Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar

Tiroid Hastaları Nasıl Zayıflar : Tiroit bezi tarafından salgılanan hormonlar metabolizmayı ayarlayan ve hızlandıran hormonlardır. Tiroit bezinin az hormon salgılaması durumuna hipotiroidi deniyor. Tiroit eksikliğinde bazal metabolizmanızın çalışma hızı da yavaşlıyor; vücudunuzdaki yağ ve enerji yakımında aksamalar oluyor. Bu olaylar sonucu tüm çabalarınıza rağmen kilo problemleri ortaya çıkmaya başlıyor.

Tiroit hormonunun azlığı, vücudun yavaşlamasına yol açarak hastayı fiziki ve zihinsel yönden tembel durumda bırakır. Tiroit hastalığı olduğu tespit edilen ve kilo fazlalığı olan kişilerin öncelikle endokrin uzmanına başvurmaları gerekir.Tiroit, dengesiz ve yetersiz beslenme; suyun içindeki florür; hareketsizlik; sebze ve meyvelerdeki pestisitler; ilaç kalıntıları; x-ray ışınlarına maruz kalmak; alkol ve birtakım ilaçlardan etkilenebilir.Tiroit hastalığında ilk başta kilo artışı olsa da eğer ilaç tedavisine başlanır, dengeli beslenmeyi ve egzersizi hayat tarzı haline getirirseniz kilo verebilirsiniz. Ülkemizde yaygın olarak görülen hipotiroidi sorunlarında beslenme büyük önem taşıyor.

Neden kilo veremiyorsunuz?


Tiroit yetmezliği olan kişiler kilo veremiyorsa şu nedenler araştırılır:
1. İlaç yeterince alınıyor mu? TSH düzeyi istenen seviyede mi? TSH, 1-1,5 düzeyine indirilerek kilo verme sağlanabilir.
2. Kanda insülin düzeyine bakılır. İnsülin yüksek ise ona yönelik tedaviler uygulanır.
3. Kalori azaltılması yeterince yapılmamış olabilir.
4. Selenyum, B vitamini, yağ asitleri, magnezyum ve kalsiyum eksikliğiniz var mı?
5. Psikolojik stres varsa düzeltilmelidir. Stresi olan kişilerin kilo vermesi zordur.
6. Diğer hormon bozuklukları olup olmadığı araştırılır. (Kortizol eksikliği, yumurtalık kistleri, prolaktin hormon yüksekliği, kan kalsiyum azlığı gibi)

Beslenme önerileri

1 - Genel olarak sağlıklı bir beslenme uygulanmalı. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineraller, posa ve su yönünden zengin olan tüm yiyecekler, diyetisyen tarafından, kişinin bünyesine özel hazırlanan miktarlarında olmalı.
2 - Tam tahıl ürünleri ve kuru baklagil tüketimi ihmal edilmemeli. Kuru baklagiller özellikle iyi birer bitkisel protein kaynağıdır ve haftada en az 1-2 kez tüketilmeli.
3 - Düzenli olarak taze ya da kuru kayısı, gün kurusu kayısı, hurma, yumurta sarısı, pekmez, maydanoz, maydanoz suyu, patates, kuru ya da taze mürdüm eriği, tam tahıl, balık, tavuk, süt ürünleri ve peynir tüketilmeli
4 - Sarımsak, su teresi gibi besinler fazla tüketilmemeli.
5 - Tiroit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekler (guatrojenik besinler), aşırı alınmamalı. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp, ıspanak, pazı ve şalgam, guatrojenik besinlerdir. Eğer hipotiroidi semptomları arttıysa ya da ileri düzeyde ise bu yiyecekler tamamen diyeten çıkarılmalı.
6 - Mantar ve bira mayası aşırı tüketilmemelidir.
7 - Diyette, ihtiyaca uygun, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri ve sarımsak) alınmalı
8 - Selenyum seviyesini dengede tutmak için mercimek, ayçekirdeği ve susam tüketilmeli.
9 - Çinko bakımından zengin badem, tofu, istiridye, yengeç, tavuk ve hindi gibi gıdalar yeme alışkanlıkları arasında olmalı.
10 - E, A ve C vitamini yeterli miktarlarda alınmalı.
11 - B2 (Riboflavin), B3 (Niasin), B6 (Piridoksin) yeterli ve dengeli miktarlarda alınmalıdır. B vitamin kompleksi hücre yenilenmesi ve hücresel enerji üretimi, sindirim sistemi, immün (bağışıklık) fonksiyonlar ve tiroit fonksiyonları için gereklidir.
12 - Rafine edilmiş besinlerden (beyaz un, şeker) uzak durulmalı.
13 - Florür (diş macunları ve musluk suyunda mevcuttur) ve klordan (musluk suyunda mevcuttur) sakının. Klor ve florür, tiroit bezlerindeki iyot reseptörlerini bloke eder ve hormon seviyelerini düşürür.
14 - Tiroit ilaçları diğer ilaç ve besinlerle etkileşime girebileceği için mutlaka aç karnına ya da doktorunuzun önereceği şekilde kullanılmalı
15 - Bol su içilmeli. Musluk suları kullanılmamalı. Tüketilen suyun kalitesine ve içeriğine dikkat edilmeli.
16 - Düzenli egzersiz yapılmalı. Egzersiz, tiroit bezinin salgısını ve salgılanan tiroit hormonuna karşı doku duyarlılığının artmasını sağlar. Metabolizma yavaş çalışıyorken egzersizle ve kas kütlesinin artırımıyla metabolizma hızı artırılabilir.

Yorumlar

  • Fat** Ayt****
    7 yıl önce
    tsh 4.67 kılo veremıyorum levortron 50 kullanıyorum ne yapmam gerekır
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hormon değerlerinizde sorun yaşadığınız için normal kişilere göre kilo vermeniz biraz daha zor olacaktır. detaylar için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Zey*** Yam**
    7 yıl önce
    merhaba ben 24 yaşında ve bekar bir kızım. üç yıldır hipotiroidi hastasıyım . kilo veremiyum. degerlerim 8.50 leri hiç düşmediği gibi adet kanamam da durmuy. levetiron 50 mg kullanıyum. ne önerirsiniz?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hipertiroidi, tiroit hormonlarının kan düzeyinde yüksek olması durumudur.Adaçayı triodi normal düzeye indirmede faydalıdır.Bunun için size adaçayı karışımlı setimizi önerebilirim. geçmiş olsun Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Tul** Ani***
    5 yıl önce
    Merhaba zehirli guatrdan ameliyat oldun 2011 yılında Şuan Euthyrox 150mg kullanıyum ve kilo veremediğim gibi aksine alıyum Şubat ayında yapılan değer 49.80 kilo verebilmek için ne yapmalıyım teşekkür ederim şimdiden
    • Şifalı Bitkilerim
      5 yıl önce
      Detaylı görüşülmesi gereken bir sorun bu, sorulması gereken bir kaç soru olacak. Bu sebeple size ulaşabileceğim bir telefon numarası verirseniz hemen irtibata geçeceğim. Bilgi Hattı : 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp