Morbit Obezite

Morbit Obezite :

Besinlerle alınan enerji miktarı, metabolizma ve fiziki aktiviteler ile harcanandan fazla olduğu durumda zaman içinde vücutta fazla yağ birikmesi sonucu şişmanlık veya obezite ortaya çıkmaktadır. Basit bir tarifle, normalde olması gerektiğinin üzerinde kiloda olmaya şişmanlık diyoruz, ancak bunun dereceleri var. Pek çok insan normalin biraz üzerindeki kilosuyla gayet sağlıklı bir yaşam sürmektedir. Ancak bu fazla kilolar belli bir seviyeyi geçince artık kişinin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmeye başlar. İşte bu sınıra mobid obezite yani ölümcül sonuçlara yol açabilecek şişmanlık diyoruz. Gerçektende bu durum hem hasta hem de hekimler açısından mücadele edilmesi gereken pek çok problemle doludur. Özetle obezite sadece estetik bir problem değil bir hastalıktır.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda hem Ülkemizde hem de Dünyada obezitenin giderek hızlı bir şekilde arttığı, hatta ülke bütçelerinden önemli payların obezite ile mücadeleye ayrıldığını görüyoruz. Üzerinde durulan konulardan birisi de obez has
taların üretici olmaktan çok tüketici olduklarıdır. Bu nedenle sadece hastalıklarına yapılan harcamalarla değil, bu yönden de ülke ekonomisine yük getirmektedirler. Amerikada obezitenin yıllık maliyeti total sağlık harcamalarının %5‘i civarındadır. Bu problem ülkemiz için de giderek önemli bir sorun haline gelmektedir. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri, erkek nüfusumuzun da yaklaşık beşte biri obez, yani şişmandır. Bölgesel dağılıma bakıldığında şişmanlık oranı Doğu Anadolu‘da en düşük (%17), İç Anadolu‘da ise en yüksek (%25) tir. Şişmanlık eğitim seviye ile de yakından alakalıdır. Okur yazar olmayanlarda %30‘un üzerinde, yüksek okul mezunlarında ise %10 civarında görülmektedir.

Dünyadaki şişman kişi sayısının aç kişilerden daha fazla olduğu söylenmektedir. Ülkemize baktığımızda ise, 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında şişmanlığın kadınlarda %35, erkeklerde ise %75 oranında arttığı tahmin edilmektedir. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri, erkek nüfusumuzun da yaklaşık beşte biri obez, yani şişmandır. Görülüyorki toplum sağlığımızı önemli ölçüde tehtid eden bir problem ile karşı karşıyayız. Şişmanlıkta önemli bir problem şudur, fazla kilolar verilecek ve verilen bu kilolar tekrar alınmayacak.
Obezitenin sebepleri nelerdir?
Kalıtsal ve genetik faktörler

Metabolizma değişikliği
Medikasyona bağlı şişmanlıklar
Aşırı yemek yenmesi
Hareketsiz yaşam ve ekzersiz eksikliği
Şişmanlığın bir ölçüsü var mı? Kimlere şişman denir?
Tabii ki bilimsel ölçülere göre şişmanlığın sınırları vardır. Şimanlık için en yaygın kullanılan iki ölçüm; Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ve Bel Çevresi (BÇ) ölçümüdür. VKİ, vücut ağırlığının (kg), boyun (m) karesine bölünmesiyle (kg/m2) ortaya çıkan sonuçtur. Sık kullanılan bir ölçüm olmasına karşılık çocuklarda, hamilelerde ve çok adaleli kişilerde yanıltıcı değerler verir. VKİ sine göre kişiler zayıf, normal kilolu, fazla kilolu ve şişman olarak gruplara ayırmışlardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp