Glokomun Belirtileri Nelerdir

Glokomun Belirtileri Nelerdir

Glokom (Göz Tansiyonu), genellikle başlangıçta şikayete neden olmayan bir hastalıktır. Yıllar içinde yavaşça ilerler ve göz sinirini harap eder.

Görme gittikçe azalır, şikayetler başladığında görme alanında kalıcı hasar yerleşmiştir.

"Akut glokom krizi" tipinde ise göz tansiyonu aniden çok yükselir.

Göz de kızarıklık, ağrı, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli halkalar görme, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri olur.

Bu tür hastalarda teşhis daha erken dönemde konabilir.

Glokom nedir?

Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen glokom görme kaybına neden olabilen milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır.

Glokom riskini artıran faktörler nelerdir?
İlerleyen yaş, ailede glokom öyküsü, sigara, şeker hastalığı, myopi, hipermetropi, yüksek – düşük kan basıncı, uzun süreli kortizon kullanımı, migren, gözde ağır iltihaplanma ve enfeksiyon öyküsü, önceden geçirilmiş göz ameliyatları ve göz yaralanmalarıdır. Glokom herhangi bir belirti vermediğinden ve oluşan görme kaybı geri döndürülemediğinden erken tanı çok önemlidir. Hastalık ne kadar erken tespit edilirse, görme kaybı da o derece az olacaktır.

Glokom Nasıl teşhis edilir?
Tonometre denilen cihazlarla göz tansiyonunun ölçülmesi, göz siniri hasarının değerlendirilmesi (Göz dibi muayenesi, OCT ve HRT ileri teknoloji ürünü tetkik cihazları), görme alanı testi ve göz drenaj açısı incelenmesi (Gonyoskopi), görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri yöntemler OCT(optik siniri tomografisi) ve HRT(sinir lifi analizi) cihazlarıdır ve glokomun teşhis ve tedavisinin planlamasında büyük önem taşırlar.

Glokom Tedavisi nasıldır?

Tedavide öncelikle göz içi basıncını düşüren ilaçlarlar verilebilir. Gerekirse lazer ve cerrahi tedavi de uygulanabilir. Dar açılı glokom ise genelde ani bir krizle ortaya çıkabilen, bulantıyla kusmaya neden olacak kadar yoğun göz ağrısı, bulanık görme ve gözde kızarıklık ile karakterize diğer bir glokom tipidir. Acil tedavi edilmezse görüş kaybedilebilir. Bebeklerde görülen glokomda şiddetli sulanma, ışığa hassasiyet, gözde büyüme ve gözde grileşme vardır. Doğuştan görülen glokomda tedavi esas olarak cerrahidir.

Glokomun tedavisi üç şekilde yapılabilmektedir.

İlaç tedavisi: Glokomun ilaç tedavisinde kullanılan birçok damla mevcuttur. Bu damlalar ya gözdeki sıvının üretimini kısarak ya da çıkışını arttırarak göz içi basıncını düşürürler. Belirli aralıklarla düzenli olarak ve hayat boyu kullanılırlar. İlaç tedavisine rağmen görme kaybı artıyor ve göz tansiyonu düşmüyorsa diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.

Laser tedavisi: Glokomda pek çok amaçla laser işlemi uygulanabilir. Akut glokom krizinde zamanında yapılan lazer işlemi çok faydalıdır. Açık açılı glokomda tıkanıklığın olduğu trabeküler bölgeye küçük delikler açılarak tedavi kesilmezse bile damla sayı ve sıklığı azaltılabilir.

Cerrahi tedavi: Gözün beyaz tabakasında küçük bir delik açılarak yapılır. Amaç gözle göremediğimiz bu küçük delikten göz içindeki göz içi sıvısının tahliyesidir. Kesin tedavi olmakla beraber bazı hastalarda nüks olabileceğinden belli aralıklarla kontrol önerilir.

Glokom için Bitkisel Çözümler

Glokom tedavisi için de kullanılabilen çeşitli bitkiler mevcuttur.

Jaborandi (Pilocarpus): Standart bir glokom ilacı olan pilo-karpin, tropikal bir Güney Amerika ağacı olan jaborandiden elde edilir. Jaborandi, daha ispanyol kaşifler kıtaya ayak basmadan önce halk arasında ilaç olarak kullanılmaktaydı. Kaşifler gelir gelmez bu ağacın değerini fark ettiler. 1648 yılında, ispanyol doğa bilimciler bu bitkinin göz hastalıklarını tedavi edebildiğini keşfettiler. Derken ilk kez 1875 yılında jaborandiden pilokarpin elde edildi.

Pilokarpin intraocular basıncı düşürdüğü için, bazı glokom türlerinin tedavisinde karşımıza göz damlası şeklinde sık sık çıkar. Uygulandığında, 15 dakikadan daha kısa bir sürede etkisini göstermeye başlar ve gözü 24 saat boyunca korur. Günümüzde glokom hastaları tedavileri için sentetik pilokarpin kullanmaktadırlar. Bu standart ilaç aslında bitkisel kökenlidir.

C vitamini içeren sebze ve meyveler: Yapılan çok sayıda araştırma, C vitamininin intraocular basmcı düşürdüğünü göstermiştir. Biber türleri, brokoli, lahana, turunçgiller, Brüksel lahanası, guava, maydanoz ve çilek C vitamini açısından zengin kaynaklardır. Beslenme uzmanları ve doğal gıda uzmanları, günde 2.000 ila 35.000 mg. C vitamini alınmasını öneriyorlar. 1.200 mg. gibi küçük bir doz dahi bazı insanlarda diyareye neden olabildiği için, size dozu fazla abartmadan kullanmanızı öneririm. Eğer yüksek dozlarda kullanmayı dü-şünecekseniz mutlaka doktorunuza danışın. Eğer glokomum olsaydı ya da ailemde glokom öyküsü olsaydı, mutlaka C vitamini takviyesi alırdım.

Kaffir Patatesi (Coleus forskohlii): Bu bitki, intraocular basıncı düşürücü etkisi olan forskolin adlı bir bileşik içerir. Yapılan araştırmalar, göz damlası formunda kullanılan forskolin preparatlarmın, intraocular basmcı yalnızca bir saat içinde önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir, iyileştirici etkisi iki saat içinde en üst noktaya erişen bileşiğin bu etkisi, en az beş saat sürmektedir. Bu bitki kendi başınıza kullanabileceğiniz türden bir bitki değildir. Eğer glokomunuz varsa, bitkiden elde edildiğini bilmenin vereceği gönül rahatlığıyla farmasotik forskolin kullanabilirsiniz.

Yabani mercanköşk (Origanum vulgare): Hiçbir bilimsel makalede koruyucu önlemler üzerinde durulduğunu görmedim. Bu nedenle, eğer ailenizde glokom öyküsü varsa bu özelikle ilginizi çeke bilir. Doğal şifacılar, glokomdan korunmak için bol miktarda antioksidan içeren besinler almamızı öneriyorlar. Antioksidanlar vücııdumuzun doğal olarak ürettiği ve hastalıkların oluşmasında rolü olduğu anlaşılan, yüksek aktiviteli oksijen moleküllerini (serbest radl kaller) etkisiz hale getiren kimyasal maddelerdir. 60 tür nane üzo rinde yaptığım araştırmalar sonucu, yabani mercanköşkün, nane familyasına mensup diğer bitkiler arasında, antioksidan bakımını lan en zengin bitki olduğunu gördüm. Bahçemde her an bulunan bir bil ki olduğu için, yabani mercanköşk antioksidan çayımın değişmez malzemesidir. 250 mi. kaynar suya birkaç çay kaşığı kurutulmuş ya bani mercanköşk atarak hazırlayacağınız çayı deneyin. Hoşunuza gideceğinden eminim. Eğer bir antioksidan çay hazırlamak isterseniz, bu çayın içine biraz nane ya da biberiye ilave edin.

Hercai menekşe (Viola): Bu bitki doğal şifacılann glokom tedavisi için sıklıkla başvurdukları, rutin adlı bir bileşik içerir. Veri tabu ııınıa göre, yabani hercai menekşe, kuru ağırlığı dikkate alındığında, % 23′e varan oranlarda rutin içerebilmektedir. Standart ilaçlarla bil likte kullanılması halinde rutin, intraocular basıncın düşmesine kal kıda bulunmaktadır. Rutin aynı zamanda pagoda ağacı çiçekleri, menekşe, okaliptüs yaprakları ve dut yapraklarında da bulunur Eğer glokomum olsaydı, meyve kokteylimin içine menekşe1 l.ozıı serperdım. Bunun yanında, yine meyve kokteylimin içine birkaç ti ne menekşe yaprağı ve bir parça okaliptüs yaprağı karıştırarak, rııl I nade çayı hazırlardım.

Yaban mersini (Vaccinium ınyrtülus): Bu bitki, aralarında gloko mun da yer aldığı, hemen hemen her türlü göz hastalığına karşı kul landan geleneksel bir ilaçtır. Bu özelliğini, içeriğindeki antosiyanid adlı C vitaminin bozulmasını önleyen bileşikten dolayı kazan iniştir. Antosiyanidler C vitaminin bozulmasını önleyerek, C vitamininin gözleri koruma işlevini yerine getirmesini sağlarlar. Yaban mersini ve akraba çay üzümü gözler için koruyucu ve tedavi edicidir.

Çoban çantası: Bitki çayının içine çoban çantası ekleyip içebilirsiniz. Görüşü berraklaştırmak için kullanan bir bitkidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp