Taylan Kümeli Homosistein

Taylan Kümeli Homosistein :

Homosistein

Homosistein, vücutta üretilen bir aminoasittir. Yani, kolesterol gibi kanda birikebilen ve özellikle kalp hastalığına yol açabilen bir tür proteinden oluşur, insan vücudunda doğal olarak belli bir miktar bulunur, çünkü vücudun gereksinim duyduğu maddelerden biridir. Ama sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sebeplerle miktarı yükseldiğinde ciddi risk faktörü oluşturur.
 
 Kalp hastalığı riskini artırması açısından kolesterolden sonra gelmektedir.Beyin damarlarının tıkanması, depresyon, erken bunama, hamilelikte düşük yapmaya kadar pek çok soruna yol açan homosistein damar sertliği riskini de artırmaktadır.Homosisteinin anne karnındaki bebeğe zarar verdiği ve düşüklere zemin hazırladığı saptanmıştır. 
 
ABD''''deki bazı araştırmalardaysa depresyonlu, Alzheimer''''lı ve kanserli hastalarda yüksek homosistein düzeyine rastlanmıştır. Kan homosistein seviyesi yüksek olan anne adaylarında düşük yapma, erken doğum, bebeğin omurga kanalında açıklık oluşması nedeniyle sakatlık yaşaması, tansiyon yükselmesi, bebeğin rahimde yeterince kilo alamaması gibi sorunlar yaşanmaktadır.
 
Homosistein yüksekliği özellikle eti fazla tüketip, sebze yemeyenlerde görülmektedir. Yeterince folik asit, B6 ve B12 vitamini almayan kişilerde kan homosistein seviyeleri yüksek çıkmaktadır. Bu vitaminler homosisteinin kandan uzaklaştırılmasında temel rol oynar. Homosistein yüksekliğinin diğer sebepleriyse; genetik kalıtım, yaş, aktivite azlığı, sigara, alkol, bazı ilaçlar (özellikle sara ilaçları), aşırı çay kahve tüketimi, böbrek hastalıklarıdır. Kandaki homosisteinin yükselmesinin herhangi bir belirtisi yoktur.
 
 Kadınlarda 9, erkeklerde 10 milimol/litre normal kabul edilen sınırlardır.Homosistein miktarını düşürmek istiyorsanız B12, B6 ve folik asit içeren beslenme tarzına geçmelisiniz. B6 vitamini meyve, kırmızı et, balık, muz, fındık, fıstık ve sebzede; folik asit, karaciğer, meyve ve fındıkta bulunur.B12 vitamini ise, sebzelerde bulunmadığı için, vejetaryenler yeterli oranda B12 alamazlar, bunun sonucu hiç et yemeyen vejetaryenlerde homosistein yüksekliği görülebilir. Hem Alzheimer riskinden korunmak hem de kalp krizini önlemek için B vitamini takviyesi homosisteini düşürmek için yararlı olmaktadır.

YÜKSEK HOMOSİSTEİN DÜZEYİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR

Daha fazla meyve ve sebze (özellikle yeşil yapraklı sebzeler) yemek homosistein düzeyini düşürmekte yardımcı olacaktır. Diyetteki folat içeriği yüksek yiyecekler arasında tahıldan yapılmış kahvaltılıklar, mercimek, nohut, kuşkonmaz, ıspanak, fasulye sayılabilir. Eğer diyette yapılan değişiklikler homosistein düzeyini istenen seviyeye düşürmez ise folik asit, B6. B12 vitaminlerini hekim kontrollerinde kullanmak gerekebilir.

Hiperhomosisteinemi ne kadar yaygındır?

Hafif hiperhomosisteinemi düzeyleri, genel nüfusun yaklaşık %5''i ila %12''si arasında görülür. Alkolikler (daha az vitamin alımı nedeniyle) veya kronik böbrek hastalığı olan hastalar gibi özel gruplarda, bu daha sık olabilir. Ciddi bir genetik form olan homosistinüri ise nadirdir.

Homosistein düzeyleri nasıl düşürülebilir?

Folik asit takviyesi ya da folik asit ile güçlendirilmiş ve daha az ölçüde vitamin B6 ve B12 içeren tahıl tüketimi, kan homosistein seviyelerini düşürebilir. Bu takviyeler hafif bir genetik hiperhomosisteinemisi olan insanlar için bile homosistein düzeylerini düşürmede yararlı olabilir. Ancak, şimdiye kadar, kalp hastalığı, bilinen kalp hastalığı veya kan pıhtıları tedavisinde hiperhomosisteinemiyi önlemek için tedaviyi desteklemek amacıyla ikna edici bir veri olduğu dikkat çekicidir.

Yüksek homosistein seviyelerinde, bilinen kalp hastalığı veya kan pıhtıları olan hastaların tedavisi için herhangi bir yararı olup olmadığını belirlemek için devam eden birçok çalışma vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp