Retinitis Pigmentosa Tedavisi

Retinitis Pigmentosa Tedavisi :

RP, farklı genetik geçişli türlerine göre farklı hızlarda ilerleyen bir hastalıktır. Bazı tipleri daha geç ortaya çıkıp yavaş ilerlerken, bazı tipleri ise daha erken yaşta ortaya çıkıp hızlı ilerlerler. Uygulanan tedaviler, RP hastalığını iyileştirmez, ancak hastalığın ilerleme hızını yavaşlatır.

Bugün için kullanılan tedavilerin başında, doktor kontrolunda olmak kaydıyla düzenli Vitamin A ve dekozahekzaenoik asit (DHA) kullanımıdır. Yapılan çalışmalarda, yıllarca süren vitamin takviyesi ile hastalığın seyrinin yavaşladığı saptanmıştır.

Bunun dışında RP tedavisinde ümit veren birtakım yöntemler geliştirilmektedir. Bunlardan biri gen tedavisi, bir diğeri de yapay retina implantlarıdır. Bu tür tedaviler henüz deneme aşamasındadır.


Gen tedavisi

Haziran 2010‘da yayınlanan bir bildiride araştırmacılar, mikroskopik boyutta bir kapsül ile hedef hücre olan retina hücrelerine gen tedavisini ulaştırmayı başardıklarını bildirdiler. Farklı çalışmalarda nanopartiküller ve modifiye virüsler kullanılarak gen tedavisinin retina hücrelerine ulaştırıldığı bildirilmektedir.

Yapay ortamda geliştirilmiş ışığa hassas alglerin (bir tür yosun) deneysel ortamda göze uygulanması ile retina hücrelerinde ışığa yanıt alındığı bildirilmiştir.

Ancak bütün bu tedaviler daha deneme aşamasında olup henüz klinik kullanıma sunulmamıştır.


Yapay retina implantları (mikroçipler)

Retinayı ve görme sinirini stimüle etmeye yönelik bir tedavi yöntemidir. Henüz daha deneme aşamasında olduğunu vurgulamak gerekir.

Bu konuda üzerinde çalışılan projelerden bir tanesi Argus II Protez sistemleridir. Deneysel olarak toplam 10-15 hastaya uygulanmış, hastaların hareketi kısmen de olsa algıladığı bildirilmiştir. Argus II Protez Sistemi, gözlüğe monte edilen bir dijital kameraya sahiptir. Bu kameradaki görüntüler, elektrik impulslarına çevrilir ve retina altına yerleştirilmiş olan 1mm.x 1mm. Boyutundaki mikroçip elektrodlarına iletilir. Bu elektrodlar retinanın hasarlı fotoreseptörleri görevini görür ve elektrik dalgasını sağlıklı olan optik sinire ve oradan beyne iletir. Beyin, bu elektrik iletisini tekrar görüntüye çevirir.


Argus II retina implantı

Benzer bir sistem Retina Implant AG tarafından geliştirilmektedir. Deneysel olarak toplam 7 hastaya uygulanmıştır. Hastalar tarafından ışıklı şekillerin algılanabildiği ifade edilmektedir. Projeyi geliştiren şirketin verilerine göre, bir hasta için uygulanan implantın maliyeti 200.000USD olarak bilinmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp