Nişastalı Besinler

Nişastalı Besinler :

Hangi Yiyeceklerde Nişasta Vardır ? İçinde Nişasta Olmayan Besinler

Ekmek, pirinç, makarna, patates, un, mısır, mercimek, kuru fasulye, nohut gibi yiyeceklerin içindeki nişasta vücudumuzda glikoza çevrilir, ancak bu tip yiyeceklerin içindeki nişastanın glikoza çevrilmesi yavaş olduğundan, kan şekeriniz daha geç ve daha yavaş yükselir.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.

Nişasta Olmayan Besinler :

Meyve, sebze, tahıl ve kuru baklagillerin yapısında nişasta dışında başka besinler de yer almaktadır. Bu birleşikler, diyetin posa içeriğini oluştururlar. Nişasta olmayan besinler dörde ayrılırlar.

1) Selüloz: Bitkilere destek görevi gören bu yapı, su tutma özelliğine sahiptir. Sindirilemez yapıda olan selüloz, su çekme özelliği sebebi ile dışkı hacmini arttırır ve kabızlıktan korur.

2) Hemiselüloz: Bitkilerin yapısında selüloz ile birlikte bulunan bu yapı, insanlar tarafından sindirilemez fakat barsakta yer alan bakterilerce parçalanır. Su tutucu özelliği ile aynı selüloz gibi dışkı miktarını arttırıcı özellik gösterir ve kabızlıktan korur.

3) Pektin: Özellikle elma, tatlı patates, şeftali ve limon gibi besinlerde bulunan pektin, suda çözünen bir yapıya sahiptir. Sindirilebildiği için, dışkı miktarını arttırıcı özelliğe sahip değildir. Kan kolesterol miktarını düşürücü etki gösterir.

4) Sakız ve musilajlar: Bitkilerde bulunan yapılar olup, etkileri pektin ile benzerlik göstermektedir.

VAZGEÇİLMEZLER

Nişastalı besinler bitki kökenli bir besin grubudur. Vücudumuzun temel enerji kaynağıdır ve bilinenin aksine şişmanlatmaz! Ancak, nişastalı besinlerle birlikte tükettiğimiz kaymak, tereyağı, yağlı peynir vb. aldığımız kalori miktarını artırır. Nişastalı besinlerin dengeli bir şekilde her öğünde yer alması gerekir. Bitkisel protein ve karmaşık karbonhidrat kaynağı olan bu besin grubu, kandaki şeker seviyesini dengeler ve tokluk hissi verir. 
 
Düşük yağ oranına sahiptir ve yavaş emilen şekerler içerir; bu sayede bize vücudumuzun gün boyunca zinde kalması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Patates, makarna, pirinç ve ekmek bu besin grubunda yer alır. Makarnayı dişe gelir (al dente) halde pişirerek glisemik indeksini düşürebilirsiniz. Mümkün olduğunca, bu besinlerin tam tahıllı olanlarını tercih etmeye çalışın.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp