akciğer iltihabı bulaşıcı mıdır

Akciger İltihabi : Pnömoni, yani akciğerlerde bulunan dokuların iltihaplanmasını anlamına gelir.

Akciğer iltihabının birden fazla sebebi olması, tedavi sürecinde zorluk yaratacağından hastalık açısından önemli bir noktadır. Akciğer iltihabının nedenleri arasında bakteriler, bazı virüsler ve birtakım kimyasal maddeler sayılabilir.

Akciğer İltihabı Belirtileri:

Öksürürken kanlı balgam dökmek.
Göğüste ağrı hissetmek.
Sık sık üşüme ve titreme nöbetleri geçirmek.
Yüksek ateş şikâyeti.

Akciğer iltihabı genelde 3 şekilde meydana gelmektedir.
Topluluktan kapılarak oluşan akciğer iltihabı.
Hastaneden kapılarak oluşan akciğer iltihabı.

Aspirasyon pnömonisi

Topluluktan Kapılan Akciğer İltihabı Pnömoni


Topluluktan kapılan akciğer iltihapları, adını bulaşma şeklinden almaktadır. Bu tip bir akciğer iltihabının ortak sebepleri arasında pönomokok, mikoplazma ve grip virüsü yer almaktadır.

Hastaneden Kapılan Pnömoni

Pönoniye sebep olan etken, hastaneden kapılmışsa şayet bu daha da ciddi bir problem oluşturmaktadır.

Aspirasyon Pnömonisi

Bu tip bir akciğer iltihabının sebebi, çeşitli yollarla akciğerlere çekilmiş olan yabancı maddelerdir. Bu olay çoğunlukla kusma olayının ardından midenizdekilerin ciğere gitmesiyle meydana gelir.

Akciğer iltihabı her sene 1000 kişiden birinde rastlanılan ortak bir hastalıktır. Aslına bakarsanız çoğu kişi bazı hastalıkları zaman zaman solunum yoluyla kaparlar. Fakat sağlıklı bir kişide bu tip enfeksiyonları nötürleştirmeye yarayan yeterli miktarda savunma mekanizmaları vardır.

Şayet savunma mekanizmaları yaşlanmaya, yaralanmaya, bağışıklığı gideren ilaçların kullanımına, alkol kullanmaya bağlı olarak zayıflamış ise akciğer iltihabına yakalanma riski daha fazladır. Bunun yanında çok zayıf düşmüş insanlarda akciğer iltihabı ölüme sebep olabilmektedir. Bu da, farklı bir kronik hastalık sebebiyle uzun müddet boyunca hastanede kalan hastaların neden çoğunlukla iltihabından hayatını kaybettiğini açıklamaktadır.

Akciğer İltihabıTeşhisi


Akciğer iltihabı belirtileri pnömoninin tipine bağlıdır. Çoğunlukla bütün türlerde ateş ve öksürük şikâyetleri görülür. Bunun yanında sık sık titremeler ve soluk alıp vermekte güçlükler görülür. Akciğer iltihabının ilerlemesi durumunda öksürürken kanlı balgam dökmesi, deride morarma ve dalgınlık gibi belirtiler seyreder. Bu şikâyetleri anlattığınız doktorunuz sizi muayene eder ve gerekli gördüğü takdirde enfeksiyonun olduğu yeri ve yayılma şeklini belirlemek için göğüs röntgeninizi çeker. Enfeksiyona sebep olan etkeni belirlemek için balgam kültürü isteyebilir. Bu test için çoğunlukla öksürükle attığınız balgam yeterli olmaktadır. Fakat bazı vakalarda nefes borunuza bir kateter sokularak, örnek alınması da sağlanabilir. Aynı zamanda kan testlerinin de yapılması akciğer iltihabının teşhisi için uygun olabilir.

Akciğer İltihabı Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?

Akciğer iltihabının ciddiyeti genel sağlık durumunuza bağlıdır. Genç yaştaki kişilerde, akciğer iltihabı sıradan bir soğuk algınlığı sanılıp, teşhis konması geçebilir. Bunun yanında kalp yetmezliği veya kronik bronşit, astım, amfizem gibi önemli akciğer hastalığı olan kişilerde kimi zaman 24 saat içinde ölüm gerçekleşebilir.

Akciğer İltihabı Tedavisi

Akciğer iltihabı hastalığı ciddi bir hastalıktır ve kendi kendinize yapabileceğiniz bir tedavi yöntemi yoktur. Bu sebeple belirtileri görüldüğü anda doktora başvurulmalı ve gerekli tıbbi tedaviye başlanmalıdır. Şayet akciğer iltihabının sebebi bakteri ise muhtemelen antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Akciğer iltihabı ilerlemiş ise hastaneye yatmanız ve oksijen verilmesi gerebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp