anafilaktik şok ve tedavisi

Anafilaktik Şok : Anafilaksideki belirtiler intravenöz olarak histamin verilmesi ile oluşan tabloya benzer.İnsanda fatal anafilaktik şok seyrek görülür. Tedavi amacı ile intravenöz serum verilmesi ile olur. Özellikle intravenöz difteri antitoksini ile anafilaktik şok görülebilir.

Bugün aşıların gelişmiş olması nedeni ile, difteri antitoksini ile anafilaksi azalmıştır. Daha ziyade penisilin injeksiyonları ve böcek ısırmalarına bağlı anafilaksi reaksiyonları görülmektedir. Bu tip hipersensibilitede kanda dolanan antikor bulunur.Anafilaktik şokta, hassas hale getirilmiş hücrelerden histamin çıkar. Histamin düz kaslarda spazm yapar ve kapiî- ler permeabiliteyi arttırır.

Bronşlarda ve gastrointestinal sistemde bozukluklar olur- Bundan başka serotonin ve bazı polipeptidlerin serbest hale gelmesi veya artması, normal koşullarda serumda inaktif halde bulunan bazı enzimlerin aktivite kazanması, anafilaktik şokta görülen belirtilerin oluşumunda önemli faktörler olabilir. Diğer taraftan antijen- antikor birleşmesi sonucunda oluşan kompleks maddenin presipitasyonu, küçük damarları tıkayabilir veya bazı koşullarda olduğu gibi, antijen ve antikor optimal proporsiyonda olmazsa antijen - antikor kompleksi presipitasyon yapmaz solubl antijen - antikor kompleksi toksik bir etki yapabilir.Otopside larinks ödemi, akut akciğer anfizemi ve bazı olgularda akciğer ödemi görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp