Pityrriasis Lichenoides Chronica

Pityrriasis Lichenoides ChronicaPitriazis likenoides varioliformis akuta (PLEVA, Mucha-Haberman hastalığı) ve pitriazis likenoides kronika (PLK) olmak üzere iki varyant içeren pitriazis likenoides, hastalık ilk kez 1894 ve 1925 yılları arasında tanımlanmıştır.

Pitriazis likenoidesin etyolojisi bilinmemektedir. Enfeksiyöz ajan ya da ilaç gibi bir yabancı antijene yanıt olduğu varsayılmaktadır.

PLEVA‘lı hastalarda lezyonlar, aşırı dermal hasar olduğunda varioliform skarla iyileşebilen krutlar, ülserler, vezikül ve püstüllerdir. Lezyonlar genellikle asemptomatiktir ve tipik olarak haftalar içinde iyileşir. PLK‘da papüller kırmızımsı kahverengi ve skuamlıdır. Pitriazis likenoides haftalar, aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir ya da kronik tekrarlayıcı bir seyir sürdürebilir.

PLEVA histopatolojik olarak lenfositik vaskülit özellikleri gösterir.

Endotelyal hücre şişmesi, eritrosit ve lenfositlerin ekzositozu ile beraber birkaç nötrofil ekzositozu görülebilir ancak nukleer döküntüler yoktur. Eritrositlerin bazısı retiküler dejenerasyon ve nekrozisin de görülebildiği epidermise kadar uzanabilir.

PLK‘da ise lenfositik vaskülit görülebilir ancak PLEVA‘da görülenden daha az belirgindir. Dermo-epidermal bölge boyunca likenoid lenfosit infiltrasyonu görülür. Eritrositlerin ekzositozu, spongioz, minimal akantoz görülebilir.

PLEVA için klinik ve histopatolojik ayırıcı tanıda başlıca guttat psoriasis, sekonder sifiliz, lenfomatoid papülozis, ilaç erüpsiyonları, artropod reaksiyonları, kutanöz küçük damar vasküliti ve varisella düşünülür. PLK için ayırıcı tanı guttat psoriasis, liken planus, sekonder sifiliz, lenfomatoid papülozis, ilaç erüpsiyonları ve pitriasis rosea‘yı içerir.

Pitriazis likenoides için tedavi seçenekleri topikal kortikosteroidler, topikal coal tar, tetrasiklin, eritromisin ve fototerapinin çeşitli tiplerini içerir. Tetrasiklin ve eritromisin antibakteriyel etkilerinden çok antiinflamatuar etkileri için kullanılırlar. Çok şiddetli vakalarda düşük doz haftalık metotreksata ihtiyaç duyulabilir. Antihistaminler belirgin kaşıntı olduğunda yardımcı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp