Doğuştan Kalın Bağırsak Genişlemesi

Doğuştan Kalın Bağırsak Genişlemesi : Doğuştan görülen kalın bağırsak genişlemesine hirschsprung hastalığı denir. Yavaş yavaş anormal derecede büyüyen ya da genişlemiş kalın bağırsak oluşmasına sebep olur. Nedeni alt rektumun dışkıyı anüsten dışarı çıkarmada güçlük çekmesidir. Prematüre bebeklerde nadiren rastlanır. Hirschsprung hastalığı yenidoğanda bağırsak tıkanıklığı sebebinin %33′ünü oluşturur.

Belitrileri:

Yeni doğanlarda bağırsak genişlemesi hastalığının ilk belirinden biri mekonyum dışkısının çıkarılmasındaki başarısızlıktır. Bunun yanında kusma, bulantı, karın bölgesinde şişlik ve dışkılayamama sayılır.

Rekta muayeneden sonra, bebek genellikle patlayıcı bir şekilde dışkılar. Yeni doğmuş bebekler bazen dışkı bile kusabilirler. Bu bebeklerde su ve kilo kaybıda görülür. Bir çok yeni doğan bunların yanında kabız ve ishalde olur.

Teşhisi:


Yeni doğanda kalın bağırsak genişlemesini teşhis etmenin en iyi ve güvenli yöntemi rektal biyopsidir.

Tedavisi:

Bağırsak genişlemesi hastalığının yani hirschsprung hastalığının tedavisi, karın bölgesinin dış bölümüne konan ve dışkının oraya atılmasını sağlayan bir yöntemin uygulanmasından sonra ameliyattır. Bu geçici bir önlemdir ve bu açıklık çocuk 12-18 aylık olduğunda başka bir ameliyatla kapatılmasıdır. Ameliyat sonrası ishal nöbetleri görülse dahi ameliyat başarılı sonuçlar vermektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp