Soğuk Isırması

Soğuk Isırması :

Soğuk Isırması

Soğuk Isırması Nedir ?

Soğuk ısırması, uzun süre dondurucu soğukların etkisi altında kalma sonucunda, ciltte ve vücut dokusu altında donma olayının gerçekleşmesidir. Soğuk ısırmasının meydana geldiği bölge soğuk, sert, hissiz, ve solgun renkte olur. Eğer hemen tedavi edilirse, uzun dönemde soğuk ısırmasının etkisi görülmez. Ancak, hemen tedavi edilmediği takdirde, ameliyatla müdahaleyi gerektirecek düzeyde dokularda ciddi sorunlar oluşturabilir.

Soğuk ısırması, bir kaç saat boyunca aşırı dondurucu soğuklara maruz kalma sonucunda meydana gelebilir. Eğer hava rüzgarlıysa, soğuk ısırma riski artar. Beta-bloker ilaçlar ve ateroskleroz gibi dokulardaki kan akışını yavaşlatan etkenlerin tesiri altındaki insanlarda soğuk ısırması görülme riski daha yüksektir. Çok sıkı çizme ve eldiven de ayaklardaki ve ellerdeki kan akışını yavaşlatacağı için, soğuk ısırması riskini artırır.

Soğuk ısırması genellikle parmaklar, eller, ayaklar, burun ve kulaklar gibi bedenin uç noktalarında görülür, ancak bedenin her hangi bir bölgesinde de oluşabilir. Soğuk ısırması bir anda olabileceği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Eğer bedeninizde bir bölgede soğuktan dolayı karıncalanma, acı, ve morarma oluşmuşsa, yapmakta olduğunuz işi bırakmalı ve soğuktan etkilenen bölgeyi ısıtmalısınız. Mümkün mertebe soğukta kalmamalısınız.

Soğuk ısırmasından korunmanın en makul yolu, uygun bir şekilde giyinmektir, ve soğuk ısırması belirtilerine karşı duyarlı olmaktır.

Kalpten en uzak olan bölgeler - ayaklar, eller, burun, kulaklar ve yüz - soğuk ısırması riski en fazla olan yerlerdir. Erken safhada, donma diye bilir, hissizlik ve karıncalanma olarak ortaya çıkar. Deri daha fazla dondukça beyaz, grimsi, parlak ve soluk veya mavimsi bir renk alabilir. Kabarcıklar ortaya çıkabilir. Erken dönemde ağrı hissedilebilir, ama sonra kaybolur. Aşırı soğuk ısırmasını tıbbi bir acil yardım konusu olarak değerlendirin.Derhal tıbbi vardım sağlayın, eğer:
 
• Deri beyaz, grimsi, parlak ve solgun veya mavimsi bir renk alırsa
 
• Kabarcıklar belirirse
 
• Soğuk ısırması olan bir kişi yürüyemez
 
• Soğuk ısırmış bölgeler daha fazla soğuğa maruz kalmaktan korunamaz
 
• Soğuk ısırmış bir bölge kapalı alanda yarım saat tedavi etmekle düzelme göstermez
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Donmuş her alanı örtün.
 
2. Kazazedeyi kapalı alana alın. Ziynet, saat ve her türlü kısıtlayıcı elbiseyi çıkartın. (Dikkat: Eğer tıbbi yardım gelmeden önce soğuk ısırması olan bölgede tekrar donma tehlikesi varsa, sakın o bölgeyi ısıtmaya kakmayın.)
 
3. Onların tenini sizin teniniz ısıtsın. Eğer kişinin el veya ayak parmaklarında soğuk ısırması meydana gelmişse, bu uzuvları koltuk altınız veya bacak aranız gibi sıcak bölgelere yerleştirin. Isı yayan veya sıcak hava üfleyen aletleri kullanmayın, çünkü bunlar etkilenen bölgeyi çok çabuk ısıtabilirler. Soğuk ısırması meydana gelmiş alanları ovmayın veya masaj yapmayın, bunları uygularsanız doku hasarına neden olabilirsiniz.
 
4. €ğer soğuk ısırması hafif (başlangıç) seviyedeyse, etkilenen uzuv, sıcak su içine konarak, tekrardan işitilebilir, suyun sıcaklığı 41-43°C olmalıdır. Çocuklar için daha düşük sıcaklıklar uygulayın. Alan ısıtıldıkça meydana gelen yanma ve batıcı ağrı için homeopatik bir ilaç olan Ap/s (arı) kapsülü kullanabilirsiniz. Eğer sıcak su temin edilemezse, etkilenen bölgeyi sıcak battaniye veya örtü ile sarın.
 
5. Bölge ısındıktan sonra, bölgeyi bir bez ile sarın, sonra battaniye veya uyku tulumu ile sarın.
 
6. Sıcak içecekler verin (alkollü ve kafeinli içeceklerden kaçının). Zencefil çayı en uygunudur.
 
7. Dolaşım tekrar düzene girdiğinde, bölge kaşıntılı, kırmızı ve ağrılı bir hal alabilir. Bu noktadan itibaren ısıtmayı kesin. Şişme ısıtma sonucu meydana gelmeeğilimindedir ve daha fazla ısıtma uygulamak yalnızca şişmeyi daha da kötü bir hale getirecektir.
 
8. Soğuk ısırmasının meydana geldiği vücut parçası tekrar ısıtıldıktan sonra, eğer mümkünse onu bükün veya çalıştırın.
 
9. Oluşan hiçbir kabarcığı patlatmayın.Soğuk Isırması İçin Takip BakımıTıbbi yardım uygulandıktan sonra, etkilenen alanın iyileşmesine nasıl yardımcı olunacağı aşağıda anlatılmaktadır:€vde hazır bulunan ilaçlar.Kırmızı biber. Vı bardak (115 mİ) susam yağı içine 1 çay kaşığı (5 mİ) kırmızı biberi ezerek koyun ve bölgedeki dolaşımı arttırmak için cilde uygulayın. Islak ve hassas cilt bölgelerine uygulamaktan kaçının.
 
Niasin (B5 vitamini). 100 ml''''lık niasin almak için doktorunuza danışın. Kılcal damarları ve toplar damarları genişletir, böylece etkilenen cilt bölgesindeki dolaşımı arttırır.Destekler. C vitamini (1.000 mg), E vitamini (400 IU), ko-enzim Q (50 mg), çinko (25-50 mg) ve bromelain (500 mg) her birinden günde 2 defa almak, iltihabı azaltabilir, iyileşmeyi hızlandırabilir, dolaşımı arttırabilir ve enfeksiyonu önleyebilir. Dikkat: Bromelain yemeklerden 1 saat önce veya en az 3 saat sonra alınmalıdır, yoksa bir sindirim enzimi gibi görev yapar ve iltihap giderici özelliklerini kaybeder.
 
Bitkisel ilaçlar.Esans yağları. 5 damla çakmuz, zencefil veya okaliptüs esans yağını 1 çay kaşığı (5 mİ) sebze yağı ile karıştırın ve nazikçe cilde uygulayın.Zencefil. Soğuk ısırmasından bir sonraki gün bir zencefil banyosu alın. 7,5 İt su içinde 8 çay kaşığı (40 gr) kuru veya 450 gr taze zencefili 20 dakika ağır ateşte üzeri örtülü olarak kaynatın. Sıvıyı süzün ve banyo suyuna ilave edin.
 
Aloe. Doku tamirine yardımcı olmak için soğuk ısırması olan alana aloe vera jeli sürün.Homeopotik ilaçlar. Uygun ilaçtan günde 4 defa, 4 tablet, dil altında eriterek alın:Arnika şok ve yaralanma için.Evlek mantarı (agaricus). Soğuk, karıncalanma hissizliği veya etkilenen alanın buz iğneleri tarafından delindiği hissi ile birlikte olan soğuk ısırmaları içindir.Çıngıraklı yılan mavi veya eflatunumsu hal alan ayaklar içindir.Kantaron sinir hasarları içindir.

Soğuk Isırması Tedavi

  • Önce bağırıp birilerinin size yardıma gelmesini sağlayın.
  • Şişliği azaltmak için etkilenen bölgeyi yukarı kaldırın.
  • Vücudunuzun daha fazla ısı kaybetmesini önlemek için sıcak bir yere gidin.
  • Soğuk ısırması geçiren pek çok kişinin vücut ısısı düşer (hipotermi). Hayatlarını kurtarmak, kolunu veya bacağını kurtarmaktan daha önemlidir.
  • Bütün mücevherleri ve kan dolaşımını engelleyebilecek giysileri çıkartın çünkü kan dolaşımı daha da yavaşlayabilir.
  • Soğuk ısırmasından mustarip kişiye alkolsüz, kafeinsiz ılık bir içecek verin.
  • Kuru, temiz bir bandajla sarın, sürtünmeyi engellemek için parmak aralarına pamuk yerleştirin, kişiyi olabildiğince çabuk hastaneye götürün.
  • Yeniden donma ihtimali varsa donan bölgeyi asla ısıtmayın. Bu çözülme donma döngüsü çok tehlikelidir ve felakete yol açabilir.
  • Ayrıca açık alanda veya nakliye aracında yavaş yavaş bölgeyi ısıtmaya çalışmayın. En etkili yöntem bölgeyi çabucak ısıtıp çözülmesini sağlamaktır. Bu yüzden tedavi merkezine ulaşana kadar etkilenen bölgeyi ısı kaynaklarından uzak tutun.
  • Etkilenen bölgeyi karla veya benzer bir şeyle ovmaya çalışmayın. Bu yöntemle ortaya çıkan sürtünme dokulara hasar vermekten öte bir işe yaramaz.
  • Hepsinden öte, dokulardaki hasar, bölgenin maruz kaldığı soğukluğun derecesine değil, etkilenen bölgenin ne kadar süre donduğuna bağlıdır. Bu yüzden hızla hastaneye yetişmek çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp