Büyüme Hormonu Nasıl Arttırılır

Büyüme Hormonu Nasıl Arttırılır

Adından anlaşıldığı gibi bu hormon normal büyümeyi sağlar. Ayrıca, hastalıklara karşı direnci artınr, yağlardan enerji üretimini artırarak yağ dokusunu azaltır, doku tamirini, yara iyileşmesini ve kas büyümesi için protein yapımını artırır. Fakat insan yaşlandıkça büyüme hormonu salgısı azalır. 50 yaş civannda neredeyse sıfıra yaklaşır. Bunun yaşlanmada rol aldığına inanılmaktadır. 
 
Ayrıca, büyüme hormonunun yukarıda belirtilen etkileri de azalır. İşte, büyüme hormonu salgılatıcılan hormon salgısını artırarak yaşlanmayı ve diğer bazı hastalıkların riskini azaltırlar.Bu amaçla piyasada doğal büyüme hormonu salgılatıcılan satılmaktadır. Bunların çoğu amino asittir. En önemlileri ise ornitin, lizin, glutamin, arjinin, izölösin, valin, tirozin ve glisin karışımıdır. Ayrıca, beraberinde B6 vitamini, niasin, çinko, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve C vitamini kullanılsa daha etkili olur.

Büyüme hormonu son yıllarda bodybuilding ile ilgilenenler tarafından dışarıdan alınmaya başlanmıştır. Bu durum çok zararlıdır. Vücudun beyin tarafından ürettiği ve sinir sisteminden, iskelet yapısına kadar birçok merkezde etki göstermekte olan bir hormonu sadece kas gelişimi için almak uygun değildir. Bizim amacımız bu hormonu doğal yollarda arttırmayı bir yaşam tarzı haline getirmek olmalıdır. Peki vücuda bu kadar etkisi olan bir hormon doğal yollardan nasıl arttırılır

Düzenli spor yapmak bu hormonun salgılanmasını arttırmaktadır. Böylece hem kas gelişimi artmakta, hem de yukarıda anlattığımız gibi yağ yakımı hızlanmaktadır. Kısa, şiddetli ve yoğun antrenmanlar en büyük tetikleyicidir. Bunun yanında kardiyo çalışmaları da aynı sistemi tetikleyen etmenlerdendir. Antrenman saati olarak ise sabah saatlerini tercih edilmesi daha uygundur. Çünkü gece boyunca salgılanan büyüme hormonu sayesinde kanda dolaşan kullanıma hazır yağ molekülleri, sabah kullanıldığında hem enerji ihtiyacı olarak kullanılmış olur, hem de parçaladığımız yağları kullanmış oluruz. Kullanılmayan yağ molekülleri yeniden depo edilmek üzere yağ hücrelerine dönüşmektedir.

Düzenli ve derin bir şekilde yapılan uyku büyüme hormonunu en çok salgılatan unsurdur. Gece boyunca deliksiz yapılan bir uyku maksimum düzeyde growth hormone salgılanmasını sağlar. Bu sebeple fitness ve ağırlık çalışmalarıyla ilgilenen bireylerin gecelik 7-8 saatin altında uyku uyumaması gerekmektedir. Bebeklerin ilk doğduklarında sürekli olarak uyumaları sebebiyle vücutlarında en çok gelişim bu ilk altı aylık zamanda olmaktadır. 30-35 ve yukarısı yaşlarda bu hormonun salgılanması azalmaktadır.

Sık aralıklarla beslenme sürekli olarak diyetisyenler tarafından söylenmektedir. Bu şekilde beslenmek kan şekerinin sürekli olarak düşük seviyede tutulmasını sağlar. Kas gelişimi için gerekli olan besinleri azar azar sürekli olarak kana karıştırdığımız için sürekli bir yenilenmeye ve hızlı bir metabolizmaya sahip olabilmekteyiz. Bir kerede çok fazla yemek vücuda aşırı bir yük getirmekte ve sindirim sistemini zorlamaktadır. Kan şekerinin, sık sık ve kaliteli karbonhidratlar ile düşük seviyede tutulması büyüme hormonunu desteklemektedir.

Yeterli vitamin alımı büyüme hormonu için olmazsa olmazlardandır. Özellikle B6 vitamini daha rahat uyumamızı sağladığından dolayı daha iyi bir seviyede büyüme hormonu salgılayabiliriz. Ağırlık çalışmaları sonucunda kaslarımızı ciddi ölçüde parçalarız. Bu sebeple geceleri uyumak ilk zamanlarda zor olabilir. Bunu engellemek için B6 ve C vitamini alımımıza dikkat etmemiz gereklidir. Unutmayalım ki ne kadar kaliteli uyku o kadar kaliteli büyüme hormonu.

Büyüme hormonu eksikliği nasıl anlaşılır?

Büyüme hormonu eksikliğinde, çocuğun boyu kendi yaş grubu için belirlenmiş olan standardın altında kalır. Bu gerilik özellikle 2 yaşından sonra belirginleşir. Vücut bölümleri birbiri ile orantılı olan hastanın göbek bölgesinde, yağlanma görülür. Boyuna göre kilosu daha fazla olup, kemik olgunlaşması (kemik yaşı) geridir. Ağır ve erken başlangıçlı olgularda, alın belirgin, burun kökü basık (taş bebek yüzü), cilt ve saçlar ince, ses tizdir. Süt çocukluğu ve erken çocukluk döneminde açlıkta şeker düşüklüğü gelişebilir.

Büyüme Hormonu Ne Zaman Çalışır

Çocuklarda büyüme hormonu özellikle uyku sırasında arttığı için, düzenli ve yeterli uyuyan çocuklar daha iyi serpiliyor. Öyle ki; bazı araştırmalarda, bademcikleri sebebiyle iyi uyuyamayan çocukların ameliyat sonrasında birden boy attıkları, büyüdükleri görülmüş.

Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erdamar çocuklarda solunumla ilişkili uyku sorunları konusunda bilgiler verdi.

Çocuklar uyuyarak büyüyebilirler mi?
Aslında ninnilerdeki "uyusun da büyüsün" sözü bu anlamda doğrudur. Uyku sırasında, özellikle çocuklarda büyüme hormonu çalıştığı için, çocuklar bu sırada daha fazla büyürler.

Uyku problemi yaşayan, uyku apne hastalığı olan çocuklarda gelişme bozukluğu görülür, hatta bazı çocuklar uykuda kesintiye neden olan bademcikleri alındıktan sonra, birden büyüme gösterirler.

Bazı çocuklar neden uyumaz?
Hiçbir sağlık sorunu olmayan, huzurlu çocuklar her zaman uykuya eğilimlidir. Büyüme hormonu uyku sırasında salgılandığından, çocukların sağlıklı bir büyümeye ulaşabilmeleri için sağlıklı bir uyku uyuyabilmeleri gereklidir. Çocukların uyku saatleri erişkinlerden çok daha uzundur. Yeni doğanda 15 saatken, sonraki yıllarda en az 12 saattir.

Çocukların uykularının bozulmasına sebep olan en önemli sorunlardan biri; burunlarından yeterli nefes alamamalarıdır. Rahat burun solunumu yapamayan çocuklar yatak içinde sürekli döner, kafası terler hatta horlar. Bu nedenle sürekli uykusu bölündüğünden, gecesini dinlenerek ve rahat geçiremeyen çocuk gün boyu huysuzluk yapabilir.

Orta kulak iltihabı olan, diş çıkartan, gazı olan ya da vücudunun herhangi bir yerinde başka bir tıbbi sorunu olan çocuklar huzursuz olup, uykusuzluk sorunu çekeceklerdir.

Böylesi tıbbi bir sorunu olmayıp da yine de sağlıklı uyuyamayan çocukların birçoğunun gece uykuda rahat nefes alamama sorunu ile karşılaştıklarını biliyoruz.

Uyku hastalığı kaç yaşından itibaren başlar?
Solunuma başladığı ilk andan itibaren çocuklarda uyku apne hastalığı baş gösterebilir. Özellikle yeni doğanda oluşan apneler fizyolojik sayılıp, herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.

Bir aylık yeni doğan dönemi bittikten sonra devam eden apneler ya da horlama şikâyetleri incelenmeye değer.

Çocukluk döneminde tedavi kararını genelde annelerden aldığımız bilgilere göre veririz. Gece boyu çocuğun uykusunu seyreden annedir. Eğer anne çocuğunun nefesinin uzun dönem kesilmesinden korkmaya başladıysa, çocuğunun çok huzursuz olduğunu düşünüyorsa, aşırı terlemelerinden şüpheleniyorsa, tedavi amacıyla mutlaka doktora getirmelidir.

Büyüme Hormonu Fazlalığı

Genellikle hipofiz tümörü büyümesi ya da hipofizde genel olarak hasar meydana getiren tablolar gibi patolojiler hipofizden salgılanan birçok hormonun eksikliğine ya da aşırı yapımına yol açacaktır; bunun sonucunda hastalarda birden fazla hipofizle ilişkili sendrom görülebilir.

Aşırı hormon (örn. kortizol ve büyüme hormonu (BH)) yapımı görülen çeşitli hipofiz hastalıklarının ortak fiziksel etkileri; hipertansiyon gelişme riskinde artış, diabetes mellitus, osteoporoz, bitkinlik ve cinsel fonksiyon bozukluğudur. Ayrıca, pek çok hipofiz hastalığında baş ağrısı ve şekil bozukluğu yaratan fiziksel değişiklikler olabilir. BH az salgılanması durumunda ise çocuklarda büyüme geriliği meydana gelebilir. Genel olarak bu tablolar hastanın yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltabilir, üretkenliğini ve normal günlük aktiviteleri yerine getirebilmesini bozar ve yaşam süresini kısaltabilir.

Büyüme Hormonu Eksikliği

Somatotrofik hormon (STH) adı da verilen büyüme hormonu (GH), adenohipofizin somatotrop hücrelerinde üretilir. İsminden de anlaşılacağı gibi büyüme hormonu organizmanın büyümesi ile ilgilidir. Kemik oluşumu üzerinde de etkisi vardır. Büyüme hormonu eksikliği izole olabileceği gibi diğer hipofiz hormonlarının eksikliği ile birlikte de görülebilir. Büyüme hormonu eksikliği 1/4000 olarak gösterilmektedir. Erkek çocuklarda daha sıktır (erkek/kız oranı 4/1). Belirgin boy kısalığı olan çocukların %3-14’ünde büyüme hormonu eksikliği vardır.

Yaşına, cinsiyetine ve vücut kütlesine göre, beklenen seviyelerin altında büyüme hormonu salgısı tespit edilen kişilerde büyüme hormonu eksikliğinden söz edilir. Büyüme hormonu salınımı çocukluk ve ergenlik döneminde erişkin yaşlara göre çok daha fazladır. Hastalar genellikle süt çocukluğu döneminin sonunda farkedilen büyüme duraklaması ile hekime başvururlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp