Şişkinliğe Ne İyi Gelir

Şişkinliğe Ne İyi Gelir

Vücudun su tutmasına karşı, filibit ve varis için uygulanan bu rejim özellikle, sadece ağırlık değil çoğu zaman şişkinlik hisseden şişmanlara yararlı olmaktadır. Bu zayıflama metodu, daha fazla miktarda suyun (idrarın) atılmasını stimüle eden bir asit durumu doğurur. Özellikle yaz aylarında eklemleri, parmaklan, ayaklan, bacakları şiş olan kimselere rahatlık getirir. Aynı zamanda filibit ve varis şikayeti olanlara da yararlıdır.Her gün aşağıdaki listede belirlenen miktarlara göre kendi hazırlayacağınız menüleri afiyetle yiyebilirsiniz:
 
• 240 cl. süt
 
• 120 gramlık 2 porsiyon yağsız et, tavuk, balık veya deniz ürünü, 1 yumurta.
 
• 2 yarım fincan sebze, mısır yenebilir, kuşkonmaz özellikle tavsiye edilir.1 orta boy patates.120 cl. şekersiz portakal suyu.3 dilim kızarmış ekmek.1 porsiyon hububat.Peynir, orta porsiyon.
 
Meyveler —kızılcık, erik veya kuru erik her gün yenmelidir, daha hızlı kilo vermek için kızarmış ekmek ve hububat ezmesini çıkarın, yerine suni tatlandırıcıyla kızılcık, erik veya kuru erik yiyin

Hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız yiyecek menünüzü gözden geçirmeniz gerekiyor demektir. Sindirim sistemini alt üst eden ve sizi rahatsız edici durumlara sokan hazımsızlık için neler tüketmek gerekir?

Baharatlı gıdalar
Yayınlanan bir araştırmaya göre uzmanlar baharatlı besinlerin sindirim sistemi için faydalı olduğunu belirtiyor.Aşırı baharat mide sorunlarına sebep olsa da kararınca tüketildiğinde midede daha fazla asit üretilmesini sağlıyor. Bu sayede tükettiğiniz besinler daha çabuk sindiriliyor.

Yoğurt

Yoğurt içerisinde aktif kültür bakterileri bulunan bir besindir. Bu aktivite midedeki enzimleri harekete geçirir ve besinlerin daha çabuk sindirilmesini sağlar. Her yemekten sonra yoğurt tüketmek midenizi rahatlatacaktır. Eğer yoğurttan hoşlanmıyorsanız probiyotikler de aynı etkiyi yapacaktır.

Sıcak içecekler

Restoranda ya da evde kalktığınız zengin bir sofranın ardından bir bardak çay veya kahve içmek geleneklerimizde vardır. Ancak genelde keyif için sürdürdüğümüz bu alışkanlığı mideyi rahatlatmak için de benimsemeliyiz. Nitekim, bir fincan kahve-çay hazımsızlığa iyi gelir. Eğer kafeinsiz bir şeyler içmek istiyorsanız kafeinsiz kahveler veya naneli içecekleri tercih edin.

Şişkinliğe İyi Gelen Bitki Çayları

Zencefil çayı:
Zencefil tarihi dönemlerden beri mide şikayetlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Alman hükümeti de zencefilin hazımsızlığa iyi geldiğini onaylamıştır. Hazımsızlık çekenlerin abartmamak şartıyla zencefil çayı içmesi oldukça faydalıdır.

Nane çayı:
Kronik hazımsızlık çeken kişilere nane çayı önerilmektedir. Nane, karın kaslarını ve bağırsakları rahatlatıcı özellik gösteriyor. Her fincan çay için 2,5 çay kaşığı nane öneriliyor. Dilerseniz içine limon da dilimleyebilirsiniz.

Rezene çayı:
Rezene çayı yemeklerin sonrasında tüketilir ve midede hazımsızlık ihtimalini en aza indirir. Yemeklerin öğütülme hızını arttıran rezeneyi bir fincan su içine koyduktan sonra demlenmeye bırakarak tüketebilirsiniz.

Papatya çayı:
Papatya pek çok yararı bulunan bir içecektir. Uykusuzluğa karşı iyi gelirken mide kaslarını da rahatlatmasıyla bilinir. Şişkinlik veya hazımsızlık gibi şikayeti olanlar 3 gram papatya çiçeğini bir bardak sıcak suya koyarak demlenmeye bırakabilir ve güvenle içebilir. Ancak alerjisi olan kişilerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bazı kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir.

Şişkinliğin Nedenleri

Aşırı karın şişkinliği genellikle bağırsak çalışma bozukluklarına bağlıdır. En sık olarak irritabl bağırsak sendromu veya spastik kolon denilen durumlarda oluşur. Bu kişilerde bağırsak çalışması bozulmuş ve bağırsak adalelerinde kasılmalar oluşmuştur. Kalın bağırsağın splenik fleksura denilen dalak bölgesindeki kısmında gaz sıkışması olabilir. Bu duruma splenik fleksura sendromu denir ve karın üst kısımlarında, özellikle sol üst kısımda rahatsızlık, adale spazmı, şişkinlik, ağrı ile kendini gösterir.

Bağırsaklarda iltihaba, bunun sonucu da daralma ve tıkanıklıklara yol açan divertikülit, kron hastalığı gibi durumlarda ve bağırsak kanserlerinde de karında şişkinlik oluşur. Daha önce karın ameliyatı geçirmiş kişilerde oluşabilecek bağırsak yapışıklıkları da karında şişkinlik yapabilir.

Ayrıca çok yağlı gıda yendiğinde de mide boşalması gecikir ve kişiler fazla gaz oluşması olmadan da şişkinlik ve rahatsızlık hissi duyabilirler.

Şişkinlik Tedavisi
Kendinizi neredeyse patlayacakmış gibi hissettiğinizde rahatlamak için birçok şey yapabilirsiniz.

Midenizdeki doluluk hissini azaltmanın kolay yolları:
Karnınızda şişkinlik hissettiğinizde kemerinizi gevşetmeniz gerekebilir ve daha rahat bir pantolon giyme ihtiyacını hissedebilirsiniz. Bunun nedeni çok fazla yemek yemeniz olmayabilir.

Midenizdeki sebebi gastrointestinal (mide ve bağırsak) sisteminizdeki bir eksiklikten kaynaklanır.
Kendinizi neredeyse patlayacakmış gibi hissettiğinizde rahatlamak için birçok şey yapabilirsiniz. Gaz ve şişkinliğe neden olan etkenlerin ne olduğunu öğrenerek daha kolay önlem alabilirsiniz.

Eğer midenizdeki şişkinliğin sebebinin gaz olduğunu düşünüyorsanız, bu güzel bir tahmin diyebiliriz. Fazla gazınız olması, karnınızı sizi rahatsız edecek derecede dolu hissetmenize neden olabilir.

Midede gaz oluşmasının nedenleri şunlardır:
Hava yutmak: Yemek yerken, özellikle karbonatlı içecekler içerken, sakız çiğnerken, şeker emerken ve dental tedavide kullanılan aparatları kullanırken hava yutmak.

Sindirilmemiş yemekler: Bu besinler faydalı bakteriler tarafından parçalanırken gaz dışa çıkar. En fazla gaza neden olan gıdalar; sindirilmemiş karbonhidratlar, çözülür lifler, yapay tatlandırıcılar ve meyvelerde bulunan şekerler sebzeler, baklagiller ve süt ürünleridir.

İnsanların günde 10 ila 25 kez arası gaz çıkarmaları normal kabul edilir. Birçok kişi karnında şişkinlik olmasını midelerindeki fazla gaza bağlar. Aslında gaz, karın şişkinliğinin tek sebebi değildir. Normal miktarda gaz üretirken de midenizde şişkinlik hissedebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp