Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur?

Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur? :

Saçkıran Nedir?

Özellikle genç insanların saç dökülmesi tiplerinden olan Saçkıran diğer adıyla alopecia areata veya pelad sınırları net bir şekilde belirgin, kısa sürede gerçekleşen yuvarlak bölgeler halinde saç dökülmesi hastalığını tarif eder. Bölgelere göre kaşkıran, sakalkıran gibi isimler kullanılsa da genel adı saçkırandır. Vücutta kılın olduğu her alanda görülebilir. Saçkıran görüldüğü insanlarda kısa sürede tüm kıllar dökülebilemekte ve saç derisi koyu bir renkte ortaya çıkmaktadır.

Saçkıran Neden Olur?

Kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte tüm bilim çevrelerinde vücudun kendi kendine ürettiği maddenin kıl köküne zarar verdiği teorisi kabul edilmektedir. Bu duruma oto immün reaksiyon adı verikmekte olup, sadece bir alanda oluşuna ise bilim adamları henüz bilimsel yönden bir açıklama getirememişlerdir. Sadece saçların tümü dökülürse alopecia totalis, vücuttaki tüm kılların kaybına kadar gidebilir bu duruma alopecia universalis denir.

Saçkıran Nasıl Anlaşılır?

İnsanlarda çeşitli dökülmeler olup, sizdeki dökülmenin saçkıran olduğunu anlamak için muayene gerekir. Tecrübeli bir doktor ek bir tahlile ihtiyaç duymadan % 100 yakın doğrulukla teşhis eder, temelde başka sorun varmı diye yapılan tahlillerde genellikle yol gösterici bulgu saptanmaz.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Olur?
Tedavide başarı kılların tamamının veya kozmetik olarak kabul edilebilir bir düzeydeçıkmasıdır. Hiçbir tedavi uygulanmazsa; hastaların % 30- 35 kadarında kıllar kendiliğinden çıkabilir. Bitkisel tedaviler; kullanıcıların % 30-35 kıllar çıkar (satıcıların neredeyse tamamı % 100 başarıdan söz etsede tüketiciyi aldatmaktan başka amacı yoktur çünkü hiçbir tedavi yapılmadığında da aynı oranda çıkmaktadır)

Sarımsak tedavisi

Sarımsak tahriş
Sarımsak ortadan kesilir ıslak kısmı saçsız alana sürülür, hafif kızarıncaya kadar sürülmelidir. Bölgesel tahriş sonucu damarlarda genişleme olur ve bölgeye gelen kan miktarı artar. Sarımsakla tedavi % 50-55 civarında başarı elde edilir.

Çeşitli asitlerle tahriş etme
Sarımsaktan elde edilen etkiye benzer şekilde etkidir başarısı da yaklaşık aynıdır.

Bölgesel kortizon kullanımı
Etki mekanizması açık değildir % 50-60 oranında başarı gösterir, uzun süre kullanımda cildi inceltme yan etkisi vardır.

Minoxidil solusyon
Kıl kökünü uyararak etki eder, genetik dökülmelerde % 5 kullanılır ancak saçkıranda % 10 – % 15 oranlarda olmalıdır. Tek başına başarısı % 70 ler civarındayken kortizonlu merhemlerle birlikte % 75-80 lere kadar çıkar.

Kortizon enjeksiyonu;

Kortizon Tedavisi
Etki mekanizması çok net değildir % 80-85 oranında başarı elde edilir. Ciltte incelme ve çökme sık rastlanan yan etkilerdir. Düşük dozda yapıldığı için vücutta kortizon yan etkileri görülmez. Çok geniş alanlara uygulanması halinde vücutta da yan etki yapabilir.

Kortizon tabletleri
Enjeksiyona yakın başarı gösterir ama vücutta yan etki fazla olur.

SADBE (Suquaric asit Di Butil Ester )
Hastalığın sebebi olan vücudun yaptığı köke zarar veren maddelerin köke verdiği zararı engeller. (Bu etki mekanizmasına immunoterapi denir) Başarı oranı % 92-95 oranlarında bildirilmiştir. Sebebe yönelik olan tek tedavi yöntemidir. SADBE çok pahalı bir madde olduğu için satışı yaygınlaşamamıştır. Bilinen tedavi seçeneklerinin en etkilisi olup, belirlenmiş bir yan etkisi yoktur.

Kıl kökü nakli (Saç Ekimi)
Son çare olarak düşünülmelidir, yapılan uygulama ve tedavilerde başarı görülmemesi halinde bu alanda uzman kişilerce saç ekimi yaptırmak gerekebilir. Dediğim gibi bu son çare olarak düşünülmelidir.

Sedatifler;
Saçkıran oluşumunda ve ilerlemesinde kişinin ruh hali de etkilidir. Rahatlatıcı ilaçlarla tedavi desteklenmeli ve sStresle mücadele edilmelidir. Saçkıran problemi olan insanlar başladığı tedaviye inanılmalıdır. Çünkü bu şekilde başarı oranı artacaktır.

Bu, mantarlı deri enfeksiyonundan kaynaklanır. Sanm- sağın, özellikle de ajoenin faydalı olduğu konusunda iyi kanıtlar vardır:Bir Venezüella çalışmasında, saçkıranı ya da ''''''''kasık mantarı'''''''' olan 60 asker iki ay boyunca ajoen jeli ya da terbinafin içeren kremle (mantar ilacı) tedavi edildi. İki grupta sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 71 iyileşme oldu. Araştırmacılar ajoenin yararlı olduğu sonucuna vardılar.
 
Eylem: Alerji testi yapın.Ajoen jel ticari olarak olmadığından, cilt iyileştikten 14 gün sonrasına kadar günde iki kere yağda sarımsak mase- ratı kullanın. Yeni ezilen sarımsağı yağ eklemeden önce90 dakika bekleterek ev yapımı yağda sarımsak masera- tındaki allisin türevleri miktarını azamiye çıkarın.Alternatif olarak, hasta bölgeyi sarımsaklı suyla yıkayın.Günlük beslenmenize sarımsağı dahil edin ya da bir sarımsak takviyesi alın. Yağda çözünen sülfür bileşenlerine ihtiyacınız vardır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp