Tifüs Hastalığı

Tİfüs Hastalığı
Halk arasında lekeli humma adı da verilen, nedeni haşerat olan ve bir hastalıktır. Günümüzde yaygın olmayan bu hastalık geçmişte birçok insanın hayatına mal olmuştur. Hastalığa neden olan etken Rickettsia prowazekii adı verilen bir mikroorganizmadır. Kötü hijyen koşulları, hastalığın oluşmasına davetiye çıkarmaktadır. Tifüs, halen Afrika, Amerika ve Asya gibi dünyanın bazı bölgelerinde etkisini göstermektedir.

Bulaşma yolu ve nedenleri nedir?

Tifüslü insanların kanını emen bit, kendisine hastalık etkeni olan ricketsiaları bulaştırmış olur. Bu bitin başka insanlara gitmesi ile de ricketsialar cilt üzerine bırakılmış olur. Bu kişiler kaşıma yolu ile riketsiaları bitin ısırdıkları yerin içine sokarlar. Bu sayede hastalık taşınmış olmaktadır. Tifüse sebep olan pislik ve pis ortamlar, aşırı kalabalık yerlerde yaşamak, açlık ve yorgunluktur.

Tedavisi nasıldır?
Tedaviye geçmeden önce önlem almanın daha basit ve zahmetsiz olduğunu belirtmek isteriz. Vücut bitini kontrol altına almak için bit pudraları kullanılabilir. Tifüs olan kişiye sulu ve sindirimi kolay yiyecekler verilir. Bol kalorili beslenmesine ve vücut temizliğine çok dikkat edilir. Evinizde fare varsa yaşamalarına izin vermeyin. Fare yuvalarına haşere ilaçları koyun. Kedi veya köpeğinizin bit taramasını yapın. Hatta mümkünse beslemeyin.
Tifüsün günümüzde aşısı bulunmaktadır. Tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Tedavide doktorun önerdiği antibiyotiklerin yanı sıra kloramfenikol ve tetrasiklinler kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp