Soğuk Apse

Soğuk apse

Verem hastalığında görülen bir apse türüdür. Öyle ki el şişkinlik üzerine konulunca sıcaklık alınamaz ve basmakla ağrı uyandırılamaz. Daha doğrusu sıcak apsedeki kat''i iltihap belirtileri yoktur. Fakat şişlik açılırsa, sıcak apsedeki gibi bir apse muhteviyatının olduğu görülür.

Soğuk apsenin iki özelliği vardır:

İçinde irin yapıcı mikroplar ve irinleşme yoktur. Apse muhteviyatını harab olmuş doku materyali meydana getirir.
Apsenin menşei ile görüldüğü yer arasında her zaman doğrudan bir münasebet yoktur. Mesela bel omurlarının soğuk apsesi ( omurga veremi, pott hastalığı ) kasıkta bir apse ile kendini belli edebilir.
Sıcak apselerin tedavisi, cerrahi müdahale iledir. Bu tedavi, apse yerinin açılması, irinin boşaltılması ve antibiyotikli merhemler ile muamele ve ilave olarak uygun antibiyotiklerin verilmesidir.
Soğuk apselerde ise verem ilaçları kullanılır. Bazan (mesela böbrek vereminde) olayın yayılmasını önlemek için cerrahi işlem yapılabilir.

Apse Tedavi Yöntemleri

İç uzuvlarımız da ki apseleri, esasen ancak mütehassıs hekimler ve birçok araştırmalar neticesinde meydana çıkarabilirler ve tedavi için hasta ve muhiti tarafından yapılacak tek şey iyi bir mütehassıs eline teslim olmaktır. Diş apseleri için de keza bir diş doktorunun müdahalesi lazımdır. Cilde yakın olan apselere gelince: Bunlar henüz ufacık bir sivilce veya kan çıbanı halinde iken bol tentürdiyot sürmek lazımdır. Eğer biraz daha büyümüş ve mesela fındık kadar filan olmuş ise kaynar su içine batırılmış bir bezin suyunu sıkıp üzerine biraz alkol serperek çıban üzerine pansuman yapmak lazımdır. Bu tedbirlerle çok defa apse iyi olabilir. Fakat iyi olmaz. Kızartı, şişlik artar ve ateş yükselirse hekime baş vurup apseyi yardırmak lazımdır. Soğuk apseleri hasta ve muhiti tedavi edemez. Mutlaka hekim tedavi etmelidir. Bunları açmaktan ziyade şırınga ile boşaltmak yolu tercih edilmektedir; Lüzum varsa bittabi açmak ve apsenin bulunduğu yeri kazımak da lazımdır. Soğuk apseler de vücudun umumi surette kuvvetlenmesi için gerekli gıdalar vermek, mevsim kış ise balık yağı değil ise başka ilaçlarla hastalığa karşı mücadele lazımdır. Sıcak bir apsenin yarılarak içinin boşaltılması çok defa hastalara dünyaya yeniden gelmiş kadar bir rahatlık verir.

Apse bitkisel tedavisi için şifalı bitkiler


apseye iyi gelen bitkiler

Soğan :
Bir baş soğan, kabuklarıyla külde pişirilir. Apsenin bulunduğu yere tülbentle sarılır. Yaklaşık 1 gün içinde apse olgunlaşıp, cerahat akar.

İncir :
Taze incir ortadan kesilip apsenin üzerine konarak yine bir tülbentle sarılır. Bu da cerahat toplanmasına yardımcı olur. Apseden cerahat çıkmaya başladıktan sonra hafifçe sıkmak suretiyle iltihap akıtılır. Sonra oksijenli su veya tentürdiyot ile yara etrafı temizlenerek gazlı bezle kapatılır.

Sarımsak :
Bir diş sarımsağı ikiye bölüp apsenin üzerine koyarsanız, iltihabı kurutmaya yardımcı olur.

apse nasıl geçer :
apse nasıl iyileşir çok güçlü bir antibiyotik olan sarımsak, harici kullanımının yanında dahilen de apse tedavisi için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri ile Ekinezya apsenin iyileşmesine yardımcı olabilir.

apseye ne iyi gelir :
Ekinezya ürünleri alınabileceği gibi çayı da yapılabilir. Bir bitki olmamasına rağmen bitkilerden hazırlanan bir besin olan Bal da ciltteki yara, bere ve apselerin tedavisi için oldukça yaygın olarak kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp