Sistit Tedavisi

Sistit Tedavisi


İli it, Montmorilonit
 
• Yemek aralarında sidiktorbasmın üzerine sıcak kil lapası uygulanır, lapa ısındığında yenilenir. 
 
Lapaya toz haline getirilmiş zencefil ekleyerek daha iyi bir etki elde edebilirsiniz.
 
• Buna ek olarak magnezyum klorür alın: günde üç veya dört kez bir bardak.

Sistitler antibiyotikler ile tedavi edilir. Tedaviye başlamadan önce idrar kültürü ve antibiyogram için örnek alınmalı, sonuçlar çıkıncaya kadar idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılmalı, antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilmelidir. Kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabilir.

Sistitin Bitkisel Tedavisi

Doğal tedaviler Aldığınız bütün önlemlere, yediklerinize dikkat etmenize rağmen beklenmedik bir sistit atağıyla mı karşılaştınız? Doktorunuzun istediği idrar kültürünün sonuçlarını beklerken homeopati, fitoterapi ve ayurveda gibi çeşitli doğal tedavi yöntemlerinin yardımına başvurabilirsiniz. Homeopati. Eğer enfeksiyon çok şiddetli ağrı ve idrar sırasında (ve sonrasında) yanmaya neden oluyorsa canthrarise otundan medet umabilirsiniz. Bunun için her iki saatte bir dil altına 3'er damla cantharis damlatın. İdrarda kan da varsa aynı şekilde ve dozda Mercurius corrosivum kullanın. Şayet sistit tekrarlıyorsa, özellikle öfkenizi bastırdığınız dönemleri takiben ortaya çıkıyorsa ve kültür sonuçları negatifse günde 2 defa 5'er damla Staphysagria almalısınız. Akut ve tekrarlayan sistitlerde akşamları 4'er damla Colibacillum da etkilidir. Oligoelementler. Kronik ve tekrarlayan vakalarda iki günde bir minik bir kapsül bakır-altın-gümüş kokteyli kullanın. Bağışıklık sistemini güçlendiren manganez, çinko-bakır karışımı da haftada üç defa 1'er kapsül alındığında etkilidir. Ayurveda. Antik Hint tıbbı ayurvedanın önerdiği tedavi yöntemleri de son derece faydalıdır. Ancak ayurvedik reçetelerin de kapsamlı bir incelemenin ardından konunun uzmanı tarafından önerilmesi gerekir. Antienflamatuar etkili, sistit tedavisinde en çok başvurulan bitkisel ve mineral kaynaklı ilaçların yan etkisi de yok.

Sistit Belirtileri

İdrar kesesi iltihabının yani sistitin en sık belirtileri idrar yaparken yanma ve sürekli idrara sıkışma hissinin olmasıdır.

Hastalar idrara sık sık çıkmalarına rağmen tuvalette idrarlarını zorlanarak ve azar azar yapabilmektedirler.

İdrar yaparken yanma bazen o kadar şiddetli olmaktadır ki hastalar bunu sanki o bölgenin “camla veya bıçakla kesilmesi” şeklinde tarif etmektedirler.

Bazen de idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak kişiler tuvalete yetişemeden idrarlarını kaçırabilmektedirler. Bu duruma da inkontinens (incontinence) adı verilmektedir.

Erkeklerde Sistit

Opr. Dr. Kenan Yalçın, idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok idrar torbasının iltihabı anlamına gelen “sistit” şeklinde gelişirken, erkeklerde prostat bezinin iltihabı (prostatit) olarak ortaya çıkmakta olduğunu söyledi. Kadınların mevcut anatomik yapıları itibariyle bulaşıcı hastalıklara ve idrar yolları enfeksiyonlarına karşı daha yatkın bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Yalçın, “Havaların soğuması ile dikkat edilmediği takdirde enfeksiyonlara daha fazla oranda rastlanılıyor. Aslında halk arasında 'idrar zoru' diye de adlandırılan 'sistit' yaşamları süresince hemen hemen her kadında ortaya çıkabilen ve bazen de sık sık tekrar edebilen önemli bir sorundur. Sistit, sık sık idrara gitmek, az az idrar yapmak, tam olarak rahatlayamamak ve idrar yaparken yanma, ağrı hissetmek şeklinde kendisini göstermektedir” dedi.

Dr. Yalçın, havaların soğumasına bağlı idrar yolu enfeksiyonunun sadece kadınları değil sanıldığının aksine erkeklerde de rastlandığına, ayrıca prostat ve taş hastalığının da şikayetlerinin soğukta arttığını ifade ederek, “Erkeklerde yaşla birlikte artan prostat bezi büyümesi ve idrar torbasının tam olarak boşalmaması ile yaşlılığın getirmiş olduğu vücut direncinde azalma durumu prostat bezini enfeksiyonlara daha yatkın duruma getirebilmektedir. Aşırı soğuk ortamlardan kaçınılması, yeterince sıvı tüketilmesi, vücut direncini arttıracak besinlerin daha çok tüketilmesine ek olarak yukarıda sözü edilen diğer koruyucu önlemlerin de alınması ile bu sıkıntılı durumun gelişmesi anlamlı ölçüde azalabilecektir” diye konuştu.

Prostat iltihabı da sistit gibi sık sık idrara gitme, ağrılı ve zor idrar yapma, tam olarak rahatlayamama ve zaman zaman da ateş gelişimi ile kendisini göstermekte olduğuna dikkat çeken Yalçın, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Havaların soğuması ile birlikte prostat şikayetinin artığını ve bu yüzden prostat büyümesi (kısaca BPH) hastalarının özellikle soğuk havalarda ilaç tedavilerini aksatmadan düzenli olarak almaları, çok soğuk havada dışarı çıkmamaları, ayaklarını soğuktan korumaları, soğuk yere oturmamaları, acı ve baharat tüketimini azaltmaları, akşam yatmadan 2-3 saat evvel sıvı alımını sonlandırmaları gerekmektedir."

Sistit Nedir

Latin dillerinde sist (cyst) idrar kesesi yani “mesane”, sistit (cystitis) ise “idrar kesesi iltihabı (enfeksiyonu)” anlamına gelmektedir. Halk arasında yanlışlıkla sistik olarak da geçebilmektedir.

Sistit; mikrobik bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkabileceği gibi kimyasal bir irritan (tahriş) veya travmatik bir zedelenme sonucunda da oluşabilmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşmayan sistit türüne “amikrobik sistit” adı verilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp