Akne Rozase Tanım

Akne Rozase Tanım

Yüzün orta kısmını tutan, kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeler ile seyreden bir hastalıktır.
Rozase oldukça yaygın bir hastalıktır. Özellikle açık tenli insanlarda görülse de koyu tenli kişilerde de görülebilir. Ortalama 30 lu yaşlarda başlar. Rozase en çok 40-60 yaş arası dönemde görülür. Bu yaş döneminde rozase daha ağır seyredebilir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür.
Rozaseli hastaların %58‘nında göz tutulumu olur. Bazen hastalık göz bulguları ile başlayabilir. Ciltte rozase başladıktan sonra da ortaya çıkabilir. Gözde ve göz kapağında iltihaplanma, yanma, batma, sulantı şikayetleri olabilir. Ciddi iltihaplanmalar olabilir. Göz doktoru tarafından takip edilmelidir. Rozase bazı kişilerde özellikle burunda yağ kanallarını genişleterek, burnun büyüyüp (rinofima) şekil değiştirmesine neden olabilir.. Burnu tuttan rinofima erkeklerde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Rozasenin nedeni bilinmemektedir. Damarsal aşırı reaksiyon olduğu düşünülmektedir. Mide hastalıkları, tansiyon, demodex (ciltte bulunan bir parazit) infeksiyonunun neden olduğu düşünülmüştür. Rozaseyi tedavi etmek amacı ile uzun süre kortizonlu kremler kullanılırsa rozase inatçı ve kalıcı hale gelebilir. Kızarıklık, kaşıntı, kırmızı döküntüler vardır. Kortizonlu krem kesildiği zaman şikayetler daha da şiddetlenir. Midede problem yaratan Helicobacter pylori infeksiyonu akne rozaseye sıklıkla eşlik etmektedir. Ancak Helicobacter pylori‘nin etken olup olmadığı kesinlik kazanmamamıştır.

Rozase de yüzde ateş ve kızarıklık basmaları görülür. Bu şikayeti özellikle güneş, alkol, stres,sıcak içecek ve kafein içeren içeceklerle artmaktadır. Rozasenin özellikle güneş hasarı görmüş ciltlerde ortaya çıktığı saptanmıştır.

Rozase orta yaş hastalığıdır. Ancak çok genç yaşlarda da görülebilir. En çok yüzün orta kısmını tutar. Yanaklar, burun, alın ve çenede ortaya çıkar. Zaman zaman kulak arkası, boyun, sırt ve saçlı deriye uzanabilir. Ilk belirtileri yüzde kızarıklık ve ateş basmalarıdır. Zamanla kızarıklık kalıcı hale gelir. Damarlar genişleyerek kılca damarlar belirginleşir. Ayrıca bazı hastalarda kırmızı ve iltihaplı sivilcelerde olmaktadır. Rozasede normal sivilce de görülen komedonlar yoktur. Hastaların ciltleri yağlı veya kuru olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp