Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Olur

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Neden Olur

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun asıl sebebi henüz bilinmese de, bozukluğun oluşumunda biyolojik (nörolojik) ve genetik faktörlerin rolü olduğuna işaret edilmektedir. DEHB’li çocukların beyinlerinin ön kısmında ve limbik sistemde bulunan kimyasal ileticilerin (neurotransmitterler) çalışmasında bozulma olduğu bilinmektedir.

Beynin bu bölgeleri konsantre olma, planlama, davranışları kontrol etme, hafıza, motivasyon konularında önemli rol oynamaktadır. Gebelikte ilaç ya da alkol gibi toksinlere maruz kalma, enfeksiyonlar, zor doğum, düşük doğum ağırlığı ve beyin travması bu çocukların özgeçmişlerinde daha sık bildirilmiştir. Çevresel faktörler ya da aile tutumları DEHB oluşmasına neden olmaz. Ama bulguların artmasında ya da azalmasında ve ek sorunların çıkmasında etkisi vardır.

Dikkat Eksikliği Tedavisi Yöntemleri

Dikkat Eksikliği, dikkat dağınıklığı ve bir konuya uzun süre odaklanamamayla kendini gösteren biyolojik temelli bir bozukluktur.

Çocuğum çok dağınıktır, unutkandır, her şeyini kaybeder.
Kısacık bir ödevi bitirmesi bile saatler alıyor.
Başladığı işi genellikle bitiremez.
Derste hep hayallere dalıyor ya da etrafıyla meşgul oluyor, öğretmeni dinlemiyor.
Bilgisayarın her şeyini çok iyi bilir, okuma yazma öğrenmeden bilgisayarı kullanmayı öğrendi, başında saatlerce oturabilir, ama iş ödev yapmaya gelince çabucak sıkılıyor.
Çok zekidir, bizim hiç dikkatimizi çekmeyen ayrıntıların farkına varır.
Hiçbir lafı sonuna kadar dinleyemez, başka şeylerle ilgilenmeye başlar.
Ona doğrudan seslendiğimizde bile dinlemiyormuş gibi görünüyor.
Gibi şikayetleriniz varsa, bunlar, Dikkat Eksikliği Bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Dikkat eksikliği, genellikle, hiperaktiviteyle beraber görülür (DEHB).

Dikkat eksikliği tedavisi, söz dinlemeyen-kural tanımayan çocuklara konulan bir etiket değil, tanı kriterleri açıkça belirlenmiş, tedavi edilebilen klinik bir rahatsızlıktır.

Sürekli kıpır kıpırdır, yerinde duramaz.
Yemeğini otura kalka yer, sandalyede oturamaz.
Televizyon izlerken bile ya koltuk tepelerinde ya ortalıkta dolaşır.
Durmadan konuşuyor.
Sırasını bekleyemez, sık sık karşısındakinin sözünü keser / yaptıklarına karışır.
Sonuçlarını düşünmeden aklına geleni söyler ya da ani hareketler yapar, bazen bu yüzden kendine ya da yanındakilere zarar verebiliyor.
Gibi şikayetleriniz varsa bunlar, Hiperaktivite Bozukluğundan kaynaklanıyor olabilir.

Dikkat Eksikliği olan bütün çocuklar hiperaktif değildir. Çocuklardan bazılarının sadece dikkatsizlik ile ilgili sıkıntıları, bazılarının sadece hiperaktivite ve dürtüsellik ile ilgili sıkıntıları, bazılarının ise iki grubu da içine alan sıkıntıları olabilir.
  • En az 6 aydır sürüyor olması,
  • 7 yaşından önce başlamış olması,
Bu belirtilerin, çocuğun farklı ortamlarda günlük yaşamını olumsuz etkiliyor olması gerekir.
Sadece evde ya da sadece okulda davranış sorunları olan bir çocuğa, DEHB tanısı konmaz.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, çocuklarda en sık görülen zihinsel bozukluklardan biridir. Eğer gereği gibi tedavi edilmezse akademik yaşamda ve sosyal ilişkilerde başarısızlığa, dolayısıyla da özgüven eksikliğine yol açabilir.

Okul öncesi dönemde karşılaşılan hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri, çocuğun okula uyum sağlamasını zorlaştırır, arkadaşlarına ve kendine zarar verici davranışları bir yandan sosyal ilişkiler kurmasını engellerken karşılaştığı yaptırımlar okula uyumunu da zorlaştırır.

Bu dönemde, doğrudan DEHB tanısına yönelik tedaviler yerine, belirti yatıştırmaya yönelik ilaç tedavileri ve danışmanlık tercih edilmektedir. Okul öncesi karşılaşılan böyle durumlarda tedavi kreş ya da anasınıfı ve Aile terapisi işbirliğiyle, okul dönemine kadar ertelenmeye çalışılmaktadır.

DEHB belirtileri, genellikle çocuğun okula başlamasıyla fark edilir. Bu çocuklar, evdeki gevşek disiplin ortamından sonra okuldaki kurallı yaşama geçme konusunda sıkıntı yaşarlar.

Ders saati boyunca sırasında oturmak, tüm dikkatini öğretmene vermek, konuşmak için sırasını beklemek, bu çocuklara çok zor gelir.

Çocuklarda Dikkatin Geliştirilmesi

Biz insanlar çevremizi duyu organlarımızın yardımıyla tanırız. Çevremizde olup bitenleri görerek, duyarak öğreniriz. Nesneleri elleyerek, koklayarak, tadarak birbirinden ayırırız. Çevremizde o kadar çok nesne ve olay var ki, bunların her birini algılamamız mümkün değildir. Biz çevremizdeki uyarıcılardan ancak bir kısmını algılar, bir kısmına dikkat ederiz, bazı uyarıcıların farkına bile varmayız. Zaten bütün uyarıcıları aynı anda fark etmemiz, bunların tümünü algılamamız bizden beklenemez, çünkü insanın dikkati sınırlıdır.

Dikkat, fizyolojik ve psikolojik enerjinin bir nokta üzerinde toplanmasıdır. Bir olaya, bir insana veya bir nesneye ilgi duyduğumuz oranda, ona dikkat ederiz. İlgimizin derecesine bağlı olarak, dikkatimizin şiddeti ve süresi artar. Konuya ilgi duyulduğu hallerde, dikkat süreklilik gösterir. Konuya ilgi duyulmadığı hallerde ise dikkat azalır, hatta kaybolur.

Okul çağında çocuğu olan pek çok anne, çocuğun dikkatsizliğinden, dikkat süresinin kısalığından şikâyetçidir. "Benim çocuğumun dikkati çok dağınık" veya "Çocuğum ders yaparken dikkatini bir türlü toplayamıyor" diyerek yakınan anne sayısı az değildir. Yüklü bir ders programı altında ezilen, yapılacak pek çok ödevi olan, düzenli yaşama sahip olmayan çocuk çabuk yorulur, dikkati çabuk dağılır. Hele ders çalışmaktan hoşlanmıyorsa, çalıştığı konuya ilgi duymuyorsa, çocuğun dikkat süresi giderek kısalır.

Çocuğun dikkatini uyanık tutmanın yolu, öncelikle onun ilgisini uyarmaktır. İlgi duyulan konu üzerinde dikkatin toplanması daha kolaydır. İlgi ve dikkatin uyanık olduğu durumlarda, öğrenme daha hızlı ve daha kalıcı olur. Çocuk, dikkatli olduğu oranda alıcıdır, alıcı olduğu oranda çabuk ve kolay öğrenir. Öğrenmede çok etkili bir faktör olan dikkatin, türü ve düzeyi araştırılmalıdır. Her işte, ister zihinsel bir etkinlik olsun, ister el becerisi gerektiren bir iş olsun, dikkat belirli bir şekilde ve belli bir şiddette kendini gösterir.

Yorumlar

  • Fat** *
    5 yıl önce
    Oglum 5 yaşında yatağı islatiy ne yapmalıyım
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      Alt ıslatma sorunları %90 piskoljık (merkezi sinir sistemi) temellere dayanır, %10 luk kısım ise mesane yapısından kaynaklanır. idrar gelme hissini beyne ileten sinyalleri harekete geçirmede yardımcı ve mesane yapısını onarıcı özelliği olan, alt ıslatmaya çözüm bitkisel kürü İncelemek için lütfen linki tıklayınız. http://sifamarket.com.com/bitkisel/alt-isltm-akgunluk-karisimli-set.html ..
  • Fat** Alt**
    5 yıl önce
    dikkat eksikliğinin bitkisel bir tedavisi varmı veya nereye başvurmalıyız
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      Dikkat eksikliği bozukluğunun belirtileri; konsantrasyon eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak 3 ana kategoride toplanabilir.Bu ürünler merkezi sinir sistemine endikedir ve tedaviye yardımcı olur.Tedavide izlediğimiz yol için linke tıklayınız . Bilgi Hattı :0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp