Çam Ağacının Reçineli Kabuğu

Çam Ağacının Reçineli Kabuğu :

ÇAM Kozalaklılar takımının Çamgiller familyasından, iğne yapraklı, reçineli ağaç (Pinus). Birçok türü vardır. Hepsinde yapraklar iğne biçiminde, çiçekler erkekli dişili, erkek çiçekler uzun sürgünlerin ucunda tırtılsı ya da salkım kömeç halinde, dişi çiçekler uzun sürgünlerin dibinde kozalak biçimindedir.

Daima yeşil kalan çam ağaçları en çok tropikal bölgelerde ve dağlık kesimlerde görülür. İğne biçimindeki yaprakları kış mevsiminde dökülmez. Reçineli olan kabuğu genellikle pullu ve kalındır.Gövdesi yenilebilen çam ağaçları A- C gibi yüksek vitaminler içerir. Kabuğunu çiğ olarak yemek de mümkündür.Çam ağacının kozalakları erkek ve dişi olabilirler. Erkek olanlar polen döken küçük kozalaklardır ve kısa süreliğine çıkarlar.Dişi kozalaklar ise odunsu, iri bir yapıya sahiptirler. Döllenme özellikleri vardır ve uzun süre kalabilmektedirler.

Yapraklar bir yıldan uzun ömürlü olduğu için çam, yaz kış yapraklı ve yeşil görünür, dökülen yapraklar altında sürekli bir örtü oluşturur. Sarıçam (Pinus silves-tris), Düzgün dik gövdeli, kırmı-zımtrak sarı kabukludur. Türkiye ormanlarında yaygındır.

Kıyı 219 çamı (yalıçamı) (P.maritima) üstü yayvan görünüşlü, uzun yapraklıdır. Akdeniz yöresinde yetişir. Halep çamı (P. Halepen-sis), fıstikçamı (P.pinea), karaçam, kızılcam, vb. gibi çam türleri de Akdeniz ülkelerinde yaygındır. Çamların hepsinden, reçineli yapi kerestesi elde edilir. Fıstıkçamından elde edilen fıstıklar, mutfaklarda ve tatlıcılıkta kullanılır.

Kullanım alanları Çam ağacının tıbbi olarak pek çok faydası vardır. Özellikle kronik öksürük için mucizevi bir etki sağlar. Astım tedavisinde, balgam ve idrar sökmede çam ağacından yararlanılmaktadır. Ayrıca doğumu kolaylaştırdığı rivayet edilir. Güzel kokusu pek çok parfüm esansında kullanılmaktadır. Kereste ticaretinde önemli bir yeri olan çam ağacı kağıt hamuru yapımında da değerlendirilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp