Dış Kulak İltihabı Nedir

Dış Kulak İltihabı Nedir :

Dış kulak iltihabının TIP dilindeki ismi, Eksternal otitdir. Kulaktaki bu iltihaplanma türü dış kulak yolunu kaplayan derin ve kulak zarının dış bölümünün iltihaplanması sonucu meydana gelir. Dış kulak, karanlık, nemli ve sıcaktır. Bu da bu bölgede mantar ve bakteri türü mikropların oluşmasını ve burada rahatlıkla türemesini sağlar. Dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabından çok daha farklı bir iltihaplanmadır.Dış Kulak İltihabı Neden Meydana Gelir:

Bazı dış etkenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir. Bunların başında da su gelmektedir. Kişi çok fazla duş alıyor ise, ya da yüzdüğünde kulağına su kaçırdıysa, bu dış kulak iltihabına zemin hazırlayabilir. Dış kulak yolunda kulak kiri dediğimiz koruyucu bir mum vardır. Bu mum özellikli sıvı, kulağı dışarıdan gelecek zararlı toza, kire bakteriye karşı korur. Kulağa kaçan fazla miktardaki su ise bu koruyucu mumu yok eder. Bu da kulakta mantar veya bakterilerin çoğalmasına neden olur.

Kulakların çok fazla temizlenmesi de dış kulak yolundaki mumu yok edebilir, deriyi tahriş edebilir ve cildi inciterek iltihaba neden olabilir.

Bazı kişiler, özellikle de kulak kaşıntılarında kulaklarına sert ve sivri yabancı cisimler sokmaktadır. Bu kulak yolundaki cildin çatlamasına neden olursa, bu da o bölgede iltihaplaşmanın meydana gelmesini sağlayabilir. Bazı cilt hastalıkları, dış kulak yolunda da görülebilir. Bu da dış kulak iltihabını meydana getirebilir. Dış kulak iltihabının belirtileri arasında kaşıntı, akıntı, kulak ağrısı, tıkanıklık başta gelmektedir. Bu tür belirtileri bulunan kişiler, bir hekime başvurmalıdırlar. Görülecek olan tedaviyle sorun ortadan kalkacaktır.

Dış kulak iltihabının tedavisinde en sık kullanılan yöntem, oluşan iltihabın doktor tarafından temizlenmesidir. Sonrasında ise hastaya düzenli şekilde kullanması için bazı kulak damlaları verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp