Akciğer Sertleşmesi

Akciğer kalınlaşması diye bir hastalık yok; bununla belki akciğer sertleşmesi (fibrozis) de kastedilmiş olabilir belki ama ben sizde “akciğer zarı kalınlaşması” olduğunu sanıyorum.

Akciğer sertleşmesi yani fibrozis akciğer içindeki bağ dokusunun artmasıyla karakterize bir hastalıktır.

Bu, bazen romatoit artrit gibi başka hastalıklarla beraber olur; bazen mesleki olabilir (silikoz, asbestoz gibi); bazen sarkoidozdan olabilir; bazen de sebebi bilinmeyen bir hastalık olarak karşımıza çıkar.

Akciğer zarı kalınlaşması ise akciğerlerin yüzeyini ve göğüs duvarının iç kısmını döşeyen zarın kalınlaşmasıdır.

Akciğer zarları arasında sıvı toplanmasına yol açan her türlü hastalıktan sonra zarda kalınlaşma meydana gelebilir. En çok tüberküloza bağlı zar kalınlaşmalarına rastlanır.

Türkiye‘ de Diyarbakır‘ ın da dahil olduğu pek çok yörede “beyaz toprak” adıyla bilinen bir tür mineralin (asbest, erionit) solunması da akciğer zarları arasında sıvı toplanmasına, zarın kalınlaşması ve kireçlenmesine yol açabilir.

Köylüler bu beyaz toprağı badana yapmak için, evlerinin damına sermek için kullanırlar ve bunların havaya karışan ince lif şeklindeki tanecikler solunum yolu ile akciğer zarına kadar geliyor ve burada bir tahrişe sebep olarak sıvı toplanması ve zar kalınlaşmasına yol açabiliyorlar.

Diyarbakır‘ ın özellikle Çernik ev Çüngüş ilçelerinde akciğer zarı kalınlaşması olan pek çok hasta vardır.

Sizin yapmanız gereken bir üniversite hastanesinin göğüs hastalıkları bölümüne başvurmaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp