Kara Halile Bitkisinin Zararları

Kara Halile Bitkisinin Zararları :


Latince adı Terminalia chebula olan bu bitki,combretaceae familyasına aittir. Halk arasında kara halile olarakda bilinen bitki İngilterede myrabolon, Ürdün ve Hindistanda ise haritaki olarak bilinir.

Güney Asya, Hindistan, Nepal, Güney-batı Çin, Güney Sri Lanka, Malezya ve Vietnamda yaygın olarak yetişir. Herdem yeşil bir ağaçtır, 30 m.ye kadar uzayabilir. Gövde kalınlığı 1 m.yi bulabilir. Meyvesi 2-4.5cm uzunluğunda, 1.2-2.5 cm genişliğinde siyahımsı renkli ve üzeri boylamasına çizgiler şeklinde girintilidir.

Ayuverda tıbbında en sık kulanılan bitkilerdendir.

Meyvesi hafif laksatif, midevi, tonik, adaptojen, karaciğer koruyucu, ateş düşürücü, spazm çözücü, ekspektoran, anti-astım, virüs öldürücü ve hipoglisemiktir. Göz rahatsızlıkları, hemoroid, diş çürükleri, diş eti kanamaları, ağız içindeki yaralarda kullanılmaktadır. Yüzeyel kullanımının anti inflamatuvar, ağrı kesici, ve yara iyileştirici olduğu bilinmektedir. Demlenmesiyle elde edilen sıvı cerrahi sonrası yaraların daha kısa sürede kapanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu sıvı aynı zamanda basur tedavisinde lokal olarak, diş eti hastalıklarında ve ağız içi yaralarda gargara şeklinde kullanılmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp