Rahim Alındıktan Sonra

Rahim alındıktan sonra yapılması gerekenler, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Rahim alındıktan sonra ne gibi riskler söz konusudur konu hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır...

Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Yunanca'da Histere: rahim, Ektome: kesme anlamına gelmektedir. Histerektomi ameliyatları, kadınlarda sezeryan ameliyatlarından sonra en sık yapılan ameliyatlar arasındadır.

Bu bölümde karından ve vajinal yoldan yapılan histerektomi ameliyatları tüm yönleri ile ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.Tıbbi terminolojide TAH (Total Abdominal Histerektomi) rahmin karından yapılan kesiyle tümden çıkarılmasını, BSO (Bilateral.Salpingoooferektomi) yumurtalıkların her ikisinin de birden alınmasını, USO (Unilateral Salpingooferektomi) yumurtalıklardan birisinin tek taraflı alınmasını tarif eden kısaltmalardır.

Subtotal Histerektomi ise rahimin tamamının değil bir kısmının çıkarılarak alınması ameliyatıdır. Subtotal histerektomi‘de rahim ağzı kısmı (cerviks) çıkarılmamaktadır.Yaşa ve kişinin hastalığının durumuna göre rahim alınması ameliyatları TAH, TAH+BSO, TAH+USO veya Subtotal histerektomi şeklinde olabilir.

Radikal histerektomi ise genital kanserlerde uygulanılan histerektominin daha da genişletilmiş halidir. Yani, rahimle birlikte yumurtalıklar, omentum, lenf düğümleri (lenf nodları) da ameliyatta çıkarılmaktadır.Myomektomi ise rahim alınmaksızın yalnızca rahim içindeki myom veya myomların alınması ameliyatıdır. Özellikle genç veya tek bir myomu olan hastalarda histerektomiden çok myomektomi ameliyatı tercih edilmektedir.

Hangi durumlarda histerektomi ameliyatı yapılır ?

A) Uterus (rahim) myomları (Myoma uteri, uterin fibroid)
Histerektomi en sık olarak uterusta (rahimde) bulunan myomlar için yapılmaktadır. Rahim duvarından köken alan uterin myomlar tıbbi literatürde myoma uteri, uterin fibroid gibi isimlerle de anılmaktadır.

Uterus (rahim) myomları kadınlarda en sık karşılaşılan tümörlerdir, tüm kadınların yaklaşık %20-25‘inde myom bulunmaktadır. Myomlar büyüdükçe şikayet oluştururlar ve ameliyat gereksinimi doğmaktadır. Bu yüzden histerektomi ameliyatları en sık olarak myom nedeniyle yapılmaktadır.

Myomlar nedeni ile histerektomi kararının alınması genellikle anormal (düzensiz veya aşırı) kanamalar, kansızlık (anemi), pelvik (kasık) ağrı, sancılı ve bol adet görme veya bası gibi şikayetlere bağlıdır.

Myomlar kansızlık haricinde “bası” şikayetleri ile de ameliyat gereksinimi doğurabilirler. Özellikle barsak basıları kabızlık, idrar yoluna ait basılar idrar yolu ve böbrek şikayetlerine yol açabilir.Ayrıca ultrasonda myomun hızla büyümesi ve anormal görüntüsü üzerindeki şüpheler de kanser (leiomyosarkom) riskinden dolayı histerektomi endikasyonudur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp