Kas Romatizmasının Tedavisi

Kas Romatizmasının Tedavisi : Kas romatizmaları, yumuşak doku romatizmaları içinde yer alan eklem dışı romatizmalardır. İki ana başlık altında incelenir: Fibromiyalji Sendromu ve Miyofasyal Ağrı Sendromu.Kronik ağrısı olan hastaların yaklaşık yarısında Miyofasyal Ağrı Sendromu bulunmuştur. Tüm hastalar içinde Fibromiyalji bulunma sıklığı ise %5 kadardır.

Fibromiyalji Sendromu

Toplumda ismi daha çok duyulmuş olmasına rağmen, miyofasyal ağrı sendromuna göre çok daha seyrek görülen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 10 kat daha fazla görülen Fibromyalji Sendromu, özellikle 38-58 yaşları arasında ortaya çıkar, her 5 kişiden dördünde uyku bozukluğu bulunur. Vücutta, muayene ile belirlenebilen belli hassas noktalar bulunur. Hastaların yarısında hastalığı doğuran sebep bulunamaz. Diğerlerinde fiziksel travmalar, enfeksiyonlar ve duygusal-psikolojik faktörler, hastalığın başlamasından sorumlu tutulmuştur. Şikayetler arasında en sık, yorgunluk, uyku bozukluğu ve düzensizliği, sabah sertliği, fiziksel efor sonrası yaygın ağrı, bıkkınlık, keyifsizlik, baş ağrıları, barsak problemleri, vücutta yaygın hassasiyet sayılabilir.

Tanı, esas olarak ayrıntılı ve kapsamlı bir muayene ile konur. Bazen diğer karışabilecek hastalıklardan ayırabilmek için laboratuar ve görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.Tedavisi, ancak çok yönlü bir program ile mümkündür. Bazen birden fazla branşın birlikte tedavi ve kontrolünü gerektirir. Tedavide ilaçlar, bazı özel hazırlanmış egzersiz programları, fizik tedavi programları, hasta eğitimi, yaşam tarzı ve dağranış değerlendirmeleri gibi çok yönlü programlar planlanır ve uygulanır. Hastalığın kronikleşme eğilimi var. Tedavisi geciktikçe ve hastalık süresi uzadıkça, kronikleşme eğilimi artar.

Kas Romatizması Tedavisi

Kas romatizması belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız en kısa sürede doktorunuza giderek tedavi sürecini başlatmalısınız. Aşağıdaki listede kas romatizması tedavisi için kullanılan yöntemler yer alıyor. Doktorunuz bu listeden bir yöntemi ya da bir kaç yöntemi bir arada kullanarak tedavinize başlayabilir. Kas romatizması kişilerde farklı sorunlara yol açtığı için tedavi yöntemi de farklılıklar gösterebilir.

Kasları sıcak tutma
Sıcak banyo
Masaj
Hafif egzersiz programları
Fizik tedavi
İlaçlar
Antidepresan ilaçları
Uyku ilaçları
Lokal anestezi
Lidokain
Hidrokorizon kremler
Diğer romatizma türlerinde olduğu gibi kas romatizması tedavisinde de genellikle ilaçların yardımı alınır. Bu ilaçlar kas iltihaplarını geçirmeye yöneliktir. Ancak romatizma nedeniyle uykusuzluk ve depresyon sık olarak görüldüğü için bu iki soruna da ilaç tedavisi uygulanabilir. Kas gevşetici ilaçlar da ağrıları hafifletmek için tercih edilebilir. Aşırı ağrılı durumlarda romatizmadan etkilenen kaslara sınırlı uyuşturma yapılarak ağrının hafiflemesi sağlanır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp