Çuha Çiçeği Çayının Faydaları

Çuha Çiçeği Çayının Faydaları :

Çuha çiçeği Çuhagillerden olup bu gruba tahminen 500 bitki dahildir. Fakat bunların 6 türü hariç diğerleri süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bu 6 türden Şifalı Çuha çiçeği; P.veris ve Büyük Çuha çiçeği; P.Elatior hemen hemen aynı maksatla kullanılırlar ve pek çokta ayrımı yapılmaz. Zehirli Çuha çiçeği; P.Obeconica HANCE bu bitki adı üzerinde zehirli olup sadece tentür yapımında kullanılır.

Adi Çuha çiçeği; P.vulgaris, Kulak Çuha çiçeği; Primula auricula ve Unlu Çuha çiçeği; P.Farinosa’da Şifalı Çuha çiçeği ve kökü gibi kullanılabilir. Etkisi biraz az olsa da. Primula kelimesi Primus=birinci anlamına, veris ver’den türemiş olup bahar anlamına gelir. Buradan da baharın ilkleri, baharın birincileri anlamı çıkar.

Çuha Çiçeği Çayının Faydaları

- Şeker hastalığına bağlı sinir hasarının ( diyabetik nöropati) oluşturduğu belirtileri ( ayak ağrıları, yanma, karıncalanma, kramp ve uyuşuklukları) azaltabileceği ileri sürülmektedir.

- Egzama belirtilerini ve sinirsel kaynaklı kaşıntılı cilt sorunlarını hafifletir

- Akneye bağlı cilt sorunlarına iyi gelir

- Saç ve tırnakları destekler

- Kronik yorgunluk sonunda olumlu etkileri saptanmıştır

- Yaşlanmaya karşı koruyucudur

- Alzheimer hastalığına bağlı bellek sorunlarını geciktirir

- Adet öncesi sendromunda oluşan ağrılı ve ödemli hallerde, adet döneminde süren ağrı ve şişliklerde, fibrokistik meme hastalığında yararlıdır.

- Artritik eklem ağrılarını azaltıp eklemlerdeki kayganlığı artırdığı bilinmektedir.

Çuha Çiçeği Çayı Yapımı: Çuha Çiçeği çiçekleri ilkbaharda toplanır. Yeşil renkli çiçek zarfı çıkarılıp atılır. Çiçekler gölgede kurutulur. Kurumuş çiçeklerden 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek ve 15-20 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde iki-üç kez birer bardak içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp