Süt Kesilmesi

Süt Kesilmesi,kendi haline bırakılan sütün kesilmesi hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.Süt kesilmesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız aşağıda bulunan makalemize göz atmanızı öneririz.

Süt neden kesilir?

Taze sağılmış süt, kendi haline bırakılacak olursa, yağ tanecikleri yavaş yavaş sütün üstünde toplanmaya başlar, bir kaymak tabakası meydana getirir. Böylece üstte koymak, alta ise yağı az, zayıf süt ayrılmış olur.

Bu süt bir miktar daha havada kalırsa, süt asidi bakterileri işe karışır, mayalanma olur ve süt ekşir. Süt asidi bakterileri, süt şekeri ile beslenirler, süt şekerini süt asidi haline çevirirler.

Süt ekşiyince, kazein pıhtılaşarak çöker, buna sütün kesilmesi denir ki, peynirin esası budur. Geri kalan sıvı kısımda ise, tuzlarla, süt şekeri kalmıştır.

Temel besinimizi meydana getiren süt ve sütten yapılan yiyecekler, ya çabuk tüketilmelidir ya da saklama koşullarına uygun olarak saklanmalıdır.

Bunların yanı sıra, bilinen ve güvenilir yerlerden süt alınmalıdır. çünkü sütü insanlar kadar mikroplar da çok sevmektedir. Sütle geçen başlıca hastalıklar vardır. Sığır sütünden verem mikrobu olanların sayısı çoktur.

Bunun için sütü sağılan sığırların sağlam olmasına çok dikkat edilmelidir. Malta humması da keçi sütünden geçmektedir. Süt taşınan kapların mikroplu olması, hile için süt katılan suların pis olması da insanlara sütten birçok hastalıkların geçmesine yol açar.

Başlıca, tifo, paratifo, dizanteri, kolera gibi hastalıklar insanlara bazen süt yoluyla da geçmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp