kulak iltihabı ameliyatı

Kulak İltihabı :

Kulak iltihapları 3 çeşittir. Bunlar; Dış kulak yolu iltihabı, Orta kulak iltihabı ve İç kulak iltihabıdır.

Bedenimizin sesleri işitme ve vücudun dengesini sağlama organı olan kulağımız, üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar, dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Bu üç bölümün ortak iş bölümü ise işitmedir. Herhangi bir bölümde meydana gelen bir iltihaplanmada ilk olarak işitme sorunu da kendini baş gösterir.

İç kulağımızda meydana gelebilecek bir iltihaplanma ise işitmeyle birlikte dengemizi de etkiler. Bu nedenle de kulaktaki herhangi bölümünde oluşan bir iltihaplanma, zaman kaybedilmeden doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.

Dış Kulak İltihabı

Dış kulak ya da dış kulak yolu iltihabında, dış kulağı kaplayan, saran kulak derisinde bir bakterinin veya mantarın yerleşmesiyle iltihaplanma meydana gelirse, buna dış kulak iltihabı denilmektedir. Dış kulak derisinin nemli kalması, duş sırasında iyi kurutulmaması, kirli havuzda yüzme sırasında kulağa suyla birlikte bakteri kaçması, derinin tahrişi sonrasında mantar oluşumu gibi etkenler, dış kulakta iltihaplanmayı meydana getirir.

Dış kulak yolunda, kulak kiri yer alır. Kulak kiri mumsu bir yapıdadır ve kulağı dış etkenlerden korur. Bu kirin temizlenmesi de dış kulakta, kulak yapısının nemli, sıcak ve karanlık olmasının getirisiyle bir iltihaplanmanın oluşmasına neden olur. İltihaplanmayla birlikte kulakta ağrı, akıntı, kızarıklık, kaşıntı baş gösterir. İltihabın doktor tarafından temizlenmesi, krem veya damla ve antibiyotik tedavi yöntemleridir.

Orta Kulak İltihabı

Orta kulak iltihabı daha çok bakteri ve virüsle meydana gelen üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır. Enfeksiyon, burnun arka kısmından orta kulağa ulaşan östeki borusu aracılığıyla, içi hava ile dolu olan orta kulağa geçer. Burada bakteri bir sıvılaşma meydana getirir ve iltihaplanma oluşur. Bu tür iltihaplaşma daha çok çocuklarda kızamık, bademcik iltihabı, soğuk algınlığı, hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı ağrı yaratır.

Bebeklerde ateşte de neden olabilir. Bu belirtilere sağırlık ya da işitme kaybı da eklenebilir. Rahatsızlık genellikle bakteri nedeniyle ortaya çıktığından en çok başvurulan tedavi yöntemi ise antibiyotiktir. Kimi zamanlarda ise cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir. Bu tür tedavide kulak zarının delinerek irinin dışarıya boşalması sağlanır. Bazı durumlarda ise kulak zarına tüp takılması da mümkün olmaktadır. Eğer orta kulak iltihabının nedeni bir virüsten kaynaklı ise, antibiyotik verilmez. Bu nedenle de tedavinin doktor tarafından gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

İç Kulak İltihabı

Daha çok orta kulak iltihabının göz ardı edilmesiyle ya da diğer enfeksiyon hastalıklarının iç kulağa enfeksiyon taşımasıyla ortaya çıkar. Tedaviye erken başlanması büyük önem taşır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp