Saçlı Deri

Saçlı Deri :

Erkek Tipi Kellik (Androgenetik Alopesi): Saçın renginde, uzama yeteneğinde ve kalitesinde olduğu gibi, dökülmesinde de genetik faktörler önemli rol oynar. Bu kellik tipi de genetiktir.

Belirtiler:

- saç dökülmesinin artması,

- başın özellikle en üst kısmındaki saçlarda incelme,

- saçta genel olarak hacim azalması,

- önce başın ön kısmındaki saçlarda azalma

- bir süre sonra tepede açılma(kellik)

- açılan deride ince tüyler

Nedeni ve Seyri: Androgenetik alopesi (erkek tipi kellik) olarak bilinir. DHT (erkeklik hormonu testesteronun bir türevidir) genetik olarak risk taşıyan erkeklerde saç dökülmesinin tek sorumlusudur. Kelliğin en yaygın sebebidir. Erkek tipi saç dökülmesi normal saç döngüsünün dışında bir durumdur. Adından da anlaşılacağı üzere, genetik nedene bağlıdır. Kişi bu özelliği anne ve babasının soy ağacındaki bireylerden alır. Eğer genetik kodunuz saçınızı kaybetmeye programlıysa bu sonla mutlaka karşılaşırsınız. O nedenle uyanık olmak ve ailede bu tür kellik vakaları varsa saç dökülmelerinize karşı daha duyarlı olmalısınız.

Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi) 10 lu, 20 li ve 30 lu yaşlarda başlayabilir. Bu tip saç dökülmesi zamanında önlem alınmazsa; saçların geri dönüşsüz kaybı ile noktalanır.

Kadın Tipi Kellik: Kadın tipi kellik genellikle otuzlu yaşlarda başlar, kırklı yaşlarda belirgin hal alır ve hatta menopozdan sonra iyice fark edilir hale gelir. Bu kellik tipi genellikle başın üzerindeki ve iki yanındaki saçlarda seyrelme şeklinde kendini gösterir.

Bu problem saç dökülmesine yatkın olan kadınların yaklaşık üçte birini etkiler, fakat ergenlik döneminde bile başlayabilmesine rağmen çoğunluk itibarıyla menopozdan sonra görülmektedir. Ergenliğin erken dönemlerinde başlayan saç dökülmesi eğer tedavi edilmezse çok ileri safhalara gidebilir.

Normalde günde yaklaşık 40-100 adet saçımız dökülmektedir. Bunların yerine yenilerinin çıkması şanslı bir durumdur. Gerçek bir saç dökülmesinden bahsedebilmek için ya bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmaması, yada günlük dökülen saç sayısının 125'i aşması gerekmektedir.

İster erkekte ister kadında olsun, saç dökülmesi kısmen genetik ve kısmen de hormonal nedenlere bağlıdır. Genetik saç dökülmesi kişiye hem anne hem de baba tarafından aktarılabilir.

Erkelerdeki gibi kadınlarda da saç dökülmesinin en muhtemel nedeni, androjen hormonların (erkeklik hormonları) etkilerine karşı kafa derisindeki saç foliküllerinde kalıtsal bir duyarlılık bulunması diye tanımlanabilen androgenetik alopesidir. Fakat bu nedenden ötürü saçları dökülen kadınlarda genellikle erkeklerde görüldüğü gibi gerçek bir kellik ortaya çıkmaz; örneğin erkek-tipi androgenetik alopeside sıkça karşılaşılan "cue-ball" (bilardo-topu) görünümlü kelliğin kadınlarda ortaya çıkması nadirdir.

Saçları incelen veya seyrelen bir kadın iseniz, yapmanız gereken ilk şey bu durumun saç tedavisinde uzman bir doktor tarafından doğru şekilde teşhis edilmesini sağlamaktır. Tanı konulduktan sonra doktorunuz size gerekli olan bir ilaçlı tedavi yada cerrahi tedavi önerecektir.

Hormonal Dengesizlikler: Hormonlar saçların büyüme hızında ve dökülmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Erkekte, erkeklik hormonu düzensizlikleri; kadınlarda ise menapoz, adet düzensizlikleri ve hamilelik dönemi saçlarda seyrelme ve kalitesizleşmeye neden olabiliyor.Tiroid bezinin büyümesi olarak adlandırılan guatr hastalığında da; tiroit hormonlarının hem az salınımı hem de çok salınımı saç dökülmesi yapar. Hastalık tedavi edildiğinde saç dökülmesi geri döner.

Stres ve Beslenme Yetersizliği: Ruhsal stres ve fiziksel stres (ateşli hastalık, ameliyat ve kaza gibi olayların sonrası) dönemlerinde saç dökülmesi artar. Aşırı rejim yapanlar da aynı sorunla karşılaşır. Demir, bakır, çinko, B12, folik asit gibi günlük gıdalarımızla almamız zorunlu bazı vitaminleri alamıyorsak; tüm vücudumuz gibi saçlarımız da buna tepki verir. Kalitesiz ve mattır. Dökülme artar.

Saç Koparmalar: Kimilerinde çocukluktan gelen bu saç koparma ve saçları sürekli gererek toplama adeti; önceleri geçici, zamanla kalıcı dökülmelere neden olabilir.

Mevsimsel saç dökülmesi: Mevsim geçişlerinde dökülmede artma olabilir.

İlaçlar, Radyasyon, Kemoterapi: Çeşitli kimyasal ilaçların ve kanser hastalarına uygulanan kemoterapinin neden olduğu saç dökülmeleri genellikle geri dönüşümlüdür. Uygulama sonlanınca saç yeniden çıkar. Ama kontrollü ya da kontrolsüz radyasyona maruz kalındıysa, dökülen saçların yerine yenileri çıkmaz

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi: Doğum yaptıktan 3 - 4 ay kadar sonra başlayan ve tam nedeni anlaşılamamış özel bir dökülme şeklidir. 6 ay kadar sonra düzelir.

SAÇLI DERİ HASTALIKLARI

Saçkıran (Alopecia areata): İz bırakmayan, parçalı saç dökülmelerin en önemlisidir. Kesin nedeni belli olmayan bir hastalıktır. Dökülme ani, beklenmedik ve sarsıcı olur. Başlangıçta, genellikle 1 - 2 cm. çapında kılsız, parlak, sınırlı ve para şeklindedir. Bazen bir yayılma da görülebilir. Genellikle tedavi edilmese bile, 3 - 6 ayda kendiliğinden iyileşir. Ender olarak, hızla ilerleyen ve tüm saçı, hatta kaş, kirpik ve vücut tüylerini de döken daha şiddetli türleri de görülebilir. Sebebi belli olmasa da; psikolojik gerginlik ve sıkıntılar etkilidir. Saç mantarı da bölgesel kelliğe neden olur. Ama mantara özel kel alan üzerindeki kepekler, kırık saçlar ve kaşıntı, saçkıranla karışmasını önler.

Seboreik Dermatit: Yağ bezinin en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir. Bu durum en çok saçlı deride, alın-saç çizgisinde, burun kenarlarında, kaşlarda, göz kapaklarında, kulak arkasında ve göğüs ortasında görülür. Bu alanlar kızarıklık ve sarımtırak bir kabuklanma, kepeklenme ve yağlanma görülür. Genellikle kaşıntılıdır. Bu kaşıntıya bağlı geçici saç dökülmesi de görülebilir. Hastalık psikolojik yada ameliyatlar hastalıklar gibi diğer stres dönemlerinde ve kış aylarında alevlenir. Tedavisinde çoğu kez şampuanlar , bazı kremler ve losyonlar kullanılır. Şu an için bilinen, hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavisi yoktur. Maalesef sıklıkla tekrarlar.

Saç Mantarı: Genellikle çocukları etkiler. Bulaşıcıdır ve salgın olabilir. Genellikle hafiftir. Lezyonlar halkasal veya keskin kenarlı değildir. Kırılan saçların sonucu olarak tipik siyah noktalar olabilir. Bazı tiplerinde soluk, kırılgan saçlar vardır. Tedavi hekim tarafından yapılmalıdır. İlaçların yanı sıra uygun şampuanlarla da yıkanmalıdır.

Kıl Kökünü Tutan Hastalıklar: Bazı kimyasal ve fiziksel nedenler kıl kökünün iltihabına neden olur. Bu da o bölgedeki saçların dökülmesiyle sonuçlanır. Kıl köklerine zarar veren hastalıklar da vardır. Bunlar bazı kanser türleri, yıkıcı deri tümörleri, sistemik hastalık semptomları ve kıl kökünü tutan bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp