Sıkıntı Giderme Yolları

Sıkıntı Giderme Yolları :

Can sıkıntısı ile kaygı (endişe) aynı şeyler değildir. Örnek verecek olursak sınav öncesi bir öğrencinin duyduğu şey kaygıdır ve başarısız olma korkusundan kaynaklanır. Bütün bir gün evde yalnız başına kalan birinin hissettiği şey ise can sıkıntısıdır…

Bazı insanlar deneme yolu ile can sıkıntılarını giderecek yolları bulurlar. Bunların başında meşguliyet, bir iş yapmak gelmektedir.

Psikiyatrinin kurucularından Freud, ofisteki yardımcısı bayanın “Canım sıkılıyor, ne yapabilirim?” dediğinde, ona aslında sakladığı kitabını kaybettiğini söyleyerek bulmasını rica edermiş! Kendisini işine verip bütün dertlerini bir süreliğine de olsa unutan insanları siz de çok görmüşsünüzdür…

Bizde ise “Canım sıkılıyor, ne yapsam ki!” türlü bir yakınmaya verilen cevap çoğunlukla “Sıkı can iyidir, kolay çıkmaz!” ya da “Boş ver geçer!”gibi ilgisiz bir cevap olur!

Halbuki eskilerden kalma tebdili mekan, sılaı rahim gibi sözleri çok duymuşsunuzdur. Birincisi “çevre değiştirme”, ikincisi “yakınları ziyarettir… Tebdili mekanda ferahlık vardır sözü, “Yer ve çevre değiştirmenin insana ferahlık sağlayacağını” anlatır.. Her ikisi de can sıkıntısına iyi gelir ve “Sılaı rahim yapmayanın amelleri kabul olmaz.” diye de bir hadis vardır…

Bazen ne yapsanız, ne etseniz can sıkıntınız geçmez! İşte o zaman bir süreliğine ona teslim olup, beklemek işe yarayabilir… Ama bu arada kendinizi ödüllendirecek zararsız şeyler de yapabilirsiniz: Müzik dinlemek, çay içmek gibi…

Ayrıca can sıkıntısına dua etmenin, abdest almanın ve ibadet etmenin de çok yararları vardır. Yoga, yürüyüş ve spor gibi etkinlikler de çok faydalıdır.

Aslında can sıkıntısını gidermenin yolu her insan için farklıdır. Örneğin ben okuyarak, yazarak ve radyo dinleyerek bunu sağlarken sevgili eşim daha çok ev işi yaparak ve TV izleyerek sıkıntısını atar…

CAN SIKINTISI NASIL GİDERİLİR :

İlk önce kendimizi tanımalıyız. Nelerden hoşlanıyoruz, bizi mutlu edecek şeyler neler, neden mutsuzum sorularına cevaplar bulmalıyız. Daha sonra bizi sıkıntıya ya da bunalıma sokan bu şeyleri hayatımızdan uzaklaştırmaya çalışmalıyız.

Kendimize yeni hobiler edinmeli sosyal bir insan olma yolunda adım atmalıyız. Çağımızda artık sosyalleşme daha çok sanal dünya ile sağlanıyor. Okul, iş vs gibi arkadaşlıkların yanında artık internetten edindiğimiz arkadaş sayımız da bir hayli fazla. Tabi internetten arkadaş nasıl bulunur, nelere dikkat edilmelidir, bunları da gözardı etmemelisiniz.

Bununla ilgili buradaki yazımızı da okuyabilirsiniz. Sanal dünyadaki arkadaşlıklarından faydalanabilirsiniz, ama sizi iyi yönde geliştirecek olmasına dikkat edin. Yazı yazmayı deneyin.

Aklınıza gelen şeyleri, sıkıntılarınızı, sevinçlerinizi yazabilirsiniz. Ve hatta bunlarla ilgili bir kişisel blog sahibi de olabilirsiniz. Ben düşündüklerimi ve hissettiklerimi yayınlamam diyorsanız, kendinize saklayabilirsiniz elbette ancak şöyle bir gerçek vardır ki; yazmak insanı her zaman rahatlatır. Sanki en yakın dostunuzla konuşur gibi, içinizi dökebilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp