İbrahim Saraçoğlu Üzüm Çekirdeği Faydaları


İbrahim Saraçoğlu Üzüm Çekirdeği Faydaları



Üzüm Çekirdeği Faydaları İbrahim Saraçoğlu. Dr. İbrahim Saraçoğlu Üzüm Çekirdeğinin Vücudumuz Açısından Son Derece Önemli Bir Bitki Olduğunu ve Birçok Hastalığa Faydası Bulunduğunu Belirtmektedir.

Üzüm Çekirdeği Faydaları 



- Antioksidan özelliği bulunan üzüm çekirdeği, vücudu kendi içinde oluşan ya da dış kaynaklı serbest oksijen radikallerinden ve diğer radikallerden korur.

- Üzüm çekirdeği damar yozlaşmasını önlüyor ve damarları sağlamlaştırıyor.

- Hipertansiyon, kalp krizi ve felç olasılığını minimale indiriyor.

- Diyabetli ve varisli kişilere tedavi sürecinde fayda sağlıyor.

- Gözü maküler dejenerasyon ve kataraktan koruyor.

- Üzüm çekirdeği, sürekli bilgisayarın başında olan kişilerin göz sağlığının korunmasında da önemli yer tutuyor.

- Faydaları saymakla bitmeyen üzüm çekirdeği DNA hasarını azaltarak, kanser oluşum riskini de düşürüyor.

- Üzüm çekirdeği cildin bağdokusunda bulunan kollajeni sağlamlaştırdığı gibi deriyi dinçleştiriyor, kozmetik sanayinde merhem olarak kullanılıyor.

- Üzüm çekirdeği damarların kollajen dokusunu da sağlamlaştırdığı için damar sertliği ve damar sertliğiyle ilgili çok sayıda hastalığın oluşumunu önlüyor.

- Histamin salgısını azaltarak alerjiyi önlediği de bilinen üzüm çekirdeği, iltihabi prostaglandinlerin sentezini azaltarak romatizmal hastalıklar, ağrı ve endometrioz gibi durumlarda yararlı oluyor.

- Üzüm çekirdeği kullanımında çekirdek ekstresinin 100 miligramlık kapsülleri piyasada satışa sunuluyor.

- Üzüm çekirdeği artık kapsül halinde pek çok yerde satılmakta. Hastalıklardan korunmak için günde 1-2 kapsül yutulması, bir hastalık varsa dozu iki katına çıkarılması uygun görülüyor. Tamamen doğal olan üzün çekirdeğinin fazla tüketilmesiyle ilgili bir yan etkisi ise bulunmuyor.

- Doktorunuza danıştıktan sonra bu kapsülleri kullanın. Eğer hekiminiz uygun görmez ise günde 1 avuç kara üzüm kurusu yemeniz de aynı işi görecektir.

Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Saymakla Bitmiyor


Üzüm, çoğumuzun sevdiği bir yaz meyvesidir. Pek çok insan üzüm yerken çekirdeklerini çıkarır. Peki, hiç düşündünüz mü üzüm yerken attığımız çekirdeklerinin faydaları olabileceğini? Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucu vücudumuza pek çok yararı tespit edilen üzüm çekirdeği, günümüzde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülkede ilaç niyetine satılmaya başlamıştır.
 
 Üzüm çekirdeği ödemden, ağrıya, midedeki yanmadan, damarların yenilenmesine kadar pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmakta, aynı zamanda yaşlanma etkilerini geciktirmekte ve kansere karşı koruyucu özellik göstermektedir. Üzüm çekirdeğinin faydaları ilk olarak Fransız kimyacı Jack Masquelier tarafından tespit edilmiştir. 1950 yılında Fransa’da üzüm çekirdeğinden damar koruyucu ilaç yapılmıştır. Hücreler yaşlanırken, kollajen (kılcal damarlar hücreler de dâhil hücrelerin onarımında ve büyümesinde önemli olan bir protein lifi) kaybeder. Zayıflayan kılcal damarlar, kolay morarmaya ve varis geliştirmeye yatkın hale gelir.
 
 Ağrılı, yorgun, şişkin bacaklar ve varis gibi şikâyetler özellikle 25 yaş ve üzeri bayanlarda, sürekli oturmak ve ayakta durmak, dengesiz beslenmek, egzersiz yapamamak, sigara içmek, doğum yapmak, kabızlık ve sıcak iklim veya ortamda bulunmak gibi nedenlerden dolayı hayli yaygındır. Kırmızı üzümün çekirdek özütünde bulunan flavanoid maddesi söz konusu rahatsızlıklardan kaynaklanan şikâyetleri rahatlatmakta ve tedavi etmektedir.Üzüm çekirdeği özütü, kılcal damarları serbest radikal saldırısından koruyarak zayıflamasını önlemeye yardım eder. Kollajenin üretimi için gerekli olan C vitamininin performansını geliştirerek kollajen üretimini artırır. 
 
Ayrıca arterlerin, kılcal damarların ve bedenin diğer dokularının elastikiyetini, esnekliğini ve güçlerini korumalarına yardımcı olur. Yüksek tansiyon hastalarında zayıflamış kan damarlarını güçlendirdiği görülmüştür.ABD’de, Nebraska Creighton ve Washington Georgetown Üniversiteleri’nde yapılan çalışmalar, üzüm çekirdeğinde bulunan bioflavonoidlerin C ve E vitaminleri ile beta karatenden daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.Üzüm çekirdeği “omega” deposudur. Üzüm çekirdeği yağının doymamıştık değeri yüzde 90’lar civarındadır. Omega-6 grubu linoleik yağ asidi ile Omega-9 grubu oleik asit bakımından zengindir. 
 
Üzüm çekirdeği kalbimizin dostu, damar sertliğinin ise panzehiridir. Yapılan çalışmalarda üzüm çekirdeğinin, arterlerde plak ya da yağ birikimlerinin oluşmasına neden olan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), diğer adıyla kötü kolesterolün okside olmasını önlediği tespit edilmiştir.Kötü kolesterolün oksidasyonunu engelleyen üzüm çekirdeği, atar damar duvarlarında lipit birikiminin oluşmasını engelleyerek, kolesterolle mücadele etmektedir. Bilim adamları, üzüm çekirdeğinin yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını düşürmede etkili olduğunu tespit etmişler ve bu etkiyi yapısında bulunan polifenollerin antioksidan özelliğine atfetmişlerdir.Üzüm çekirdeği ayrıca kalp krizlerini ve felçleri tetikleyen tehlikeli kan pıhtılaşması eğilimlerini düzeltir ve kanın akışkanlığını artırır.
 
Böylece beyne ve kalbe giden kan akımı düzenlenir. Üzüm çekirdeği iyi bir “kanser savaşçısıdır.”ABD’de, Birmingham Alabama Üniversitesi’ndeki bilim adamları farelerde deneysel kanser oluşturarak yaptıkları çalışmalarında, üzüm çekirdeğinin DNA hasarını azaltarak ve kromozom yapısını koruyarak kanser önleyici özellik gösterdiğini tespit etmişlerdir.Colorado Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ise meme kanserinin tedavisinde doksorubisin (meme kanserinin tedavisinde kullanılan bir ilaç türü) ile beraber üzüm çekirdeği özütü kullanıldığı zaman tedavinin daha etkili olduğunu belirtmişlerdir.
 
 Aynı araştırma grubu prostat kanseriyle ilgili hücrekültürü ve hayvan çalışmalarında üzüm çekirdeği özütünün kanser hücreleri üzerinde durdurucu etki yaptığını göstermişlerdir.İtalya’da Roma Sapienza Üniversitesi’nde yapılan test tüpü çalışmalarında ise üzüm çekirdeğinin kalın bağırsak kanseri tedavisinde faydalı olabileceği belirlenmiştir.Deney hayvanları üzerinde Dedeman Hematoloji- Onkoloji Hastanesi ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Araştırma Laboratuvarları’nda yaptığımız ve ödül aldığımız çalışmalarda ise üzüm çekirdeği takviyesinin kanser tedavisinde meydana gelen olumsuzlukların daha az yaşanmasına katkıda bulunduğu saptanmıştır.İnsan vücudunda alerji ataklarını başlatan suçlu “his- tamin” adı verilen maddedir. 
 
Üzüm çekirdeği histamin üreten enzimlerin salgılanmasını önler. Bu özelliği sayesinde polen ve besin alerjilerinde görülen aşırı duyarlılığı ve bunlara bağlı ortaya çıkan saman nezlesi gibi yaygın alerjik hastalıkların görülme sıklığını azaltır.Artrit gibi romatizmal hastalıklarda serbest radikal hasarının, bu hastalığa eşlik eden eklem ağrısında ve şişmelerde payı vardır. Üzüm çekirdeği hem serbest radikal hasarıyla mücadele ederek hem de yangı olayını (inflamas- yonu) başlatan siklooksijenaz gibi enzimleri inhibe ederek, yangı karşıtı etkisi ile doku hasarını baskılar ve artrit gibi yangılı hastalıkları geçirmeye yardımcı olabilir.Mide hastalıklarında, özellikle ülser tedavisinde faydalıdır. Üzüm çekirdeği mukozadaki serbest radikal hasarını önler. Gastrin salgısını azaltıcı, prostaglandin salgısını ise artırıcı etkileriyle mide mukozası üzerinde koruyucu etki göstermektedir.2010 Mayıs ayında yayınlanan yeni bir çalışmada ise üzüm çekirdeğindebulunan proanthosiyanidin ve flavanoidlerin mide kanseri riskini azalttığı açıklanmıştır.
 
Mideyi korumasının yanı sıra önemli bir lif deposu olan üzüm, bağırsakların da çalışmasını düzenler. Bu nedenle kabızlık tedavisinde etkilidir. Üzüm çekirdeği diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde ve diyabet sonucu ortaya çıkan hastalıklara karşı korunmada etkilidir. Diyabetli kişilerde insülin hormonu eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kandaki miktarı yükselir. Üzüm çekirdeği vücutta insülinin etkinliğini artırarak kan şeker düzeyinin düşmesini sağlamaktadır.Katarakt normalde şeffaf bir mercek olan lensimizin herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmesi sonucu oluşan ve tüm dünyada birinci sırada gözlenen körlük nedenidir.
 
 Üzüm çekirdeği antioksidan etkisi ile katarakt oluşumunun ilerlemesini önlemekte, gözlerdeki kılcal damarlarda kan dolaşımını kuvvetlendirmekte ve böylece gözün saydam tabakasını korunmasına yardımcı olmaktadır.Üzüm çekirdeğinin yaşlanmaya bağlı görme gücünde bozulma meydana gelmesi gibi sorunları engelleyici özelliği vardır. Makuler dejenerasyon, okuma, araba kullanma veya çehreleri tanımada gerekli olan “keskin ve dosdoğru” görme özelliğini sağlayan retinanın küçük, merkezi bölümü olan makulanın genellikle yaşlılığa bağlı ortaya çıkan bozukluğudur. 
 
Makuler dejenerasyon ve katarakttan koruması üzüm çekirdeğinin göz sağlığı için önemini gösterir. Devamlı bilgisayar kullananların göz sağlığını korumaları için de uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Günümüzde yiyeceklerin lezzetli, gösterişli ve kolay erişilebilir biçimde sunulması, tüketim hız ve oranını artırmaktadır.
 
 Buna ek olarak kolay sindirilebilir olması, yiyeceklerin alım sıklığı ile günlük total enerji alimim artırmakta ve bütün bunların sonucunda toplumun tüm katmanlarında obezite sıkça gözlenmektedir. Üzüm çekirdeği, besinlerdeki yağların mide bağırsak kanalında sindirimini sağlayan lipaz enzimlerini (pankreatik lipaz, lipoprotein lipaz, hormon duyarlı lipaz) bloke ederek, yağların sindirimini ve emilimini önlemektedir. Bu özelliği ile üzüm çekirdeği obezitenin tedavisinde kullanılabilecek etkin, güvenilir, doğal bir ajan olarak görülmektedir.Vücuttaki en büyük ve en önemli organlardan biri olan karaciğerimiz, modern hayat alışkanlıklarının meydana getirdiği stres, sigara ve alkol kullanımı, hormonlu gıda tüketimi, aşırı hareketsizlik, düzensiz ve yetersiz beslenme, ilaç alımı gibi sebeplerin vücutta oluşturduğu zararlı toksinler tarafından her an saldırı altındadır. 
 
Yapılan araştırmalarda karaciğer hücrelerinde yağ birikmesi sonucu görülen karaciğer rahatsızlıklarının giderilmesinde üzüm çekirdeğinin olumlu etkileri tespit edilmiştir.Özellikle sınava girecek öğrencilere kuru üzüm yedirilmesinin bilimsel bir dayanağı vardır. Üzüm çekirdeğinde bulunan proanthosiyanidin maddesinin beyin dokusunda serbest radikallerin sebep olduğu lipit perok- sidasyonu ve protein oksidasyonunu engelleyerek antioksidan savunma mekanizmalarını güçlendirdiği, böyle- ce zihni daha hızlı çalıştırdığı ve hafızayı güçlendirdiği kanıtlanmıştır.Ayrıca bilim adamları doğal bir antioksidan olan üzüm çekirdeğinin antimikrobiyal ve antibakteriyel etkilere de sahip olduğunu bildirmişlerdir.
 
Üzüm çekirdeği şu durumlarda etkili olabilir:
 
• Eğer kan damarlarınızın yardıma ihtiyacı olduğuna düşünüyorsanız

• Cildiniz cansız ve solgun görünüyorsa

• Yüzdeki kırışıklıklar günden güne fazlalaşıyorsa

• Kalple ilgili sorunlarınız varsa, ani kalp krizi riskinden kurtulmak istiyorsanız

• Görme gücünüzde yaşlanmaya bağlı bozulma varsa

• Şişlikler ve ödem sorunu yaşıyorsanız

• Alerji probleminiz varsa

• Midenizde yanma hissediyosanız

• Yüksek tansiyon sorunu yaşıyorsanız

• Kolayca kanama ve morarma eğilimi varsa veya ailenizden birileri ya da siz daha önce kanamaya bağlı felç geçirmişseniz

• Şeker hastalığınız varsa

• Varis ve hemoroit gibi sorunlarınız varsa

• Dahası yaşadığınız anda ve ilerleyen yaşlarınızda zinde ve sağlıklı bir yaşam istiyorsanız üzüm çekirdeği akıllıca bir çözüm olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp