liken planus tedavisinde kullanılan ilaçlar

Liken Planus 2 :

"Kaşırıtılı, morumsu, poligonal yassı papüller ve plaklar" deri ve mukozaların bu hastalığının karakteristik bulgusudur. Liken planus kendi kendine sınırlı bir hastalık olup, genellikle başlangıcından ı 2 yıl sonra spontan olarak i yileşir. Oral mukoza lezyonları yıllar boyunca sebat edebilir.

Patogenez

Liken planus'un patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Bazal tabaka ve dermoepidermal bileşke düzeyinde değişikliğe uğramış antijenlerin ekspresyonunun CD8+ T hücreleri üzerinden sitotoksik hücresel bir inırnün yanıta yol açtığı düşünülmektedir. Antijenlerin değişikliğe uğraması viraj bir infeksiyon veya ilaç tedavisi ile ilişkili olabilir.

Morfoloji


interface (bileşke) dermatiti için tipik bir örnek olan liken planus, dermoepidermal bileşkede yoğun ve sürekli bir lenfosit infiltrasyonu ile karakterizedir. Lenfositler, dejenerasyon ve nekroz gösteren bazal tabaka keratinositleri ile iç içedir. Böylece değişiklikler skuamız epitel ile papiller dermis bileşkesindedir. Olasılıkla hücresel hasara bir yanıt olarak, bazal hücrelerin boyut ve şekil olarak daha olgun stratum spinozum keratinositlerine benzerlik kazandıkları (skuamizasyon) görülür. Bu enflamasyon şekli, dermoepidermal bileşkenin zikzaklı ("testere dişi") bir görünüm almasına neden olur. Çekirdeklerini yitirmiş nekrotik bazal tabaka hücreleri papiller dermisteki inftamatuvar infiltrasyon içinde bulunur ve bunlar kolloid cisimcikler veya Civatte cisimcikleri olarak adlandırılır. Bu bulgular, yukarıda tartışılan eritema multiformede görülen değişikliklere bazı benzerlikler gösterse de, liken planus'ta epidermis hiperplazisi, hipergranüloz ve hiperkeratoz gibi kroniklik belirtileri belirgindir.

Klinik Bulgular

Deri lezyonları kaşıntılı, morumsu renkli, düz yüzeyli, fokal olarak birleşerek plaklar oluşturabilen papüllerden meydana gelir. Bu papüller üzerinde, Wickham striyaları olarak adlandırılan küçük beyaz noktacık veya çizgilenmeler görülür. Hiperpigmentasyon, hasara uğrayan bazal tabaka hücrelerinin içerdiği melaninin dermise düşmesine bağlı olabilir. MultipI lezyonlar simetrik dağılım gösterir. Özellikle ekstremitelerde, sıklıklael bilekleri ile dirseklerde ve glans peniste görülür. Vakaların %70'inde, beyaz renkli, retiküle veya ağsı alanlar şeklinde ağız mukozası lezyonlan vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp