Sıraca Hastalığı

Sıraca Hastalığı :

Sıraca bir deri veremidir. Verem mikropları deriye dışarıdan ya da vücut içinden gelerek yerleşir. Çeşitli sebeplerle direnci azalmış bir bünyeye verem mikrobu dışarıdan gelerek deriden içeri girebilir.

Sıraca bir tür deri veremidir. En çok çene altı, boyun yan yüzleri ve omuz ön kısmında yerleşir. Kan yoluyla veya deri altındaki bir tüberküloz odağından çevreye yayılma şeklinde gelişir.

Deride oluşturduğu esas belirti soğuk apse olarak tarif edilen ağrısız derin apselerdir. Genellikle çok sayıdadırlar. Önce sert şişlikler şeklinde başlayarak giderek yumuşar ve açılırlar. Açılmadan önce üzerlerinde morumsu kırmızı bir renk gelişir. Oluşturdukları deriden kabarık kordon şeklindeki izler karakteristiktir.

Deri üzerindeki sıyrıklardan içeri giren verem mikrobu sıracaya yol açar. Vücudun içinde ise herhangi bir yerdeki verem odağından mikroplar kan lenf ve temas yolu ile deri altına ya da deriye yayılır.

Verem yaraları solunum yollarının kapısı olan ağız dudaklar ve burun çevresi ile anüs çevresi ve cinsel organlar çevresinde bulunabilir.

Deri vereminin sıraca şekli ise en çok koyunda gövdede ellerde kollarda bacaklarda ve yüzde olur. Hastalık bazen deri altı bezlerini ve kemikleri de kaplayabilir. Sarıçalı derilerde fistüller bu fistüllerden gelen irinli kanlı bir akıntı görülür.

Fistüllerin çevresi morumsu kırmızı renktedir. Yaralar kapanırken buruşuk izler bırakır. Sarıçalı bir kimsenin boyun derisi akan fistüller kapan fistül izleri içinde büzülmüş koyu esmer kırmızı mor renkler gösteren karışık bir durumdadır. Bu hastalığın gidişi oldukça yavaştır.

Tedavi

Sıraca hastalığının tedavisinde genel verem tedavisinde kullanılan ilâçlar kullanılmaktadır. Bu arada vücudun dayanıklılığını arttıran ilâçlar iyi bir beslenme ve açık havada dinlenme başlıca tedavi yollarıdır.

Bunun yanı sıra hastalıktan dolayı açılan yaraların bakımına da önem vermek gerekir. Pansuman sırasında temizlik büyük ölçüde dikkat edilmesi gereken noktalardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp