Yatak Islatma İçin Yapılacaklar

Yatak Islatma İçin Yapılacaklar :

Enürezis nokturna (gece yatak ıslatma - gece işemesi) nedir?

Tıp dilinde enürezis nokturna ya da nokturnal enürezis adını verdiğimiz yatak ıslatma problemi bir kız çocuğunun 5, erkek çocuğunun da 6 yaşına gelmesine rağmen geceleri uykuda idrarını kaçırması, yatağını ıslatması problemidir. Genel olarak 6 yaşından önce sadece geceleri yatak ıslatma durumunu önemli bir problem olarak kabul etmiyoruz.

Birçok çocukta görüldüğünü biliyoruz.

Ama 6 yaşın ötesinde çocuk çağı başladığı zaman yatak altı ıslatma sorunu devam ediyorsa bunun artık bir sorun olduğunu düşünmek ve profesyonel bir yardım almak için hekime başvurmak gerekir. Enürezis nokturna, gece yatak ıslatma sorunu yaygın bir hastalıktır. 5 yaşındaki çocukların %20''''sinde 10 yaşındaki çocukların da %5''''inde görülür. Hatta ihmal edilirse 20 yaşı geçtikten sonra erişkin çağda bile %1 oranında gece yatak ıslatma problemiyle karşılaşılabilir. Yatak ıslatma sorunu Yatak ıslatma durumu, uykusu ağır, hiperaktif ve horlayan çocuklarda daha sık görülüyor. Beş yaş civarındaki çocukların yüzde 15’inde bu soruna rastlanabiliyor.

Yatak ıslatma sorunu 

Onlarca çocuk her gece istemsiz olarak yatağını ıslatıyor. Tıpta ‘Enürezis noktürna’ olarak adlandırılan yatak ıslatma sorunu, beş yaş civarındaki 100 çocuktan yüzde 14-15’inde görülüyor. Uzmanlar, beş yaşına gelmiş bir çocukta ayda iki geceden fazla yatak ıslatmanın normal olmadığını vurgulayarak, tedavi edilebilen bu sorunla ilgili çocuğun ve ailesinin suçlanmaması gerektiğine işaret ediyor. Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2’nci Üroloji Klinik Şefi Prof. Dr. M. İhsan Karaman, enürezisin nedenleri ve sorunun boyutları hakkında sorularımızı yanıtladı.

Enürezis nedir?
Kızlarda beş, erkeklerde altı yaşını geçmiş olmasına rağmen, bir çocuğun gece uykuda yatağını ıslatması, tıp dilinde ‘Enurezis’ olarak adlandırılıyor. Yatak ıslatma, insanlık tarihinde kayıtları bulunan en eski sağlık sorunlarından biri. Yatak ıslatan bir çocuğun tanı ve tedavisinin ABD’de yaklaşık 5 bin dolara mal olduğu düşünülürse meselenin ciddiyeti anlaşılır.

Çocuklarda görülme sıklığı nedir?
Beş yaş civarında yüzde 20, 10 yaş civarında yüzde 5 oranında görülür. Erkek çocuklarda kızlardan 1.5-2 kat fazladır. Erişkin çağda ise yüzde 0.5-1 oranında görüldüğü söylenebilir. Mersin Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada; 5-12 yaş grubunda yüzde 19.6 ve 13-19 yaş grubunda yüzde 2.4 sıklık oranında enurezis görüldüğü tespit edildi.

Erkek çocuklarda neden daha fazla görülüyor?
Bunun kesin nedeni bilinmemekle beraber, tıpkı ergenlik çağına girmede görüldüğü gibi, kızlarda gerek sinir sistemi gerekse kaslardaki olgunlaşmanın biraz daha erken olmasına bağlanabilir.

Enürezise yol açan organik nedenler nelerdir?
Genel olarak yatak ıslatan çocuklarda yüzde 70 oranında bir genetik yatkınlık söz konusudur. Beraberinde; ADH hormonunun (beyinden salgılanan bir madde) görece eksikliği nedeniyle böbreklerin gece boyunca çok idrar üretmesi, uyanma bozukluğu, idrar torbası kapasitesinin yetersizliği ve aşırı kasılmalar yapması gibi fonksiyonel sebeplerden biri veya birkaçı bulunabilir.

Altta yatan başka ne gibi nedenler olabilir?
Yatak ıslatmanın nadir görülen sebepleri arasında; kronik bademcik iltihabı veya geniz etine bağlı üst solunum yolu tıkanıklığı, alerji, parazitler, kronik kabızlık ve idrar yolu iltihapları sayılabilir.
Yarım çay kaşığı kuru balkabağı tohumunukullanın ve eğer isterseniz bunları robotta öğütebilirsiniz.
Bir buçuk bardak dolusu sıcak suyu yarım çay kaşığı tohumun üzerine dökün ve 30 dakika bekletin. Sonra şeker veya balla tatlandırın. Yemeklerden önce bundan alın. Şiddetli vakalarda üç gün boyunca günde üç kere alın ve üç günden sonra da günde bir kere alın. Verilen bu miktar 4 yaş civarındaki çocuklar içindir, fakat çocuğun yaşına göre verilen miktar ayarlanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp