Eklem İltihabı Belirtileri

Eklem İltihabı Belirtileri :

Romatoit artrit genellikle 20 - 55 yaşlarındaki erişkinlerde görülür ve kadınlarda, erkeklere oranla üç kez fazladır. İki elin parmak eklemlerinde iltihap belirtileriyle başlar. Ayak parmaklarındaki eklemlerde de benzer rahatsızlıklar olur.

Aynı dönemde hasta zayıflamaya, kendini iyi hissetmemeye, bitkinlik duymaya başlayabilir. Belirtiler, ateş ya da deri döküntüleriyle akut olarak başlayabileceği gibi, birkaç hafta içinde yavaş yavaş da ilerleyebilir.

En sık hastalanan eklemler dizler, kalçalar, omuzlar, dirsekler, el ve ayak bilekleri ile boyun kemikleridir. Eklemlerde tutukluk daha çok sabah saatlerinde hissedilir ve akut olgularda hasta ya yatağa bağlanır ya da hareketlerde büyük zorluk çeker.

Olguların yaklaşık yüzde 25'inde akut dönem altı ay kadar sürer ve hastalık birkaç yılda bir yineler. Bazıları da şiddetleri farklı ama inatçıdır; ancak yıllar sonra bir sönme gösterirler. Romatoit artrit çocukları da etkiler (Still hastalığı), ama bu duruma ender rastlanılır. Genellikle 1 - 3 ve 10 - 15 olmak üzere iki ana yaş grubunda görülür.

İltihap yavaş ilerler ve hastaların üçte birinde tek bir eklem, genellikle de diz eklemi hastalanır. Ancak eller, el bilekleri, ayaklar ve ayak bileklerinde de görülebilir. Yavaş ilerleyen bir hastalıktır, ergenlik sonlarında söner. İyileşme şansı hastalığın şiddetine, tedavide geç kalınıp kalınmamasına bağlıdır. Kalıcı sertliğin ve eklemde biçim bozukluğunun olmaması için tedaviye erken başlanılması gerekir.

Osteartrit yaşlanma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkar. Genellikle kalça, diz ve omurga gibi, üstüne yük binen eklemlerde oluşur. Kadınlarda el eklemleri, özellikle parmakların ucuna yakın eklemler ile başparmağın kökü de hastalanabilir.Bu hastalığa, eklem yüzeyini koruyan sert ve esnek bir doku olan kıkırdağın dejenerasyonu neden olmaktadır. Parlak ve düzgün olması gereken bu doku, osteoartritte pütürleşip kurur. Bu değişiklik iki sonuç verir. Kıkırdağın korunmakta olduğu kemik baskı altında kalır ve üstündeki sinovya zarı iltihaplanır.

İlk belirtiler ağrı ve kullanım güçlüğüdür. Onları, tutukluk ve şişme izler. Sonunda da eklemde biçim bozuklukları ortaya çıkabilir. Bazen tek bir eklem hastalabilir. Sözgelimi sağ elini kullanan bir kişide sağ kalça eklemi (sağ elini kullanmak bedenin sağ yarısının daha etkin olması ve daha fazla yük kaldırması anlamına gelir) hastalanabilir. Ama çoğu zaman dizler, omurga, omuzlar, eller ve boyun eklemlerinde iltihap olur. Bu hastalık da yavaş ilerler; ama yük taşıyan bir eklemdeki artrit çok ağır olmadığı sürece, hareket kusuru yapmaz. Ancak herhangi bir travma ya da hasar, hastalığı alevlendirir.

Ankilozan spondilit kalça eklemlerini ve omurgayı etkileyen bir artrit türüdür. Romatoit artrit gibi bir özbağışıklık hastalığıdır, ancak belirgin olarak kalıtsal olma eğilimi gösterir. Genellikle 15 - 30 yaşlarında başlar ve erkeklerde daha sıktır. İltihap, eklem bağlarında kalsiyum depolanmasına neden olur. İltihap durdurulamazsa (tıbbi tedavi ve egzersizle) omurga kemikleri birbirine kaynar. Hastalık birkaç yıl yavaş yavaş ilerler ve yine yavaş yavaş sönmeden önce, genellikle bütün omurga ve kalça eklemlerine yayılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp