Koahın Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Koahın Bitkisel Tedavisi Nasıldır

Bir su bardağı kaynayan suyun içine 1 kahve kaşığı yulaf samanı ilave edilir ve yaklaşık 7 dakika kaynatılarak ocağın altı kapatılır. Kaynayan karışım soğumasına izin vermeden süzülür. Süzülen su ılıdıktan sonra yudum yudum içilmelidir.

Hazırlanan kür bir gün ara ile sabah, öğle ve akşam öğünlerinden 2 saat sonra ağır ağır içilmelidir. 1 aylık zaman tamamlandıktan sonra küre 15 gün ara verilmeli ve 15 gün sonra aynı şekilde tekrar uygulanmalıdır.

KOAH İçin Bitkisel Kür

Malzemeler:
  • 25 gr zencefil
  • 25 gr havlıcan kökü
  • 25 gr zerdeçal
  • 25 gr öğütülmüş ardıç tohumu
  • 25 gr gül hatmi
  • 25 gr ebe gümeci
  • 25 gr toz meyan kökü
  • 25 gr papatya tozu
  • 25 gr ısırgan tohumu
  • 25 gr keten tohumu
  • 1 kilo bal
  • 1 kilo keçiboynuzu pekmezi
Hazırlanışı Ve Uygulanışı: Bütün malzemeler uygun bir kabın içinde iyice karıştırılır ve içerisine bal ve keçiboynuzu pekmezi ilave edilerek homojen şekilde karıştırılarak kür kullanıma hazır hale getirilir.

Macun kıvamına gelen karışım sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce aç karnına bir tatlı kaşığı olacak şekilde kullanılır.

KOAH Nasıl Tedavi Edilir

OAH tedavisinde başarılı olabilmek için uyulması gereken kurallar;

Sigaranın bırakılması,

Tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak ve

Düzenli ilaç tedavisidir.

KOAH tedavisinin temelini “sigaranın terk edilmesi” oluşturur. Sigara bırakıldığı zaman bronşlardaki ve hava keseciklerindeki bozulmaların şiddeti yavaşlar. İlaçlar hastalığın ilerlemesini önlemez bu nedenle sadece nefes darlığını azaltmak için kullanılırlar.

Sigarayı bırakamayan bir hastanın ilaçlardan yarar beklememesi gerekir. İlaçlar sadece geçici süre için nefes darlığını azaltabilir. Sigarayı bırakmayan hastalar her yıl bir önceki yılı arayacaklardır. Birkaç yıl sonra hastalık çok ilerleyince hastalar isteseler dahi sigara içemez hale geleceklerdir. Başka bir ifade ile “hasta sigarayı bırakmayacak, sigara hastayı bırakacaktır”. Fakat bu durumdaki bir hastanın artık günlük işlerini yapabilmesi çok zorlaşmış olacaktır. Böyle bir hastanın geriye dönük pişmanlıkları ve “keşke şu mereti içmeseydim” şeklindeki yakınmalarının bir faydası olmayacaktır.

KOAH’lı hastaların nefes darlıklarını rahatlatmak amacıyla kullanılan çok sayıda ilaç vardır. Bunların bazıları solunum yolu ile kullanılırlar.

Solunum yolu ile kullanılan ilaçlar, çalışma prensipleri ve şekilleri birbirinden farklı cihazlar yardımı ile kullanılırlar. Solunum yolu ile kullanılan ilaçların dozları çok düşüktür. Fakat ilaçlar direkt olarak solunum yollarına ulaştığı için etkileri çok kuvvetlidir. Ancak etkili olabilmeleri için doğru teknik ile kullanılmaları gerekir. Bu cihazların nasıl kullanılacağı çok iyi öğrenilmelidir. Hata varsa bunu düzeltmek için muayene sırasında hekim önünde kullanma denemeleri yapılmalıdır.

İlaçların dozu düşük olduğundan ve kullanılan dozun da çok az bir kısmı kana karıştığından yan etkileri yok denecek kadar azdır. Solunum yoluyla kullanılan ilaçlar alışkanlık yapmazlar, dişlere ve akciğerlere herhangi bir zarar vermezler.

Oksijen tedavisi
Çok ağır KOAH’lı hastalar sürekli olarak günde en az 15 saat oksijen kullanma zorundadırlar. Kanda oksijen seviyesi tehlike sınırının altına inmiş olan hastaların uzun süreli oksijen tedavileri hem şikâyetlerini azaltacaktır hem de yaşam kalitelerini artıracaktır. Çünkü KOAH’da ortaya çıkan sorunların önemli bir bölümü vücudun yeterince oksijen almamasından kaynaklanır.

Oksijen tüpleri bu amaçla kullanılmazlar. Çünkü tüpler kısa sürede bitecektir ve bunların tekrar doldurtulması gerekecektir. Uzun süreli oksijen tedavisi için “oksijen konsantratörü” adı verilen ufak bir komidin boyutunda cihazlar kullanılır. Oksijen cihazının doldurulması gereken deposu yoktur, bu makinanın kendisi oda havasından oksijen üretmektedir.

Sosyal güvencesi olan hastalara heyet raporu karşılığında oksijen konsantratörü ücretsiz olarak verilmektedir. Heyet raporu için bu cihazın kullanılmasını gerektirecek kadar ağır KOAH olduğunu belgelemek amacıyla bazı basit testlerin yapılması gerekir. Böylece uzun süreli oksijen tedavisi alması gereken hastalar belirlenmiş olmaktadır.

KOAH Belirtileri

KOAH belirtileri kişi 35 yaşına gelmeden fark edilemeyebilir ancak bu yaştan sonra şiddeti artan belirtiler hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. KOAH belirtileri erken dönem ve ilerlemiş dönem belirtileri olarak ikiye ayrılabilir.

Erken dönem KOAH belirtileri

1) Öksürük.
2) Hırıltılı solunum.
3) Göğüste baskı hissi.
4) Israrlı, balgamla birlikte görülen öksürük.
5) Sık yaşanan grip, nezle gibi hastalıklar.

İlerlemiş KOAH belirtileri

1) Bacaklarda ve ayak bileklerinde ödem oluşumu.
2) Kilo kaybı.
3) Kaslarda zayıflık, güç kaybı.
4) Sabahları yaşanan baş ağrısı.
5) Kandaki oksijen seviyesinin azalması nedeniyle dudakların ve tırnakların morarması/grileşmesi.

KOAH belirtileri genellikle kış aylarında artar ve yılda 2-3 kez atak şeklinde görülebilir. Ataklar sırasında belirtilerin şiddeti gündelik hayatı etkileyecek kadar artabilir.

Göğüs ağrıları ve öksürürken kan gelmesi (haemoptysis) ise KOAH’ın sık görülen belirtileri arasında değildir ve bu belirtiler genellikle başka bir hastalığa (akciğer kanseri gibi) işaret eder.

KOAH için kesin bir tedavi yöntemi bulunmamasına karşın belirtilerin kontrol altına alınabilmesi ve akciğerlerde oluşabilecek tahribatın önlenebilmesi için erken teşhis önemlidir.

Bu nedenle yukarıdaki belirtilerden birini veya birkaçını yaşıyorsanız, nedenini öğrenmek için bir doktora görünmelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp