Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Ülseratif Kolit Belirtileri Nelerdir?

Kolon ve rektumun kronik iltihap ve ülserasyonudur (yaralanmasıdır).Nedeni: Bilinmemektedir.Belirtileri: Genellikle genç erişkin olan hastada, diyare ve bağırsaktan kanamayla birlikte bazen görülen kabızlık belirir. Zamanla, diyare başlıca belirti haline gelir, karında ağrı ve duyarlık vardır ve durumun ağır olduğu hallerde su kaybı, damardan sıvı verilmesini gerektirecek . niteliktedir. Hastalık, zayıflatıcı, çalışmayı önleyicidir; hasta kendisiyleaşırı ilgilenmeye, endişe ve depresyon belirtileri göstermeye başlar. Arada iyileşme devreleri olabilirse de, hastalık kronikleşip, tekrarlayabilir.
 
Tedavi: Tam yatak dinlenmesi ve yüksek proteinli diyettir. Ağır anemi varlığında, kan nakli gerekir ve diyete demir eklenir. Kalıcı lavman halinde kortikosteroidler verilebilir. Devamlı bir cevap alınamazsa, hasta bağırsak bölümünün çıkarılıp, yapay anüs yapılması (ileostomi) gerekebilir; çünkü, ileosto- miyle rahatça yaşanabildiği halde, ülseratif kolitle yaşamı sürdürmek hemen hemen çok güç olabilir.

Ülseratif kolit zaman zaman şiddetlenebilen, zaman zaman da sessiz seyreden bir hastalık. Ülseratif kolitin belirtileri ve belirtilerin şiddeti, yaranın oluştuğu bölgeye göre değişiyor.

Genellikle hastalık şiddetlendiği zaman, hastalarda kramp şeklinde karın ağrıları görülüyor. İshal de yine sık görülen belirtilerden. İshalle birlikte kanama da olabiliyor. Ayrıca dışkıyla birlikte sümüksü bir akıntı olması, hastalığın önemli bulgularından sayılıyor.

İltihap şiddetlendikçe ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik artabiliyor. Rektum bölgesinde iltihap bulunan hastalar sık sık dışkılama ihtiyacı hissedebiliyorlar.

Kanamanın sık görüldüğü bir hastalık olduğu için kronik kan kaybı sonucu kansızlık ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bağırsaklardan demirin ve B12 vitaminin emiliminin bozulması da kansızlığa yol açan nedenlerin arasında sayılıyor.

Yaşlı hastalarda kabızlık da görülebiliyor.

İştah azalması da yine ülseratif kolit hastalığının bulguları arasında.

Ülseratif Kolit Nedir ?

Ülseratif kolit (UK), inflamatuar bağırsak hastalığı (IBH)'nın bir şeklidir. Ülseratif kolit ülserler ve açık yaralar ile seyreden, kalın bağırsakları tutan bir kolittir. Aktif hastalığın ana belirtisi genellikle aşamalı bir başlangıç gösteren ısrarlı kanla karışık diyaredir. IBH sıklıkla sıkıntılı ama daha az önemli olan irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile karıştırılır.

Ülseratif kolitin bir diğer inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığı ile arasında benzerlikler vardır. Ülseratif kolit alevlenen semptomların ve göreceli olarak semptomsuz dönemlerin olduğu kesintili bir hastalıktır.Ülseratif kolitin semptomları bazen kendi kendine azalabilmesine rağmen, hastalık gerilemeye girmesi için tedaviyi gerektirir. Ülseratif kolit Birleşik Devletler'de her 100,000'de 35-100 kişide[1] ya da populasyonun 0,1%'inden azında meydana gelmektedir.

Hastalık birbirinden ayrı ülkelerin kuzey bölgelerininin yanı sıra dünyanın kuzeyindeki ülkelerde daha yaygındır. Tanı oranlarının daha fazla olması nedeniyle varlıklı ülkelerde hastalık oranı daha yüksek olma eğilimindedir. Ülseratif kolitin bilinen bir sebebi olmamasına rağmen, genetik bir unsurun varlığından şüphelenilmektedir. Hastalık, yatkın bir kişide çevresel etmenler tarafından tetikleniyor olabilir. Beslenmeyle iligili değişiklikler kişinin hastalıktan duyduğu sıkıntıyı azaltmasına rağmen, ülseratif kolitin beslenme faktörlerinden kaynaklanmadığı düşünülmektedir.

Ülseratif kolit bir otoimmün hastalık olarak tedavi edilir. Tedavi anti-inflamatuar ilaçlarla, immunosupresyon ile ve immün cevabın özgün bileşenlerini hedefleyen biyolojik terapi iledir. Kolektomi (cerrahi olarak kalın bağırsağın kısmi ya da tam olarak çıkarılması) bazen gereklidir; fakat hastalık için tedavi edici değildir.

Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit hastalığı zaman zaman ani alevlenmeler, zaman zaman da sessiz dönemlerle seyretmektedir. Hastalık alevlendiği dönemde ciddi belirti ve bulgularla seyrederken, sessiz dönemlerde hasta normal yaşamını kolaylıkla sürdürebilmektedir. Hastalığın etkeni tam olarak bilinmediği için hastalığın ne zaman alevleneceği ve buna neyin neden olduğu da bilinmemektedir.

Ülseratif kolit tedavisinin amacı;
  • Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek
  • İltihabi hasarı kontrol altına almak
  • Beslenme bozukluğunu düzeltmek
  • Karın ağrısı, ishal ve kanama şikayetlerini azaltmak
  • Kanser gelişimini engellemektir.
Hastanın belirti ve bulgularına göre her hastayı ayrı değerlendirmek gerekir. Hastanın yaşına, cinsiyetine, hastalığın süresine, hastalığın şiddetine, hastanın yaşam kalitesine göre bir tedavi programı yapılmaya çalışılır. Bu nedenle diyet planlaması, ilaç tedavisi, ameliyat veya bunların kombinasyonu ülseratif kolit hastalığının tedavisinde kullanılır.

Ülseratif Kolit hastalığının kesin tedavisi olmadığı için hafif vakalarda sadece bulgulara yönelik tedaviler verilmektedir. Bazı durumlarda ise hastalığın etkilediği kalın bağırsağın tümünün ameliyat ile çıkarılması kesin bir çözüm olabilmektedir.

Şiddetli vakalarda ilaç tedavisine ek olarak bağırsakları istirahate almak gerekir. Bu tip vakalarda tedavi, hastanede yatarken planlanmalıdır. Hastalara lifsiz, kolay sindirilen diyet veya damardan besin maddeleri verilir. Bu destek tedavisine verilen cevaba göre sonraki tedavi planı yapılır.

Ülseratif Kolitte Diyetin Faydası Var Mi?

Ülseratif kolit hastalarında herhangi özel bir diyet uygulamasının faydalı olduğu ya da her hangi bir gıdanın Ülseratif kolitte zararlı olduğu bilimsel olarak gösterilememiştir. Toplumda (% 5-10) sıklığında görülen süt tahammülsüzlüğü (laktoz intoleransi) zaten var olan ishale katkıda bulunabilir. Bu durumlarda süt ve süt ürünlerinden uzak durulması veya marketlerde bulunan laktazlı sütlerin tüketilmesi önerilebilir. Aspirin ve romatizma ilaçları Ülseratif koliti alevlendirilebileceğinden bu ilaçların kullanımından kaçınılmalıdır. Genel olarak temiz, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi yeterlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp