Varis Ülseri Tedavisi

Varis Ülseri Tedavisi : Genellikle bacağın ön ve alt kısmında bulunan varisli bölgelerde meydana gelen yaralardır.

Varis Ülseri Belirtileri: Ülser genellikle bacağın ön kısmında ve ayak bileğine yakın bir yerde yuvarlak bir yara olarak ortaya çıkar. Ayak bileği şişer, deri esmerleşir ve bazen de ağrı hissedilir.

Varis Ülserinin Nedenleri:
Varisli bölgedeki kılcal damarların zayıflaması ve buna karşın basıncın artması, zayıflayan ve basınç altında kalan bölgelerde en ufak bir darbede dahi yara oluşmasına neden olmaktadır.Yara açılan bölge yeterince beslenemediği için varis ülserinin iyileşmesi çok uzun zaman almaktadır.

Varis Ülseri Tedavisi:


Tedavi biraz zaman alabilir. Tedavide öncelikle varisler tedavi edilerek yaranın üzerindeki kan basıncı azaltılır ve yaraların iyileşmesi kolaylaşır.Varisler tedavi olduktan sonra yeniden yeterli kan akışı ile beslenmeye başlayan bölgede varis ülserleri büyük oranda kendiliğinden iyileşmeye başlar.Bu süreçte yara bakımı yapmak yaranın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Varis hastalığını anlamak için normal bacaklardaki kan akımının fizyolojisini anlamamız gerekir.Kan toplar damarlar (venler) yoluyla bacaklardan kalbe doğru akar.Bacaklarımızda 3 çeşit toplar damar bulunmaktadır.Derin yerleşimli popliteal ve femoral venler çevrelerindeki kas pompası yardımıyla kan akımının 95 % sağlamaktadır.

Yüzeysel venler cilt altında yerleşmekte olup kan akımının 5% sağlar.Perforan venler derin ve yüzeyel toplar damar sistemini birleştirir.Varis hastalığı yüzeyel toplar damarların hastalığıdır.Mültiple faktorlerin etkisi altında yüzeyel toplar damarlar dilate olup elastisitelerini kayb ediyorlar.

Venlerdeki kapakcıklar ise normal fonksiyonlarını kayb edip kan akımı sırasında tamamen kapanmıyorlar ve bunun sonucunda kan ters yönde kalbe doğru değil ayaklara doğru akar .Derin venöz sistemdeki dolgunluk perforan venler yoluyla yüzeyel venöz sistemi de etkiler ve yüzeyel venöz sistemde genişleme ve dolgunluk ortaya çıkar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp