Beşinci Hastalık Belirtileri

Beşinci Hastalık Belirtileri :

Beşinci hastalık çok fazla bulaşıcı olmayıp, çocuğu çok fazla etkilemeyen döküntülü bir hastalıktır. Genellikle ilkbahar döneminde görülür. Daha çok 2 yaşından sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. Hava yoluyla bulaşır.

Beşinci hastalığın belirtileri nelerdir?

Hastalık 3 evre halinde kendini gösterir:

1. Birinci evrede, her iki yanakta da kızarmalar olur. Sanki çocuk tokat yemiş gibi görünür. Ağız çevresi ise soluk görünür. Yanaklarda döküntüler olur.

2. İkinci evrede, çocukta hafif ateş durumu vardır. Döküntüler vücudun diğer yerlerine yayılır. Döküntüler kaşıntı da verir.

3. Üçüncü evrede ise, hastalığın belirtileri kaybolmaya başlar.

4. Beşinci hastalık geçiren çocukta hastalık süresince halsizlik de görülebilir.

Hastalığın tedavisi için neler yapılır?

Evde çocuğun ateşini düşürmek için bol bol su içirmek iyi gelecektir. Doktorun önereceği ateş düşürücü bir şurup da içirilebilir. Ayrıca kaşıntı giderici bir ilaç da hekim tarafından önerilecektir.

Beşinci hastalık Akdeniz anemisi olan çocuklarda daha şiddetli seyredebilir ve tehlikeli olabilir. Eğer çocukta Akdeniz anemisi veya başka bir tür anemi var ise mutlaka doktora bilgi verilmeli ve doktora gösterilmelidir.

Tabi beşinci hastalığın kesin teşhisi hekim tarafından koyulur. Çünkü belirtileri diğer döküntülü ve kaşıntılı hastalıklarla benzerlik gösterebilir. Bu amaçla belirtiler göründüğü zaman çocuğu hekime göstermek daha isabetli olur.

Beşinci hastalık geçiren çocukları iyileşene kadar gebe kadınlardan da uzak tutmak gerekir. Çünkü bu hastalık yayılma suretiyle gebe kadınlarda düşüklere veya ölü doğuma yol açabilir.

Ayrıca bağışıklık sistemi zayıf olanlar da yine beşinci hastalık yönünden risk altında bulunurlar. Bu kişilerin de bu süre zarfında hasta olan çocukla yakın temastan kaçınması gerekir.

Hastalık belirtileri yaklaşık kendini 1 hafta kadar gösterir. Sonrasında kaybolmaya başlar.

Hastalık geçtikten sonra çocuğu bir süre aşırı sıcak ortamda ya da güneş altında bekletmemek gerekir. Aksi takdirde hastalığın iyileşme sürecinde tekrar alevlenme ihtimali vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp