Memenin Anatomik İç Yapısı

Memenin Anatomik İç Yapısı : Meme, salgı fonksiyonu yapan parankima, mezodermden meydana gelen çevresindeki stroma ile meme başı ve meme derisinden yapılıdır. Meme parankimi, meme başına doğru radial olarak uzanan 15-20 adet loptan, meme stıoması ise meme loblarının etrafında bulunan ve loblara destek veren bağ dokusu, değişik miktarda yağ dokusu, kan damarı, sinirler ve lenfatiklerden meydana gelir.

Loplar, meme başına ayrı ayrı kanallar halinde açılır. Bunlar, meme başından periferiye doğru gittikçe lobu- lus ve salgının yapıldığı acinilere dağılırlar. Epitelyal parankima olarak ifade edilen lobulus meme guddesinin temel yapısıdır .


Sayısı ve büyüklüğü değişir. Genç kadınlarda geniş ve çok sayıdadır. Aciniler, tek katlı kübik veya silindirik epitel ile döşelidir. Bir kısmı acinilerde, ikinci bir bazal epitel tabakası mevcut olabilir ki buna myoepitelyal hücreler denir Myoepitelyal hücreler hormonal veya metabolik uyarılar neticesinde acinide bulunan sütün duktuslara pompalanmasında görev alırlar. Toplama kanalları olan duktuslar, silindirik epitel hücreleri ve bir kısmında acinide olduğu gibi myoepitel hücresi ve epitel hücresi ile döşelidir. Bunlar meme başına açılırlar. Meme başına açılmadan önce, meme başının hemen altında yassı epitel hücrelerinden yapılı, kısmen depo görevi yapan süt sinıısu vardır. Konik yapıda olan bu sinuslarda laktasyonda süt, laktasyonun olmadığı dönemlerde ise epitelyal döküntü ihtiva eder.

Meme başı, memenin ortasında, konik veya silindirik çıkıntı şeklinde, sirküler ve longitudinal düz adalelerden yapılıdır. Meme başı, meme cildi seviyesinde etrafa doğru yayılarak 3-4 cm. çapında, yuvarlak aı eolayı oluşturur. Areola ve meme başı derisi, ihtiva ettiği melanin pigmenti fazlalığmdan normal deriden daha koyu renklidir. Bu durum ostrojen seviyesi ile yakından ilgilidir. Pigmentasyon pubeıta ile birlikte artar, menapoz ile birlikte azalmaya başlar.

Her hangi bir yaşta östrojen verilecek olursa are- ola tekrar koyulaşabilir. Areoladaki pigmentasyon artımı, gebelikte belirgindir. Gebeliğin 2. ayında başlar, doğuma kadar devam eder. Laktasyon- dan sonra areola rengi açılırsada, eski haline tam olarak dönemez. Bu fark, doğurmuş kadınların doğurmamışlardan ayrılmasında önemli bir kriter teşkil eder.Meme başı derisi kılsızdır ve iyi gelişmiş dermal papillalar ihtiva eder, çok sayıda yağ guddeleri vardır. Aıeolada ise birkaç kıl folikülü vardır. Dermal papilla burada yoktur.

Ter bezleri, yağ bezleri, bazende aksesuar meme guddeleri ihtiva eder. Ancak bu son durum nadirdir. Aksesuar guddeler, normal meme guddesinin acini yapısına benzer, laktasyonda süt dahi gelebilir. Yağ guddeleri yaygın ve yüzeyel olarak bulunur ve cilt yüzeyinde küçük noduller halinde kendini gösterirki bunlara "Montgo- mery guddeleri" denir. Gebelik ve laktasyonda büyür, süt verme döneminde meme başı ve çevresinin yumuşamasına yardım ederler Subareolar doku, meme başı ile birlikte düz adaleler ihtiva eder. Bunlar, meme başının sertleşmesi, küçülmesi ve süt sinuslarımn boşalmasında görevlidir.


Memenin glanduler yapısı; lob ve lobullerin arasında ve çevresinde, kan damarları, lenf damarları, sinirler, yağ dokusu ve bağ dokusu ile iç içedir. Bu yapılar arasında disseksiyon alanı yoktur. Aslında, yukarıda bahsedilen, glanduler yapı ve peı iglanduler stroma’dan yapılı olan meme dokusu, abdominal yüzeyel fasyanın (Camper fasyası) devamı olan superfısiyal fasyanın altında yer alır. Memenin tabakalarını önden arkaya sıralayacak olursak; "meme cildi, ciltaltı yağdokusu, süperfısiyal fas- yanın ön kısmı, meme guddesi, süperfısiyal fasyanın arka kısmı, ıetro- mammer gözeli doku ve pektoıalis majör adalesini saran ve derin abdominal fasyanın devamı olan derin fasya ve adale" yer alır Meme guddesi, arka duvarda, 2/3’ü pektoı alis majör adalesinin üzerinde, kalan kısmı serratus anterior adalesi üzerinde ve az bir kısmı cia muskulus oblikus eksternus abdominus aporevrozu üzerinde yer alır.

Keza, kadınların %95’inde memenin üst dış kadranı aksillaya doğru bir kuyruk şeklinde uzanır. Buna "Spence’nin kuyruğu" denir. Bu, aksillanm nıe- dial duvarında pektoral adalenin üzerindeki derin fasyanın içine girerek hiatus yapabilir ki buna "Langer hiatusu" adı verilir Meme lobları çevresindeki yağ dokusundan yüzeyel fasyaya, derinin dermiş tabakasına, arkada derin fasyaya ve oıcianda pektoral fasyaya uzanan fıbroz septal bantlar vardır.

Buna "Coopeı " ligamanları denir. Bu, memeyi göğüs duvarına asan ve memeye hareketlik kazandıran önemli bir yapıdır. Meme hareketliliğinin kazanmasında, bu aşıcı bağların yanında pektoı al fasya ile meme arka fasyası arasındaki gevşek gözeli doku da rol oynar.

Keza, Cooper ligamanları, kanser hücrelerinin istilası ile veya fibro- zis ile birlikte olan diğer meme hastalıklarında retıakte olarak (meme cildi ıetraksiyonu) meme derisinin çekilmesine sebep olurErkek memesi puberta öncesi kız memesinde olduğu gibi dar ve kısa kanalları olan rudimenter bir yapıdır. Acini gelişimi yoktur. Meme başı ve areola küçüktür, gudde ile pektoral fasya arasında da daha az doku vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp