır.

Her KOAH‘ lının sürekli ilaç kullanması gerekir mi?

KOAH‘ ın solunum fonksiyonlarındaki bozukluklara göre başlıca dört evresi vardır. Evre I ve evre II‘ de olan hastaların ataklara yol açabilecek etkenlere karşı gereken önlemleri almaları ve zaman zaman antibiyotik ve nefes açıcı ilaçlara ihtiyaç duymaları dışında sürekli ilaç kullanmaları gerekli değildir. Ancak, tüm dünyada ilaç endüstrisinin müthiş teşvikleri ile evresine bakılmaksızın tüm KOAH‘ lılara pek çok ilacın gereksiz olarak ve üstelik de ömür boyu verilmesi acı bir gerçek olarak karşımızdadır.

Evre III ve özellikle de evre IV KOAH‘ lıların ise ömür boyu bronkodilatör adıyla bilinen nefes açıcı ilaçlar, sprey şeklinde kortizon ile oksijen ve yardımcı solunum aletlerini kullanması gerekir. Ancak, her KOAH‘ lı ayrı bir hasta olarak değerlendirilmelidir.

KOAH‘ lılarda sürekli ilaç kullanmayı icap ettiren hipertansiyon, diyabet, koroner kalp hastalıkları… gibi hastalıklara sık rastlandığını ve kullanılan ilaçların bu hastalıkları etkileyebileceği de unutulmamalıdır.

Koah Hastalığının Belirtileri;

-ÖKSÜRÜK
-BALGAM
-NEFES DARLIĞI

Bu şikayetler uzun süredir devam etmektedir.

Koahın Belirtilerinden öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Gerçekte, şiddetli olmayan öksürük ile birlikte az miktarda balgam çıkarmak çok önemli bir hastalığın yani KOAH‘ın erken habercisi olabilir. Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerlerse öksürükler şiddetlenir ve balgam miktarı gittikçe artar. Hastalar günün her saatinde balgam çıkarmaya başlarlar. Bazen boğulacak kadar şiddette öksürükler olmaya başlar.

Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile istirahatta dahi nefes darlığı oluşur. Genellikle öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetleri 50 yaşına doğru ciddi şekilde artış gösterir.
Bütün bu yakınmalar kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında çok artar.

Sigara içen kişilerde bu şikayetlerden bir veya birkaç tanesi ortaya çıktığı zaman hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. çünkü erken teşhis ve sigaranın bırakılması ile ancak bu ilerleyici ve akciğerleri sakat bırakan hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.

KOAH NEDİR VE NASIL GELİŞİR ?

KOAH, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı" isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir.

KRONİK kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır.

OBSTRÜKTİF kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır.

O halde KOAH‘ı, “uzun süredir bronşlarda tıkanmaya neden olan bir hastalıktır” şeklinde tarif edebiliriz. Bu hastalığın en kötü yanı, bronşlarda oluşan tıkanmanın bir daha düzelmemesi ve tedavi olunmaz ise hastalığın sinsice ilerlemesidir.

Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır.

KOAH hastalığı yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar.

Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH hastalığı gelişmektedir. Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde en iyimser tahmin ile 5 milyon KOAH‘lı vardır. Fakat bu hastaların sadece az bir kısmı teşhis edilmektedir. Hastaların önemli bir sayısı hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikayetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedirler. Sigara bağımlısı olanların rahatsızlıklarında doktora gitmemelerinin önemli bir nedeni de sigarayı bırakmaları konusunda uyarı almaktan kaçmaktır.

Sigara dumanı ile nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar . Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla TIKAYICI BRONŞİT, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile AMFİZEM ortaya çıkar.
İşte KOAH adı altında bu iki hastalık yer almaktadır. Sigara içimi ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de aynı zamanda amfizem gelişir. Akciğerlerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok ciddi rahatsızlıklar doğar.

Oluşan bu bozuklukların tedavisi ve tamiri mümkün değildir. Akciğerler bu hastalık ile erkenden yaşlanır ve bozulur. Çünkü KOAH ilerleyici bir hastalıktır. KOAH başlayan bir hastada sigarayı bıraktıktan sonra bozuklukların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Diğer yandan sigara bırakılmaz ise hastalık çok hızlı ilerler. KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikayetlerini azaltmak için kullanılır. Bu ilaçların hastalığı ortadan kaldırmak veya ilerlemesini yavaşlatmak gibi bir etkileri yoktur. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur.

KOAH‘ın Nedenleri:

KOAH‘ın başlıca nedeni (%90 hastada) sigaradır. Yalnızca sigara değil, pipo ve puro kullanımı da KOAH‘a yol açmaktadır. Sigara içenlerin beşte birinde KOAH gelişmektedir. Sigara içen kişilerde içmeyenlere göre KOAH riski 30 kat kadar artmıştır. Sigaraya erken yaşta başlanması ve uzun süre çok miktarda içilmesi, KOAH‘ın daha ağır seyretmesine neden olur. Sigara dışında bazı mesleki faktörler (madencilik, fırın/tahıl işçiliği, çiftçilik…) ve ısınma amaçlı tezek yakılması da KOAH‘a zemin hazırlar.

Ne yazık ki, KOAH, tanısı ihmal edilen bir hastalık. Toplumda yeterince bilinmiyor ve önemsenmiyor. Halbuki erken tanı ve müdahale, hastalığın gidişini durdurabilir ya da yavaşlatabilir. Tanıda öncelikle hastanın şikayetleri değerlendirilmekte ve solunum fonksiyon testleri ile akciğer grafisi gibi tetkiklerden yararlanılmakta. Başlıca belirtileri, öksürük, daha çok sabahları balgam çıkarma ve özellikle eforla gelen nefes darlığı. Tanıda gecikilmesinin en önemli sebebi, sigara içenlerin öksürüğü ve balgamı “normal” kabul etmeleri. Oysa biliyoruz ki, “normal öksürük” ya da “normal balgam” yoktur. KOAH‘lı kişiler, öksürük ve balgamı çoğunlukla o kadar kanıksamışlardır ki, yakınmaları iyice artana kadar doktora başvurmayı düşünmezler. Oysa, KOAH‘a erken tanı konup zamanında sigara bırakılırsa yıllık akciğer fonksiyon kaybı azalmaktadır. 35 yaşından sonra sağlıklı her insanın 1 saniye içinde dışarı verebildiği soluk hacmi yılda 30 ml azalma gösterir. Sigara içen KOAH‘lılarda bu azalma 150 ml kadardır. Dolayısıyla KOAH‘lılarda sigaranın bırakılması, hastanın daha uzun yıllar boyunca hayat kalitesinin yüksek kalması açısından kritik önem taşımaktadır.

Sigara, eroin ve kokain gibi bağımlılık yapıcı bir maddedir. Bu fiziksel bağımlılık nedeniyle kişi sigarayı bırakmada zorluk çekmektedir. Kendi kendine sigara bırakılamıyorsa, sigara poliklinikleri devreye girmelidir. Günümüzde sigara bağımlılığının tıbbi tedavisi mümkün. Sigara polikliniğimizde, öncelikle hastalarımızın fizik muayeneleri yapılmakta, gerekli görülen tetkikleri istenmekte ve fiziksel mi, yoksa ruhsal bağımlılığın mı daha ön planda olduğu saptanmaktadır. Bundan sonraki aşamada kişinin bağımlılık tipine göre, nikotin yerine koyma tedavisi ya da ilaç tedavisi önerilmektedir.


Dünya KOAH Günü:

Sadece ülkemizde değil, dünyada da giderek artış gösteren KOAH hakkında bilinci arttırmak amacıyla her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü “Dünya KOAH Günü” etkinliklerine ayrılmıştır. Dünya KOAH Günü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına karşı Küresel Girişim (GOLD) grubu tarafından tüm dünya ülkelerinde düzenlenmektedir. Bu özel günde, KOAH hakkında bilgi arttıracak çalışmalar yapılmakta; kendilerinde KOAH olduğunun farkında olmayan kişilerin basit bir solunum testi yaptırması ve erken tanısı teşvik edilmektedir. Günümüzde dünyada KOAH hastası olan her dört kişiden sadece biri hastalığının farkındadır. Ülkemizde ise KOAH‘lı her on kişiden dokuzu, hasta olduğunu bilmemektedir.

Sonuç olarak: Kendinizi ihmal etmeyin. Nefes darlığı, öksürük, balgam yakınmalarınız varsa, mutlaka bir Göğüs Hastalıkları Uzmanı‘na başvurun ve KOAH hastası iseniz erken tanı şansını yakalayın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp