Demans - Bunama Hastalarına Nasıl Yaklaşmalıyız?

Demans - Bunama Hastalarına Nasıl Yaklaşmalıyız? : Bir kişi Demans hastası oldu mu bu süreç devam eder ve evre evre hastalık belirtileri ağırlaşır. İçinden çıkılmaz hal alır. Sonuçta yatağa bağımlı hale gelen hastada beslenme bozukluğu baş gösterir. Beslenemeyen hastada vücut direnci düşer, enfeksyona bağlı ölüm olur.Gözümüzün önünde sevdiğimizin, yakınımızın, annemizin, babamızın becerilerini kaybetmesini, davranışlarının bozulmasını görmek, aslında çocuklaşmalarını görmek bizim için oldukça üzücüdür. Aslında burada değişim veya bozulma, yakınımızın kendi görünüşünde değil davramşlarındadır. 
 
Burada yakınlarını üzen, bir zamanlar saygı duyulan, belki korkulan, belki entelektüel çevresi olan, el üstünde tutulan bir kişi iken kişinin çocuklaşması, çocukça hareketler yapması gibi nedenlerdir. Hastanın kendisi yakmımızdır ve bozulan bu davranışlarını kendisine yakıştıramayız. Çünkü zamanında bizim gözümüzde çok değerli ve kaliteliydi. Fikirlerine, görüşlerine çok değer verirdik.
 
Anne babalara ve daha başka aile büyüklerine, evlatları, torunları veya herhangi aile bireyleri hep öncü, hep saygın, hep sözü geçer bakmaz mı! İşte hayat böyle bir şey ve bazen tuhaflıklarla dolu. Demanslı bir hastayı bakmak oldukça zordur. Hele hasta ileri evredeyse, artık idrarını, büyük abdestini tutamıyorsa daha da zordur. Bu süreçte hasta beslenme bozukluğu da yaşıyorsa yakınlarını oldukça yoruyordur.
 
Evde bakıma muhtaç bir hastanın evimizde, yakınımızda olması tüm zorunlu alışkanlıklarımızı, faaliyetlerimizi askıya almamızı sağlayabilir. Bu zor günleri yaşarken mutlaka destek alınmalı, aile içi görev dağılımı yapılmalıdır. Dinlenme ihtiyacı unutulmamalıdır. Dinlenmek hasta yakınına nefes aldıracak ve böylece daha enerjik olarak geri dönmesini sağlayacaktır. Bu nedenle eskilerimiz en güzelini yapmış, hastalarını ay ay kendi aralarında bölerek bakımlarını öyle üstlenmişlerdir. Tüm bu sebeplere bağlı olarak Demans hastalığına yakalanmış ya da yakalanmaya müsait yakınlarımıza nasıl davranmalı, onlara nasıl yaklaşmalı, onlarla nasıl aynı ortamı paylaşmalıyız?

Demans (bunama) nedir?

Beyin hücrelerinin hasarına ve kaybına yol açan hastalıkların belirtileridir. 
Normal yaşlanmada beyin hücrelerinin kaybı normal bir süreçtir, ancak bu kaybın miktarı ve hızı artarsa beyin normal fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir ve demans tablosu ortaya çıkar. 
Demans, zihinsel becerilerdeki bozulmanın bireyin mesleki ve sosyal etkinliklerini etkileyecek kadar ciddi olduğu bir sendromdur.

Normal zihinsel yaşlanma nedir? 

Hafif derecede zihinsel bozulmanın olduğu ancak kişinin günlük yaşamını belirgin olarak etkilemeyen bir kayıp sürecidir.

Demans hangi zihinsel fonksiyonları etkiler?

Demans hafıza (bellek), dikkat, konsantrasyon, planlama, düşünme, konuşma gibi zihinsel fonksiyonları etkilediği gibi yine beyinin fonksiyonu olan insan davranışlarını, duygulanımlarını da etkiler.
 
Demansın en sık rastlanan belirtileri nelerdir?
  • Mesleki becerileri ve diğer aktiviteleri etkileyen bellek yitimi
  • Bilinen ve basit işleri yapmada güçlük
  • Dil ile ilgili sorunlar
  • Yönelimin bozulması
  • Yargılamada bozulma
  • Soyut düşünme ile ilgili sorunlar
  • Kişisel eşyaların sürekli olarak yanlış yerlere koyulması
  • Duygudurum ve duygulanımda değişiklikler
  • Kişilik değişiklikleri
Alzheimer Hastalığı nedir?
Alzheimer hastalığı en sık görülen bunama nedenidir. Özellikle bellekle ilgili beyin hücrelerinin geri dönüşümsüz ilerleyici hasarı ile giden bir hastalıktır. En sık bulguları hafıza kaybı, konuşma bozuklukları, karmaşık işlerin yapılmasında güçlük, zaman ve mekan algısında bozulma, cisimleri ve yüzleri tanıma yetisinde kayıp, yol-yön tayininde güçlük, depresyon, kişilik ve davranış değişiklikleridir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp