Kulak Zarı Nedir

Kulak Zarı Nedir :

Kulak zarı, orta kulak boşluğu ile dış ortamı birbirinden ayıran çapı bir cm den biraz daha fazla, hava geçirmeyen, ince bir zardır. Orta kulak boşluğu kulak kemiğimiz içinde yer alan hava dolu bir boşluktur. Geniz yani burnumuzun arkası ile östaki kanalı adı verilen bir kanal yolu ile bağlantısı vardır.

Orta kulak içerisindeki hava zamanla dokular tarafından emilerek azalır bu nedenle yenilenmesi gerekir. Esneme, yutkunma gibi hareketler ile az miktarda hava geniz boşluğumuzdan orta kulak boşluğuna girer; diğer zamanlarda bu kanal kapalı durur ve burnumuzda genzimizde yer alan mikropların orta kulağa ulaşmasını engeller.

Östaki kanalının iyi çalışmadığı durumlarda zamanla orta kulaktaki hava azalır ve kulak zarında çökme gerçekleşir. Orta kulak boşluğunun görevi ses titreşimleri güçlendirerek iç kulak sıvılarına iletmektir. Dış ortamdan gelen ses dalgaları kulak kepçesi tarafından toplanır ve kulak deliğine yönlendirilir, dış kulak yolu boyunca ilerleyerek kulak zarına ulaşır.

Kulak zarı havadan gelen bu titreşimleri toplayarak sırasıyla birbiri ile temas halinde olan örs, çekiç ve üzengi isimli orta kulak kemikçiklerini titreştirir. Son kemikçik olan üzengi kemiği tabanı yolu ile iç kulak sıvıları ile temas halindedir.

Titreşim iç kulak sıvılarına geçer ve kohlea adı verilen salyangoz kabuğu şeklindeki organ yolu ile sinir sinyallerine dönüşerek beyine ulaşır. Orta kulak kemikçikleri milimetrik boyutlarda insan vücdunda yer alan en küçük kemiklerdir. Şekilleri ve birbirleri ile yaptıkları açı sayesinde ses titreşimlerini belli oranda güçlendirirler.

Kulak zarı dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran yapıdır. Tıbbi terminolojide kulak zarına "Timpanik membran" adı verilir. Kulak zarına ve birbirine yapışık orta kulak kemikçikleri(çekiç,örs,üzengi-malleus,incus,stapes) titreşen zardan sesi iç kulağa iletirler. Orta kulak östaki tüpü ile genize bağlanmıştır.

Yutkunma ve esneme sırasında çalışan bu tüp havayı orta kulağa iterek orta kulak basıncını dış atmosfer basıncına eşitler ve kulak zarının en iyi şartlarda titreşmesini sağlar. Kulak zarında çeşitli nedenlerle delinme meydana gelebilir. Delik kulak zarına genellikle ağır işitme, bazen de kulak akıntısı eşlik eder. Ağrı genellikle yoktur.

Çoğu kulak zarı delinmesi çocukluk döneminde geçirilen orta kulak iltihapları sonucu oluşur. Çoğu durumda bunlar küçük deliklerdir ve problemsizce iyileşirler. Ancak bazen kulak zarı deliği büyüktür evya orta kulak içerisinde ciddi ve tehlikeli iltihaplar tabloya eşlik eder.

Bir patlama veya dalış ve uçus sırasında oluşan ani basınç farkları da kulak zarının basınç ile zorlanarak delinmesine yol açar. Bu tabloda sıklıkla bir üst solunum yolu enfeksiyonu varken oluşur. Bu nedenle nezle veya soğuk algınlığı geçirirken doktora danışılmadan uçuş yapılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp