Jimnastik Nedir

JİMNASTİK NEDİR

Eğer kendinizi formda ve esnek hissediyorsanız, bu ileri seviye pozisyonları deneyin. İleri esnemelere girişmeden önce ısındığınızdan emin olun ve sadece rahat olduğunuz sürece devam edin. Bunların gelişimsel esnemeler olduğunu ve derece derece çalışılmaları gerektiğini hatırlayın.
 
AYIRMA 
 
Bu bölüm, ayırma pozisyonunu gerçekleştirmek için esneme (balistik ve gelişimsel) ve hareketlendirmeyi birleştirir.
 
1 Başlangıç için hamle pozisyonu alın. Kalçanızı yere bastırarak başlayın ve serbest bırakın. Bu bastırma ve bırakma işlemini her bacak için 6-8 kez tekrarlayın.
 
2 Şimdi gerideki dizinizi yere indirin ve kalçanızı öne bastırırken destek almak için ellerinizi yanlara koyun.One 8-10 kez bastırarak tekrarlayın. Şimdi kalçayı ve dizardı kirişlerini ısıttınız Esnemeye hazırsınız!
 
3 Gerideki ayağınızı yere indirin ve öndeki ayağınızdan uzağa doğru kaydırın.
 
4 Öndeki ayağınızı kaydır maya çalışmayın, ayırmayı yapabilmek için sadece arkadaki  bacağınızı öndekinden uzaklaştırın.
 
5 Sadece rahat hissettiğiniz sürece kaydırmaya devam edin. Tamamen ayırmayı başara- masanız da önemli değil; esneklik kazanmak için çalışmaya devam edeceksiniz.

Jimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü, idman ve kültürfizik hareketleri jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, barparalel, barfiks, halka ve kulplu beygir; kadınlarda yer alıştırmaları, türdeş olmayan çubuklar, barfiks, denge kalası alıştırmalarını içerir.

İyileştirme ve öğrenme amaçları güden tıbbi jimnastik ve eğitim jimnastiğiyse sanattan çok bilim ulamı içinde sayılmaktadır.

İnsanın fiziksel ve ahlaki yetilerini eğitmek, fiziksel ve ruhsal verimini artırmak amacıyla beden çalışmalarından yararlanan "fiziksel eğitim", jimnastikten ayrı bir daldır.

Jimnastik Sporunun Kuralları Maddeler Halinde

1- Bayan ve erkelerin yaptığı aletli ve aletsiz spor dalıdır.
2- Ritmik ve artistik hareketlerden meydana gelir.
3- Jimnastik kapalı spor salonlarında oynanır.
4- Barfiks, ip, çember, top, lobut, kurdele, kulplu beygir, paralel bar ve halka jimnastik aletleri kullanılır.
5- Aletli jimnastikte be çeşit alet kullanılır. Bunlar barfiks, paralel bar, kulplu beygir, atlama beygiri ve halkadır.
6- Aletsiz jimnastik halıyla veya plastik bir maddeyle kaplı olan bir alanda yapılan ve alet kullanılmayan yer hareketleri, bir güç ve denge gösterisi niteliğindedir.
7- Müzik eşliğinde yapılan hareketler dans özellikleri de gösterir.
8- Ritmik jimnastikte ip, çember, top, lobut v kurdele kullanılır. Piyanoyla çalınan müzik eşliğinde yapılır.

Jimnastiğin branşları

A.Artistik Jimnastik
Ülkemizdeki eski adı Aletli jimnastiktir Sanatsal ya da sanat jimnastiği anlamına gelir. Erkekler 6 alette yarışır. Bunlar şu aletlerdir - Yer kulplu beygir halka,atlama beygiri,paralel,barfiks bayanlar 5 alette yarışır. - Atlama beygiri kız paraleli denge yer asimetrik paralel

B.Ritmik Jimnastik
İsveç kökenli bir spordur Oyunculuk bale müzik ve pandomin ile birlikte yapılır Sadece bayanların yaptığı bir branştır. 1983'te Olimpiyatlara dahil edilen Ritmik Jimnastiğin kendine özgkuralları ve puanlama sistemi vardır Türkiye'de 1982 yılında başlayan Ritmik Jimnastik bir yarışma dalı olarak yenidir. Yalnız bayanların yarıştığı branştır Artistik jimnastikte aletler sabit olmasına karşın ritmik jimnastikte taşınabilir aletler kullanılmaktadır. Bunlar; çember, top, kurdele, ip, lobuttur Her yıl bunların bir tanesinin kullanımı iptal edilir

C.Genel Jimnastik
Şu anda gösteri amaçlı yapılmakta olan bu branşta her ülke kendi yarışma kurallarını belirlemektedir Genel jimnastik, müzik eşliğinde serbest spor giysileri ve taşınabilir her türlaracın kullanılabileceği içerisinde dans, çeşitli jimnastik hareketleri olan hatta belli bir temayı işleyen ve estetik görünümağır basan bir grup jimnastiğidir Gruplar yalnız bay yalnız bayan olabileceği gibi karma da olabilir Her alette serbest ve zorunlu hareketler vardır Zorunlu hareketler önceden belirlenmiş hareketlerdir Serbest hareketler jimnastikçilerin kendilerinin düzenledikleri hareketlerdir ve yarışmacıların en başarılı yönlerini gösterebilmek amacını taşırlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp