Genital Tüberküloz Nasıl Bulaşır?

Genital Tüberküloz Nasıl Bulaşır? : Miksiyon sırasında prostatik uretradan geçen enfekte idrar, prostatı ve vesikula seminalislerin bir veya ikisini birlikte enfekte eder. Ürogenital tüberkülozun primer hematojen başlangıç lezyonu, çok seyrek prostat olabilir. Prostatta konuşlanmış ilk odaktan bakteriler mesaneye çıkabilir veya duktus deferens ve çevresindeki lenfatikler ile epididimise inebilir.

Sonuçta prostatın bir veya iki taraflı vesikula seminalisin kronik granülomatoz tutulumu söz- konusudur. Epididimisteki tüberküloz enfeksiyonu abseleşir, skrotum cildine açılır ve sürekli akan bir fistül ortaya çıkar. Direkt yayılımla testise doğru ilerler.Patoloji. Prostat ve vesikula seminalislerin dış yüzünde fibrozisin neden olduğu nodüller ve indürasyon alanları vardır. Nekroz sık görülür. Kalsifikasyonla sonuçlanan iyileşme oldukça seyrektir. Prostatta büyük kalsifikasyonlar tüberkülozu düşündürmelidir.

Duktus deferenste tüberküllere uyan füziform nodüller vardır. Epididimis büyük ve yumuşaktır. Sıklıkla testisten ayrıdır, ama yapışık da olabilir. Mikroskopik olarak tipik tüberküloz bulguları vardır. Tübüler dejenerasyon belirgin olabilir. Epididimis kanalları tıkanabilir. Bilateral İse sonuçta stérilité kaçınılmaz olur. Testis, epididimisteki absenin direkt yayılımı olmadıkça normaldir.Semptomlar ve Bulgular. Prostat ve vesikula seminalis tüberkülozuna özgü yakınmalar yoktur. Epididimisteki ağrısız veya hafif ağrılı şişlik génital tüberkülozun ilk belirtisi olabilir.

Abse, skrotum cildine drene olduğunda tüberkülozu daha çok düşündürür. Başka bir nedeni gösterilene değin, kronik skrotal fistül, tüberküloz olarak kabul edilir. Epididimis kanalları bilateral olarak tıkanmışsa stérilité yakınması ile başvurabilir.Epididimis kalınlaşmış ve hafifçe duyarlı palpe edilir. Duktus deferens kalın ve teşbih tanesi gibi ele gelir. Kronik aktif skrotal fistül, tüberküloz epididimitis için patognomoniktir. Daha ileri evrede epididimis, pal- pasyonda testisten ayrılmaz.

Bu bulgu, testisin direkt invazyonunu gösterir. Çok seyrek tüberküloz epididimitise hidrosel de eşlik eder.Prostat ve vesikula seminalisler rektal tuşede normal olarak ele gelir. Ama genelde prostat tüberkülozunda indürasyon alanları ve hatta nodüller palpe edilir. Vesikula seminalisler büyük, indüre ve fiksedir. Epididimisin tutulduğu taraf vesikula seminalisinde patolojik değişiklikler vardır. Prostat sekreti veya skrotal fistül akıntısında tüberküloz etkeni üretilebilir.Direkt üriner sistem radyografisinde simfizis pubis yakınında görülen küçük kalsi- fikasyonlar, tüberkülozla ilişkili değildir. Çünkü tüberküloza u- yan prostat kalslfikasyonları daha büyüktür .

Tedavi. Epididimis tüberkülozu, her zaman prostat tüberkülozu ve sıklıkla da renal tüberküloz ile birliktedir. Çok seyrek testise yayılır. Bu bakımdan tedavi yaklaşımı ilkin medikaldir. Üriner tüberkülozda uygulanan şemadan biri seçilir ve inatla sürdürülür. Bu sırasında yeterli beslenme, diğer sistem tüberkülozunda olduğu kadar gereklidirAylar süren tedaviye karşın skrotal abse ve fistül devam ediyorsa epididimekto- mi endikasyonu vardır. Prostat tüberkülozunda organın cerrahi eksizyonunu önerenler varsa da genel eğilim medikal tedavi yönündedir. Genital tüberkülozun kontrolları, tedavi sırasında 6 ayda bir semende tüberküloz basili aranarak yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp